Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.01.2014 22:57

Євромайдан, як основа громадянського суспільства

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Громадяни розуміють, що навіть повна зміна облич у владі за умови збереження старої системи не дасть нової якості життя і політики. Вочевидь, потрібно докорінно змінювати систему влади.

Сотні тисяч людей по всій країні вийшли на майдани. Вони вийшли не лише за євроінтеграцію, не за партійні гасла. Вони виступають насамперед за нову країну, в якій хочуть жити, країну без корупції, насильства і приниження, країну, в якій влада служить громадянам і прислухається до них, країну, в якій кожному гарантовані безпека, справедливість і право на розвиток.

Громадяни розуміють, що навіть повна зміна облич у владі за умови збереження старої системи не дасть нової якості життя і політики. Такі зміни не можна вважати перемогою Майдану. Вочевидь, потрібно докорінно змінювати систему влади. Та цю систему можна змінити лише ззовні.  І на це здатний лише широкий громадянський рух. Але його розбудова має розпочатися з місцевих громад,  з консолідації місцевих активістів в селах, селищах, містах. Потрібно сконсолідувати їх зусилля навколо вирішення місцевих проблем, створити громадські центри на місцях аби контролювати владу на місцях.

Для реалізації їх консолідаційних дій треба мати площадку для обговорення та прийняття спільних рішень на певному рівні в суспільстві. Для цього треба перенести центр дії в обласні центри, створивши, перш за все, 27 дієвих регіональних громадських площадок по Україні. Вони мають діяти не заради того, аби створити центр в Києві та перетворити його в чергову політичну партію чи нову громадську організацію за новою назвою.

В центрі має бути лише здійснення організаційно-методичної роботи, надання юридичних та консультативних послуг, обмін інформацією, координація спільних дій. Не треба знову заорганізовувати громадський рух, для цього вже достатньо є громадських організацій, як в центрі, так і на місцях.

Громадська Палата України - є одною із громадських організацій, яка є осередком розбудови та формування ефективного громадянського суспільства в Україні. В більшості областей України можуть діяти місцеві Громадські Палати, які і є тою площадкою для вже існуючих  громадських організацій в області та які опираються на свідомих людей, активістів з регіонів, однодумців в кожному регіоні, місті, селищі чи селі.

Надання консультаційних послуг, юридичної консультації та правого захисту на місцях - є приоритетним в роботі Громадської Палати України! Для цього в центрі формуються відповідні Департаменти по різним напрямкам діяльності Палати, це перш за все з питань: Економічного розвитку, Соціально-правозахисної роботи, Адвокатської, Житлово-комунального господарства, З розвитку малого і середнього бізнесу, Медичної роботи, Екологічної, Культури, Нерухомості, Місцевого самоврядування, Страхування, тощо. Таким чином буде діяти потужний  інформаційно-методичний Центр з надання інформаційної підтримки, юридичної допомоги та надання організаціно-методичної допомоги в розбудові громад на місцях, налагодження їх ефективної роботи.

Наша мета - консолідація дій місцевих громад, місцевих громадських організацій.

Кожен, хто має бажання прийняти участь в формуванні повноцінного громадянського суспільства, може долучитися на місцях до роботи Громадських Палат.

Ми маємо зрозуміти, що доки ми не створемо повноцінне, реальне громадянське суспільство, яке буде сформовано знизу та яке буде морально сприймати існуючі місцеві проблеми і буде здатне направити свої зусилля на вирішення цих проблем, ми не сможимо вирішити жодного питання по зміні системи вдали.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]