Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.10.2018 09:14

Ключове з законопроекту BEPS. Як проходитиме реалізація?

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Про проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою імплементації Плану протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування».

Неодноразово писав про план BEPS з протидії розмиванню бази і виведенню прибутку з-під оподаткування, який повинні були імплементувати в Україні ще декілька років тому. І ось цього тижня нарешті було оприлюднено Мінфіном і НБУ проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою імплементації Плану протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування».

Раніше ми могли тільки припускати, як саме наш уряд буде реалізовувати план. Але тепер, коли є чіткі прописані кроки – ми можемо детальніше розібратись і зрозуміти, як саме планує діяти влада та як ці плани можуть повпливати на бізнес.

Крок перший – розкриття фізичними особами-резидентами України своєї участі в іноземних компаніях, які вони контролюють, і правила оподаткування таких компаній.

Далі планується обмеження витрат на фінансові операції з пов’язаними особами. Потім очікується введення плану дій щодо запобігання зловживаннь у зв’язку із застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування.

Наступний крок спрямований на запобігання штучного уникнення визнання статусу постійного представництва.

І ще наступний крок – вдосконалення контролю за трансфертним ціноутворенням. І нарешті – визначення правил звітності в розрізі країн для міжнародних груп та компаній.

Також у законопроекті нарешті надано роз’яснення щодо ключових понять, наприклад, розтлумачується дохід з джерелом походження з України. Згідно з законопроектом, такими будуть вважатися доходи від відчуження акцій, корпоративних прав, частки в іноземних юр. особах, які будуть відповідати таким умовам:

- вартість акцій, корпоративних прав, часток іноземної юридичної особи на 50 % і більше утворюється за рахунок акцій, корпоративних прав в українській компанії, що належать зазначеній іноземній юр. особі прямо або опосередковано;

- та вартість акцій, корпоративних прав в українській компанії на 50 % і більше утворюється за рахунок нерухомості, яка розташована в Україні і належить такій компанії або використовується нею на підставі договору довгострокової оренди, фінансового лізингу тощо.

Також було надано вичерпне роз’яснення щодо ситуації, коли іноземна компанія визнається контрольованою іноземною компанією, якщо фізична особа – резидент України.

По-перше, це стається у випадку, коли резидент володіє часткою в іноземній компанії в розмірі 50 % і більше або якщо резидент володіє часткою в іноземній компанії в розмірі 25 % і більше, за умови, якщо кілька осіб – резидентів України володіють частками в іноземній компанії, розмір яких разом становить 50 % і більше.

Компанія також вважається контрольованою у випадку, коли резидент самостійно або разом з іншими резидентами здійснює фактичний контроль над іноземною компанією.

Це ключові моменти, які потрібні для виконання плану BEPS Україною, і нарешті у нас з’явився документ, який допоможе планово, поступово, а головне – не всупереч правовим нормам імплементувати нові вимоги, які сьогодні стоять перед українським бізнесом.

Але поки що це лише законопроект, і нам потрібно ще дочекатися його прийняття та ухвалення. Але після прийняття законопроекту ми нарешті зможемо уникнути визнання нас як країни, яка не співпрацює щодо оподаткування. А це дозволить розширити можливості для ведення українським бізнесом повноцінної діяльності на зовнішніх ринках, уникаючи упередженого ставлення з боку іноземних контрагентів, банків та інвесторів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]