Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.09.2018 07:42

Перші кроки для урегулювання крипти вже зроблено

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

З’явились новини зі світу криптовалюти, тож не можу не поділитися ними з вами.

З’явились новини зі світу криптовалюти, тож не можу не поділитися ними з вами. Зокрема, сьогодні розповім про останні «досягнення» українських законодавців та правотворців у роз’ясненні понять, пов’язаних з криптовалютою.

Я писав на своїй сторінці у Фейсбуці ще на початку серпня про те, що вже у вересні планується до Ради внести ще один проект закону, який повноцінно розкриє поняття криптовалюти, а також встановить податкові ставки на розрахунки у криптовалюті та на майнингову діяльність.

Що маємо?

По-перше, розберемося з визначенням та термінами, пов’язаними зі світом криптовалюти. Якщо ви ще не в курсі, то я повідомляю, що в Україні насправді вже визначилися з термінологією. Одна організація, яка працює за підтримки ЄС, надіслала запит до Держстату щодо КВЕДів на ринку криптовалют в Україні. Звісно, що наша служба статистики точного визначення надати не може, але вони надіслали запит до Євростату, які нарешті дали адекватне визначення цифровій валюті, згідно з яким криптовалюти є дозволеним об’єктом цивільного обороту в Україні.

Та визначили КВЕДи для розрахунків:

  • КВЕД 64.19 – для емітентів криптовалют;
  • КВЕД 66.19 – для криптобірж та інших сервіс-провайдерів у сфері торгівлі.

 Це, звісно, добре, але базові проблеми крипто-ринку, а саме правова невизначеність, а також статус криптовалют, оподаткування операцій з ними та інше, і досі – під питанням.

На що чекаємо?

Обіцяний вересневий законопроект попередньо анонсував, що податок буде стягуватися тільки в разі виведення коштів в фіатні гроші або при купівлі товарів і послуг. Він становитиме 5% від різниці між ціною продажу токена і задокументованою ціною його купівлі (або вартістю майнінга). Фізичні особи будуть платити ще й військовий збір в розмірі 1,5%. А ось самі операції між різними токенами оподатковувати не будуть.

Але такий порядок оподаткування є пілотним, бо в самому законопроекті буде прописано, що така податкова ставка буде діяти лише з 2019-го по 2025‑й рік. Чому так? За п’ять років у світі криптовалют все може змінитись, бо це дуже гнучка та несформована галузь.

Проте навіть із таким «незалежним» статусом криптовалюти все одно не обійтися без ефективного регулятора, який би (акцентую вашу увагу) допомагав, реально перевіряв та слідкував (без втручання та категоричних обмежень).

Законопроектом запропоновано регулятора – Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. До її обов’язків віднесуть: ліцензування криптобірж та крипто-обмінників і регулювання ринку ICO.

Що думаєте?

Як на мене, то цей законопроект оптимально на даному етапі впишеться у наше законодавство. І те, що документ буде, умовно, «пілотом» на 5 років – це теж добре, аби ми побачили, де нам треба доопрацювати, що змінити та як вибудувати законодавство про крипто валюту саме для України. І далі вже побачимо. А поки що буду тримати вас в курсі!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]