Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.08.2018 07:58

Податкові тренди 2018

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Цю статтю присвячую тенденціям оподаткування, для того, аби бізнес розумівся, які тенденції сьогодні присутні на міжнародній арені і мав можливість спланувати, в якому напрямку тримати курс

Чи цікаво вам, у якому напрямку сьогодні розвивається та рухається бізнес? Гадаю, що так, і на цю тему написано досить багато. Проте що стосується оподаткування (теми не менш важливої, і не менш обговорюваної), то про тенденції розвитку та вектор руху міжнародної системи оподаткування говорять менше.

Тому цю статтю присвячую саме цій тематиці, бо якщо бізнес почне цікавитись та розумітись, які тенденції сьогодні присутні на міжнародній арені, то матиме можливість спрогнозувати та спланувати, в якому напрямку тримати курс, аби бізнес процвітав та приносив прибуток, а питання, пов’язані з податками, були оптимізовані.

Отже, починаємо. Тренд №1

Пам’ятаєте, як ще нещодавно багато компаній, які мали міжнародні зв’язки та намагались для оптимізації податків відкривати та вести бізнес закордоном у тих країнах, де розмір податкової ставки був меншим та була можливість працювати через компанії-посередники? Тепер бізнес вітає зовсім іншу тенденцію: сьогодні ми спостерігаємо, що ставлення до реальної економічної присутності компаній змінюється, і за новими правилами – BEPS, які вирішили сповідувати усі високо розвинуті країни, передбачено, що реальна присутність компанії – це не факультативне право, а скоріше обов’язок.

І багато міжнародних корпоративних структур вже припинили працювати з компаніями-посередниками. Хоча б тому, що останнім часом банки в різних країнах починають при відкритті банківських рахунків вимагати від іноземних компаній наявність реального офісу в тій самій країні, аби була можливість легко і швидко перевірити, чи не співпрацюють вони з «shell company», яка фактично є просто підставною. Дотримуючись таких тенденцій, прибалтійські та кіпрські банки вже закривають рахунки для таких компаній.

На що вони звертають увагу?

 - наявність у компанії свого офісу та інших активів в іноземній юрисдикції;

- наявність співробітників в іноземній юрисдикції;

- структура прибутку компанії, обсяг витрат та інше;

- сама діяльність компанії та чим реально важлива ця компанія для інших своїх партнерів;

- хто саме є директором даної компанії та чи не є ця особа «номіналом», якого використовують в якості директорів в сотнях інших компаній;

- використання імітованого офісу, за адресою якого зареєстровані сотні інших компаній.

Часто мої клієнти питають, як вберегти компанію від визнання її кондуітною. Тут насправді потрібен мінімум, який допоможе довести її реальну економічну присутність.

В першу чергу, реальний офіс за реальною адресою, один або кілька реальних співробітників, а також наявність у них хоча б мінімальних повноважень.

Тренд №2 – Brexit

Знаєте, що це? Brexit, якщо коротко, – це вихід Британії з ЄС. Так, як би дивно це не звучало, але незважаючи на те, що вихід Британії не за горами (він планується на березень 2019 року), досі немає визначеності щодо точної форми та того, як поводити себе компаніям, бізнес яких невід’ємно пов’язаний з цією юрисдикцією. Саме тому у багатьох компаній виникає купа питань стосовно майбутнього планування, оптимізації оподаткування та побудови бізнеса після березня 2019 року.

Звісно, вже сьогодні можна передбачити деякі основні податкові наслідки виходу Великобританії з ЄС. Наприклад, втрата прямої дії Директиви ЄС «Про материнські і дочірні компанії» та Директиви «Про відсотки і роялті», які виключають утримання податку у джерела між пов'язаними підприємствами, що знаходяться в різних країнах ЄС. І що буде з компаніями, які мають представництва, як в Британії та і в ЄС? Поки вони не підпишуть якусь окрему додаткову угоду, Директиви ЄС, що скасовують податок на дивіденди, відсотки і роялті, більше не застосовуватимуться в Великобританії. І, відповідно, виникне необхідність покладатися на велику мережу Угод про уникнення подвійного оподаткування Великобританії як альтернатива Директивам, яких поки що немає. Тож варто вже зараз замислитися про необхідність реструктуризації існуючих корпоративних структур, аби мінімізувати можливі негативні наслідки Brexit, як роблять деякі мої клієнти.

Звісно що кожного дня правила гри змінюються і необхідно враховувати усі нюанси та слідкувати за останніми тенденціями і новинами, бо хто володіє інформацією, той володіє світом, а в нашому випадку – не має податкових проблем.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]