Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.06.2012 12:18

Владний дерибан триває: наступні – винороби?

Міністр юстиції України (2014-2019)

На початку червня депутат від Партії регіонів зареєстрував у парламенті законопроект №10550 про внесення змін до закону «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».


Суть ініціативи вельми проста – виключити з цього переліку підприємства, що здійснюють виробництво горілки, лікеро-горілчаних виробів, та підприємства виноробної промисловості. Загалом пропонується дозволити приватизацію 78-ми підприємств у більшості регіонах України, переважно в Криму та Одеській області.
Розробник законопроекту зазначає, що подібна ініціатива обумовить додаткові надходження до державного бюджету України, дозволить залучити інвестиції і, як наслідок, модернізувати виробництво, запровадити новітні технології.
Заявлений регіоналами план дій нібито із «відродження» горілчаних та виноробних підприємств був би дійсно дієвим у тому разі, якщо б приватизувати дозволялося виключно ті заводи, які нині є неприбутковими та дійсно не можуть самостійно подолати кризу виробництва. Тільки от назвати «неприбутковими» 78 підприємств, зазначених у провладному законопроекті, язик не повертається – більше половини із них протягом останніх п’яти років активно розвиваються та нарощують темпи виробництва.
Наприклад, внесений до списку для майбутньої приватизації Завод шампанських вин "Новий Світ" за останні три роки фактично перевиконав фінансовий план, щороку збільшуючи об’єми виробництва в середньому на 10%. Досить значний показник, враховуючи те, що як раз в цей час через фінансову кризу у розвинутих європейських країнах збанкротувало кожне третє підприємство, що займалося виробництвом алкогольних напоїв.  Більше того, завод двічі отримував подяку від Державної податкової адміністрації АРК за високий рівень податкової культури – підприємство вже як 10-ліття справний платник податків, які з року в рік зростають пропорційно отримуваним прибуткам.  
Окрім того, більшість горілчаних та виноробних заводів, які планують виставити на приватизацію регіонали, - це визнані споживачами підприємства із багаторічною репутацією. Таким чином у разі прийняття зазначеного законопроекту, у державній власності залишаться виключно занедбані та неприбуткові підприємства, натомість лідерів вітчизняного ринку розтягнуть по кишенях можновладці.
Якщо ж врахувати й те, що згідно останніх оцінок експертів, на українському ринку шампанських вин спостерігаються стабільний ріст, який протримається щонайменше 5 років, та становитиме 5-7% щороку, то виходить що нині виноробні підприємства – мало не найласіші шматки вітчизняної економіки. Тож, фактично зазначений законопроект №10550 – чергова «прихватизація» за вже звичною схемою, яку чинна влада відпрацювала на «відмінно».
От тільки після таких ініціатив інакше як навалою сарани перебування при владі регіоналів назвати не можна: більшість найприбутковіших підприємств вони вивели із державної власності та за «копійки» продали «своїм». Вартість усіх збитків, завданих Україні та українцям нинішньою владою, важко підрахувати, але й так цілком зрозуміло – ця цифра жахатиме, а найгіршим є те, що вона продовжує рости. 
Але чинна влада забуває, що документи не горять, і ті особи, які розтягнули державне майно за копійки під виглядом приватизації, рано чи пізно нестимуть за це відповідальність, а незаконно відібране в українського народу майно буде повернуте державі. Це один із пунктів програми Об’єднаної опозиції, яка нині знаходиться на громадському обговоренні. І Об’єднана опозиція бере на себе відповідальність після перемоги на парламентських виборах втілити його в життя.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]