Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2011 16:22

Історія про балкони: Президент дає задній хід

Міністр юстиції України (2014-2019)

Вчорашня подія, головною дійовою особою якої став очільник нашої держави, не стане ТОП-новиною суспільного-політичного життя, проте є яскравим свідченням некомпетентності чиновників.

Напередодні Віктор Янукович наклав вето на свій же закон і відтепер квартплата не здорожчає. Результат – позитивний, от тільки президента він характеризує, як політика-початківця, не здатного приймати рішення та нести за них відповідальність.

Проте, давайте пригадаємо всю історію з самого початку. В середині жовтня цього року українські парламентарі ухвалили закон про внесення змін до Житлового кодексу щодо визначення житлової та загальної площ об'єкту нерухомості. Основна суть цих змін зводилася до того,що коефіцієнти розрахунку площ балконів, веранд, лоджій з метою обрахування загальної площі квартири встановлюватимуться Кабміном.

Однак, тоді Президенту здалося, що відповідні коефіцієнти мають затверджуватися на рівні закону. Під приводом захисту прав громадян він наклав вето на законопроект та направив до парламенту своє власні пропозиції.

Зазначені президентські правки депутати схвалили у повному обсязі 18 листопада 2011 року. Проте, як раз саме пропозиції очільника держави і містили антисоціальні норми, у результаті яких громадяни були б змушені платити за квартиру більше. Ціна питання – близько 10 гривень додаткових витрат щомісяця. На перший погляд, цифра не значна, проте в країні, де 70 % населення проживає поза межею бідності, це відчутні для сімейного бюджету кошти.

Але учора Президент знову наклав вето на цей самий закон вже зі своїми власними правками. Аргумент щодо таких дій очільник навів суттєвий – мовляв, за сьогоднішнього економічного стану в країні будь-яке збільшення квартплат є неприпустимим. Тож тепер Президент України пропонує парламенту взагалі відхили даний законопроект. Що змінилося за місяць, який минув від ухвалення закону про здорожчання квартплати парламентарями до другого ветування його Президентом? Невже місяць тому українці були набагато багатшими, ніж сьогодні, і підвищення ціни за квартплату не було б відчутним для їхньої кишені? Нічого не змінилося, просто людське обурення останніми діями Президента та уряду вже майже досягло точки кипіння.  

І що ми маємо на сам кінець?! З одного боку – позитивні зміни - антисоціальна норма так і не набрала чинності. З іншого - Президент ветував свої ж власні законодавчі ініціативи, визнавши їх антинародними. У такій ситуації виникає єдине запитання: яку країну будує ця влада?

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]