Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2012 11:46

Батон – 4,60 грн., український – 5,38 грн.?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Цього тижня Прем’єр-міністр Микола Азаров зробив гучну заяву, яка викликала обурення не лише у вітчизняних аграріїв, а й досить здивувала країн-сусідів України.

Цього тижня  Прем’єр-міністр Микола Азаров зробив гучну заяву, яка викликала обурення не лише у вітчизняних аграріїв, а й досить здивувала країн-сусідів України. Чинний прем’єр заявив, що цьогорічний урожай зернових – на високому рівні, і що його нібито має вистачити як для самих українців, так і для поставок на експорт. За даними, які оприлюднив Азаров, всього буде зібрано понад 47 мільйонів тон.
Реакція експертів на слова чиновника виявилась досить радикальною – фахівці назвали гучні заяви уряду повною маячнею, оскільки вони не те що не відповідають дійсності, а взагалі дуже далекі від неї. Так, насправді цієї осені на Україну чекає найгірший врожай за останні п’ять років – очікується зібрати не більше ніж 40 мільйонів тон. А от збитки агросектору цьогоріч сягнуть 40 мільярдів гривень, проте лише 5,5 із них аграрії списують на погану погоду. Решту зумовила вкрай недолуга політика чинної влади у аграрному секторі.
  Але найгіршим є те, що проблеми галузі, в першу чергу, відчують на собі звичайні українці, оскільки поганий урожай спричинить значне здорожчання хліба – на 25%. Тобто, якщо станом на сьогодні буханка українського коштує 4 гривні 30 копійок, то восени її ціна зросте до 5 гривень 38 копійок. Завелике коливання у ціні основного стратегічного продукту. Проте, такого стрибку цін, скоріше за все, треба буде очікувати тільки у листопаді – одразу після парламентських виборів. Оскільки чинна влада розуміє, що ріст цін на хліб – досить болюче питання для українців і тому подібна ситуація суттєво погіршить рейтинг провладної партії. Скоріше за все, саме з цих причин чинний прем’єр вже сьогодні почав розказувати «казочку» про гарні врожаї – як кажуть, сани треба готувати влітку.
Тільки от Азаров не врахував, що за ситуацією із врожайністю зерна у колишній «житниці Європи» спостерігає й міжнародна спільнота. Адже з червня цього року українською пшеницею почали торгувати на Чиказькій біржі, а тамтешні трейдери пильно відстежують всіх гравців ринку. За таких обставин можна уявити, яке здивування викликали заяви прем’єра про гарний врожай у країн-сусідів України, які кілька днями раніше вже встигли повідомити, що у разі необхідності зможуть налагодити канали експорту до України великої партії зерна. Зокрема, на початку минулого тижня про це заявила Румунія.
Тим часом економісти теж б’ють на сполох – за їхніми прогнозами, те, що Кабмін приховує правду про реальний стан справ в агросекторі, невдовзі зіграє злий жарт проти самого уряду: реальні доходи бюджету будуть значно нижче запланованих. А це спричинить додатковий тиск на нацвалюту і може стати ще одним із факторів її девальвації.
Аналізуючи кількарічну політику чинної влади, можна із цілковитою впевненістю припустити, що наступним кроком у розв’язанні цієї проблеми стане масштабна закупівля зерна у Китаю, на яке чекатиме та ж доля, що й минулорічну гречку – куплять утридорога, а отримають українці обіцяний продукт тоді, коли вже в ньому не буде жодної потреби.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]