Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.08.2012 11:02

Перша схема для фальсифікацій готова! Автор - ЦВК

Міністр юстиції України (2014-2019)

До парламентських виборів – трохи менше трьох місяців, а чинна влада вже активно починає готувати плацдарм для майбутніх фальсифікацій.

До парламентських виборів – трохи менше трьох місяців, а чинна влада вже активно починає готувати плацдарм для майбутніх фальсифікацій. Інакше потрактувати нещодавню постанову Центральної виборчої комісії просто неможливо.
Так, минулого тижня ЦВК прийняло постанову N 133 "Про Порядок розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України". Фактично цей документ узаконює просту схему позбавлення права бути присутнім на засіданні виборчих комісій кандидатів у депутати, уповноважених осіб партії, офіційних спостерігачів та представників ЗМІ.Тобто саме тих осіб, які мали б стати на захист правдивого волевиявлення українців та не допустити жодних фальсифікацій.ЦВК вирішила довго не вигадувати та просто прибрала з зазначеного Порядку два слова, які насправді кардинально змінюють усі досі існуючі в даному питанні норми та порядки. Більше того, затверджений центвиборкомом документ насправді є незаконним, оскільки не відповідає положенням чинного законодавства, а саме - Закону України "Про вибори народних депутатів України".
Тож, давайте з’ясуємо, як саме «відредагували» процес видалення «неугодних» представники ЦВК. Згідно пункту 7.10. Порядку, який вони нещодавно прийняли, рішення про позбавлення права участі в засіданні виборчої комісії прийматиметься не менше ніж двома третинами голосів членів комісії, присутніх на засіданні комісії. Тобто, наприклад, якщо на засіданні окружної виборчої комісії, яка утворена у складі 18 осіб, у певний проміжок часу знаходяться лише 10 членів комісії, то на підтримку рішення про позбавлення права бути присутнім на засіданні достатньо буде лише 7 голосів. Таким чином маємо величезний простір для зловживань – дві третини присутніх зможуть просто в якийсь момент «випадково» змовитися та одностайно прийняти рішення про недопущення до засідання людей, які можуть завадити запланованим фальсифікаціям. Де перебуватиме в цей час решта членів комісії – питання «передвиборної техніки» регіоналів.
Фактично подібна редакція грубо порушує Закон "Про вибори народних депутатів України", в якому чорним по білому написано: «…виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутніми на засіданні осіб … не менше ніж двома третинами голосів від складу комісії присутніх на засіданні комісії». Тобто не має значення, скільки саме членів комісії перебуватимуть в певний час на засіданні, рішення у будь-якому випадку мають прийняти дві третини від офіційного складу. Так, якщо загалом у комісії 18 осіб, то рішення вважатиметься прийнятим лише тоді, коли за нього проголосує 12 чоловік. Жодних інших варіантів законом не передбачено.
Більше того, ЦВК у прийнятому порядку прибрала з формулювання, що міститься у вище зазначеному законі, одне єдине слово – «протиправно». Але наслідки таких дій – наймасштабніші – через це спостерігачі просто не зможуть виконувати свої прямі функції – перешкоджати незаконним діям комісії. Так, у Законі зазначено: «…виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутніми на засіданні осіб,…якщо вони протиправно перешкоджають його проведенню». Відтепер же для того, щоб бути видаленими із засідання, спостерігачам варто просто чимось завадити діям комісії. Тобто навіть якщо вони намагатимуться не допустити, наприклад, підкидання до урн додаткових бюлетенів і таким чином протистояти фальсифікації, то за це їх можуть відсторонити від засідання.
Ось такі нехитрі, але досить дієві схеми. І крапку в цьому питанні напередодні поставив Київський апеляційний адміністративний суд. Так, цього тижня юрист Об’єднаної опозиції «Батьківщина» подав до даної інстанції позов про визнання дій ЦВК незаконними. Але суд залишив справу без розгляду, фактично закривши очі на майбутні правопорушення. Тут і до ворожки ходити не треба, щоб зрозуміти, що вказівки щодо такого фіналу служителі Феміди отримали «згори». Окрім того, із цілковитою впевненістю можна стверджувати – регіонали вже запустили активний процес створення усіх можливих схем для фальсифікацій – так би мовити, готують сани з літа, бо цілком розуміють – єдиний їхній шанс на перемогу – це масштабні фальсифікації.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]