Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2012 09:39

Україні заборонять головувати в ОБСЄ через політику чинної влади?

Міністр юстиції України (2014-2019)

В далекому 2007 році тодішній виконуючий обов’язки міністра закордонних справ Арсеній Яценюк оголосив, що Україна висуває свою кандидатуру на головування в Організації по безпеці та співробітництву в Європі (ОБСЄ) в 2013 році.

Кількарічна кропітка робота та тривалі перемовини на найвищому державному рівні врешті решт зазнали успіху – в листопаді 2010 року 56 членів ОБСЄ одноголосно підтримали кандидатуру нашої країни.
Але тоді вони навіть не могли здогадуватися, як зміниться Україна менше ніж за 2 роки перебування при владі біло-блакитних. Бо якби знали, то, мабуть, ніколи б не обрали нашу країну для цієї відповідальної місії. Погодьтесь, виглядає доволі безглуздо та нелогічно, коли цілий рік на чолі поважної міжнародної організації, основними завданням якої є захист прав та свобод людини, розвиток демократичних інституцій, буде країна, де саме цими положеннями нехтують на найвищому державному рівні.
Тому давайте розберемось більш детально, з яким «багажем за плечима» підходить Україна до головування в ОБСЄ. Тут варто загострити увагу на ситуації із дотриманням прав людини в Україні, а саме – з їх повним ігноруванням та порушенням.
Конституційне застереження про те, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави у переважній більшості випадків існує лише на папері, тоді як в реальному житті - зовсім інша картина. Нелюдське поводження та катування з боку правоохоронців, масові арешти, політичні переслідування, придушення свободи слова – все це стало буденністю сьогоднішнього життя. Доказом цьому слугує офіційна статистика – у 2011 році від українців надійшло 164 тисячі звернень до Уповноваженого з прав людини. Це удвічі більше, ніж у 2010 році. Проте, у більшості випадків отримати належного захисту своїх прав українцям все ж таки не вдається через кричущу корумпованість судів. Тому, щоби відновити справедливість, наші громадяни змушені звертатися до Європейського суду з прав людини. Так, станом на сьогодні Україна - четверта країна за кількістю звернень своїх громадян до Євросуду.
Нині європейська спільнота досить пильно слідкує за політикою чинної української влади. Хоч і досить дипломатично, проте впевнено європейці з дня на день наголошують на неприйнятності подібної політики. Тим часом нинішня українська влада робить вигляд, що не розуміє прозорих натяків та й взагалі нічиїх порад не потребує. Та чи на довго ще вистачить терпіння у європейської спільноти на коректне спілкування з українськими посадовцями? Схоже, що терпець от-от урветься. Так, у лютому цього року  на засіданні фракцій Парламентської Асамблеї ОБСЄ обговорювалося питання про прийнятність головування України. А нещодавно  віце-президент цієї організації Вальбурга Дуглас офіційно заявила, що Україні буде важко успішно головувати у цій організації у 2013 році.
Але якщо читати подібні заяви поміж рядків, можна зрозуміти головне – Україні вже не просто натякають, а відкрито попереджують, що якщо найближчим часом не відбудеться докорінних змін у сфері дотримання та забезпечення прав людини, її просто позбавлять права головування в ОБСЄ. У такому разі про євроінтеграцію можна буде забути на довгі роки.
Тому першим та основним кроком у ствердженні подальшого демократичного розвитку України стануть майбутні парламентські вибори. Саме їх результати будуть визначальними у питанні євроінтеграції України – за ними європейці вирішуватимуть: ставити останню крапку у взаємовідносинах із Україною, або ж розпочинати новий етап співробітництва.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]