Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2013 22:32

На "доступному житлі" поставлена жирна крапка?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Всі пам’ятають минулорічні соціальні ініціативи чинного президента, які були гучно оприлюднені напередодні парламентських виборів та попри досить пафосний старт нині зійшли на «0».

Всі пам’ятають минулорічні соціальні ініціативи чинного президента, які були гучно оприлюднені напередодні парламентських виборів та попри досить пафосний старт нині зійшли на «0».

Єдина програма, яка нібито ще вціліла станом на грудень 2012 року була програма доступного житла. Проте й вона довго не протрималася і вже два місяці, як не працює. Тож, давайте з’ясуємо чому.

 Так, фінансові установи, що приймають участь у зазначеній програмі кредитування, стверджують, що видача держіпотеки призупинена автоматично. Оскільки розрахунок норм житлоплощі, на яку видається кредит (від 40 кв. м на 1-2 чол до 76 кв. м на трьох і більше), діяв лише до 1 січня 2013 року. Тобто зараз залишається незрозумілим чи будуть ці норми переглянуті або залишаться такими самими – у будь-якому випадку, це має затвердити нова постанова Кабміну. І пока вона не вийде банки не мають юридичних підстав укладати нові договори з клієнтами.

Натомість у Мінрегіоні повідомили, що відповідну постанову уряду про норми пільгового кредитування на 2013 рік вони вже давно як підготували та передали до Кабміну – ще в грудні минулого року. Чому вона досі не затверджена – уряд не повідомляє, годуючи обіцянками, що зазначене питання от-от розглянуть, при цьому не зазнаючи жодних конкретних строків.

Єдина цифра, якою прикривається чинна влада, обіцяючи, що програма державної іпотеки буде поновлена, це – 300 мільйонів гривень, що закладені в цьогорічному бюджеті на компенсацію відсотків «дешевих кредитів». За логікою урядовців, сам факт того, що в держбюджеті ця строка видатків передбачена, має свідчити про те, що по-перше, ці кошти дійсно існують, а по-друге, що програма «доступного житла» діятиме в 2013 році. Проте, як свідчать факти, станом на сьогодні «президентська іпотека» існує тільки на папері і проблему забезпечення українців житлом по суті не вирішує. А ситуацію, що виникла із «простроченою» постановою Кабміну, назвати випадковою язик не повертається – її існування свідчить виключно про те, що «згори» була дана вказівка заморозити програму. Таким чином виходить, що скористатися «іпотекою Януковича» встигли лише три тисячі українців.

Хочу нагадати, що нині тільки згідно офіційної інформації Мінрегіону понад півтора мільйона українців потребують власного житла. Дані ж неофіційної статистики набагато серйозніші – 70% молодих родин не мають власного даху над головою. 
 
 Для того, щоб розібратися у ситуації, що виникла, я направив відповідне депутатське звернення до прем’єр-міністра України Миколи Азарова, в якому я вимагаю з’ясувати причину того, що Кабмін досі не затвердив постанову щодо норм кредитної жилплощі.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]