Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.01.2019 07:20

Тут можна дізнатись коли та хто планує перевірити ваш бізнес

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Тепер регуляторні служби знову зможуть приходити на підприємства з перевірками. Що це буде?

Буквально вчора лишав на своїй сторінці у Facebook пост про те, що заборона на перевірки бізнесу закінчилась. Одразу посипались питання щодо нюансів таких перевірок.

Перше, про що потрібно знати – заборона закінчилась на планові перевірки, проте позапланові і до цього були можливі за спеціальним порядком. А ось мораторій на планові перевірки діяв з 2014 року, потім був продовжений у 2017 році. А 1 січня 2019 року втратив чинність закон «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», який стосувався запровадження заборони на перевірку бізнесу. І в Україні почала діяти урядова постанова, яка запроваджує новий підхід до проведення перевірок.

Це означає, що регуляторні служби знову зможуть приходити на підприємства з перевірками. Але влада обіцяє, що тепер перевірки бізнесу будуть відбуватись зовсім по-іншому. По-перше, перевірки будуть ґрунтуватись на ризиках діяльності компанії, тобто першочергово перевірятимуть ті компанії, як несуть загрозу, наприклад, довкіллю та здоров’ю людей.

Органи, які будуть перевіряти підприємства, матимуть на меті не тільки покарання, а і попередженні ризиків, в тому числі і податкових. А представники бізнесу будуть знати, коли і чому до нього прийде перевірка.

Для цього інспекційні органи (26 з них) відкрили інформацію про перевірки, їх можна знайти на порталі inspections.gov.ua. Достатньо ввести назву компанії, її ЄДРПОУ та ідентифікаційний код і найменування органу державного нагляду чи контролю, який повинен здійснювати перевірку і встановити 2019 рік. Там ви побачите предмет перевірки, дату початку та строки, коли вона буде проводитись. В цій системі вже опубліковано та внесено відомості щодо приблизно 250 тисяч запланованих перевірок. Також у системі внесені відомості щодо близько 48 тисяч результатів вже проведених перевірок. Це теж може знадобитись: можливо, вам потрібно перевірити вашого контрагента чи компанію, з якою ви тільки плануєте бізнес.

Але не тільки інспекційні органи створили інформаційний ресурс для інформатизації бізнесу. Не відстають і фіскали – ДФС також сформувала план-графік документальних перевірок на 2019 рік. У цей графік включено понад 5 тисяч суб'єктів підприємницької діяльності. Подивитися цей план-графік можна за посиланням – http://sfs.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/362017.html.

У багатьох також виникає питання щодо раціональності введення таких планових перевірок. Адже раніше рішення про зупинення перевірок бізнесу приймалося з метою припинити тиск на підприємців з боку контролюючих органів, виключивши таким чином корупційний фактор, та стимулювати розвиток малого та середнього бізнесу. Але позапланові перевірки все одно відбувались, а компанії, перевірки яких би ґрунтуватись на ризиках (наприклад, тих, що несуть загрозу довкіллю чи здоров’ю людей), не перевірялись.

Тож що краще: коли все відбувається відкрито, прозоро, усі знають про перевірки, дати їх проведення, строки, предмет перевірки та знають, який орган та з яких питань може висунути претензію, чи коли ці перевірки відбуваються позапланово, невідомо з якого питання, незрозуміло коли? Це питання відкрите, бо результатів таких перевірок ще немає, тож все цікаве ще попереду.

Однак варто зауважити ще одне – крім введення планових перевірок, запровадили й адміністративну відповідальність працівників регуляторних органів за порушення під час перевірок бізнесу, зокрема щодо неправомірних вимог контролерів. Тож будемо бачити, як бізнес буде почуватись краще.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]