Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.08.2012 12:43

Неосвічені та безробітні або "Світле майбутнє" від ПР

Міністр юстиції України (2014-2019)

Нещодавно Кабінет Міністрів зареєстрував розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі законопроект про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів.


Нещодавно Кабінет Міністрів зареєстрував розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі законопроект про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів. Фактично суть даної ініціативи зводиться до відміни на законодавчому рівні гарантії держзамовлення на вищу освіту.
Так, у проекті прописана нова схема формування державного замовлення на підготовку кадрів із вищою освітою. Згідно неї Міністерство економіки щорічно розроблятиме спеціальний прогноз, керуючись пропозиціями від федерації профспілок та роботодавців. Після цього документ затверджуватиме Кабінет Міністрів, наступний крок - Мінекономіки вноситиме відповідні пропозиції у проект Держбюджету. Все це декларується чинною владою, як спроба покращити якість освіти та привести її у відповідність із дійсними потребами ринку праці. Проте, інакше як спробою перевести всі ВИШі на платну форму навчання цей законопроект назвати не можна. Поясню чому.
Досі в чинному Законі «Про вищу освіту» був чітко зафіксований відсоток студентів, навчання яких оплачується державним коштом. Зокрема, безкоштовну вищу освіту мають право здобути на кожні 10 тисяч населення не менше як 100 студентів у вузах 1 і 2 рівнів акредитації та 180 студентів у вузах 3 і 4 рівнів акредитації. Більше того, у діючому законі міститься гарантія про мінімальний відсоток студентів, прийнятих на перший курс за безоплатною формою навчання, яка становить 51%. Тепер же уряд планує створити додатковий ручний режим регулювання кількості «бюджетників». Вже зараз можна спрогнозувати зі 100% достовірністю – за рік-два існування такого механізму безкоштовна освіта, звісно, існуватиме, але можливість безоплатного навчання в українських ВНЗ стане рідкісною удачею, а більша частина вищої освіти буде комерційною.
Яка вигода із цього регіоналам – у бюджеті вивільняться значні суми коштів, які досі витрачалися на безоплатне навчання молоді й які відтепер можна буде перенаправити на іншу, більш необхідну на думку чинної влади, статтю витрат. Наприклад, на будівництво нового вертолітного майданчика для президента.
Але, як виявилося, нинішня влада мислить масштабніше – якщо пригадати нещодавно прийнятий регіоналами закон «Про зайнятість населення», виходить чітка поетапна схема фактично деградації українців. Так, з прийняттям зазначеного закону в дію вступила норма, яка визнає необов’язковою оплату стажування студентам ВНЗ і учням ПТУ протягом півроку, перетворюючи її на своєрідне «відбування повинності» у роботодавця, а про досі існуючі гарантії у сприянні працевлаштуванню молоді, яка вперше приймається на роботу, тепер взагалі можна забути. Тобто загальна карти виглядає так: навчання у ВИШах – платне, тобто – для обраних, після отримання диплому – безкоштовне піврічне «стажування», а потім – початок трудової кар’єри у черзі до місцевого центру зайнятості.
ПР формує якісно нову націю – неосвічених та безробітних.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]