Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2024 15:49

Ілюзорні спогади: коли наш мозок вигадує минуле

Психолог

Ви коли-небудь були впевнені, що пам'ятаєте певну подію з дитинства, але потім з'ясовувалося, що цього ніколи не було?

 Або, можливо, ви сперечалися з друзями про деталі спільного досвіду, і кожен наполягав на своїй версії? Вітаємо у світі ілюзорних спогадів та конфабуляцій - феномену, коли наш мозок створює фальшиві, але дуже реалістичні спогади. Чому це відбувається? Як відрізнити правду від вигадки у власній пам'яті? І чи можна цьому запобігти? Давайте розберемося разом, озброївшись знаннями когнітивної психології та нейронаук.

Уявіть собі, що ви абсолютно впевнені, що в дитинстві у вас був улюблений плюшевий ведмедик синього кольору. Ви пам'ятаєте, як обіймали його, засинаючи, як брали з собою на прогулянки. Але коли ви згадуєте про це в розмові з батьками, вони дивуються і кажуть, що у вас ніколи не було такої іграшки. Як таке можливо?

"Я була шокована, коли дізналася, що моя яскрава дитяча згадка про те, як я загубилася в супермаркеті, насправді ніколи не відбувалася, - ділиться Олена, 35-річна маркетологиня. - Я навіть пам'ятала свій страх, обличчя охоронця, який мене знайшов. Але мама запевнила, що такого випадку не було. Виявляється, це був сюжет фільму, який я бачила в дитинстві".

Історія Олени - класичний приклад ілюзорного спогаду. Це явище, коли наш мозок створює фальшиві спогади, які здаються абсолютно реальними. Вони можуть бути засновані на реальних подіях, але зі зміненими деталями, або бути повністю вигаданими. І що найцікавіше - ми щиро віримо в їхню достовірність.

Чому ж наш мозок так нас обманює? Справа в тому, що пам'ять - це не точний запис подій, а скоріше реконструкція. Щоразу, коли ми згадуємо щось, ми фактично заново створюємо цей спогад, додаючи нові деталі, змінюючи акценти. Це як гра в зіпсований телефон, тільки з самим собою.

Крім того, наша пам'ять дуже вразлива до зовнішніх впливів. Розповіді інших людей, побачені фільми чи прочитані книги, навіть наші власні фантазії - все це може вплести в наші спогади. І з часом стає все важче відрізнити, що насправді сталося, а що ми додумали чи запозичили.

Особливо цікавий випадок - це конфабуляції. Це феномен, коли людина створює фальшиві спогади, щоб заповнити прогалини в пам'яті. Часто це трапляється при певних неврологічних розладах, але може виникати і у цілком здорових людей.

"Якось я розповідав друзям, як ходив на концерт улюбленого гурту, - згадує Андрій, музикант. - Я детально описував атмосферу, пісні, навіть те, у що були одягнені музиканти. І лише потім зрозумів, що насправді я не був на тому концерті - я дивився запис онлайн. Але мій мозок чомусь створив повноцінний спогад про живу подію".

Такі конфабуляції часто виникають, коли ми відчуваємо потребу в логічному поясненні чогось або хочемо зберегти цілісність нашої особистості та життєвої історії. Мозок ніби заповнює білі плями, створюючи правдоподібні, але фальшиві спогади.

То як же нам захистити себе від цих ілюзій пам'яті? На жаль, повністю уникнути їх неможливо - це просто особливість роботи нашого мозку. Але ми можемо навчитися більш критично ставитися до власних спогадів. Ось кілька порад:

Перш за все, важливо усвідомити, що наша пам'ять не ідеальна. Сприймайте свої спогади не як догму, а як версію подій, яка може бути неточною. Будьте відкриті до можливості, що ви могли щось неправильно запам'ятати або інтерпретувати.

Спробуйте вести щоденник або записувати важливі події одразу після того, як вони сталися. Це допоможе зафіксувати деталі, поки вони свіжі в пам'яті. Але навіть тут будьте обережні - наш мозок може почати створювати ілюзорні спогади вже в процесі записування.

Коли згадуєте щось важливе, особливо якщо це стосується давніх подій, спробуйте перевірити свої спогади. Поговоріть з іншими учасниками тих подій, подивіться фотографії, перечитайте старі листи чи щоденники. Але пам'ятайте, що і чужі спогади можуть бути неточними.

Будьте особливо обережні зі спогадами, які викликають сильні емоції або пов'язані з травматичним досвідом. Такі спогади особливо схильні до викривлень. У таких випадках може бути корисно звернутися до психотерапевта, який допоможе розібратися з вашими переживаннями та спогадами.

Вчіться розрізняти різні джерела інформації у ваших спогадах. Задавайте собі питання: "Чи я справді це бачив, чи мені хтось про це розповів? Чи не могло це бути з фільму або книги?". Така рефлексія допоможе виявити потенційні ілюзорні спогади.

І найголовніше - не судіть себе суворо за помилки пам'яті. Це не ознака поганого інтелекту чи психічного розладу. Це просто особливість роботи нашого мозку, яка властива всім людям.

"Коли я зрозуміла, наскільки ненадійна моя пам'ять, я спочатку засмутилася, - розповідає Марія, вчителька. - Але потім це відкриття подарувало мені більше свободи. Я зрозуміла, що моє минуле - не жорсткий сценарій, а пластичний матеріал, з яким можна працювати. І що важливіше не те, що точно сталося, а те, який смисл я надаю своїм спогадам".

І справді, усвідомлення ілюзорності наших спогадів може стати не проблемою, а можливістю. Можливістю переосмислити своє минуле, побачити його в новому світлі. Можливістю бути більш відкритими до різних інтерпретацій подій, більш емпатичними до інших людей, чиї спогади відрізняються від наших.

Зрештою, наша особистість та ідентичність - це не сума точних фактів про наше минуле. Це радше історія, яку ми розповідаємо про себе. І усвідомлення того, що ця історія частково вигадана, дає нам свободу переписати її. Переписати так, щоб вона підтримувала нас, а не обмежувала. Щоб вона вела нас вперед, а не тримала в полоні минулого.

Тож наступного разу, коли ви зловите себе на сумнівах щодо достовірності якогось спогаду - не лякайтеся. Сприйміть це як запрошення до захопливої подорожі у глибини власної свідомості. Подорожі, де реальність переплітається з фантазією, а минуле постійно перетворюється у світлі теперішнього.

І хто знає - можливо, ця подорож приведе вас до нових відкриттів про себе, до глибшого розуміння власної психіки. А може, навіть до створення нових, більш позитивних та підтримуючих "спогадів". Адже якщо наш мозок все одно частково вигадує наше минуле - чому б не зробити цю вигадку прекрасною?

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи