Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2021 14:22

Зимові канікули: що варто зробити у цей період дітям?

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Вже наприкінці грудня для українських школярів розпочнуться зимові канікули, які триватимуть трохи більше ніж два тижні.

Як довго триватимуть канікули?

Зимові канікули в Києві вже розпочалися, від суботи, 25 грудня 2021 року, до неділі, 9 січня 2022 року включно. З 10 січня в столиці, як і в усій Україні, має розпочатися навчання в школах.

Натомість у Харкові зимові канікули розпочнуться пізніше — лише з четверга, 30 грудня. Однак до цього харківські школярі матимуть три вихідних у зв’язку із католицьким Різдвом (25−27 грудня). Відкласти зимові канікули у Харкові вирішили через те, що осінні канікули в місті тривали занадто довго зв’язку з епідеміологічною ситуацією.

Графік та дати зимових канікул вирізняються в залежності від поточної ситуації з коронавірусом. 

Правила проведення новорічних зимових канікул

Загалом, основні правила проведення Новорічних канікул – це позитивний настрій і активність, рух і свіже повітря. Наші діти є прекрасним стимулом для того, щоб більше бувати на природі, грати і веселитися: адже ми завжди зайняті роботою, і відкладаємо спілкування з ними «на потім».

Найчастіше діти проводять час за комп’ютерними іграми або переглядом телевізора, а дорослі майже не намагаються відірвати їх від цього заняття – адже так вони менше відволікають від справ. Однак потім виникають проблеми: зі здоров’ям, навчанням, поведінкою і ще в багатьох сферах.

Так що використовуйте канікули по максимуму, щоб взяти участь в іграх, разом з дітьми бігати, сміятися, валятися в снігу. Можна навіть влаштувати конкурс зі швидкого ліплення сніговиків, і привернути до цього не тільки своїх дітей, але і їхніх друзів, бажано разом з їхніми батьками. Такі Новорічні канікули не тільки допоможуть вам зблизитися, але й подарують прекрасний заряд бадьорості та енергії на кілька місяців вперед

Як розважити своїх дітей під час канікул?

Позбутись зайвих речей.

Усі ми любимо починати рік з «чистого листа». В Італії, наприклад, є традиція на Новий рік викидати зайві речі у вікно. Робити у нас так не варто, але перебрати речі з яких дитина виросла, непотрібні іграшки чи канцтовари було б непогано. Дитині важливо навчитись легко прощатись з непотребом та не засмічувати свою кімнату.

Свіже повітря взимку теж важливе.

Не забувайте гуляти на вулиці. Дітям потрібне свіже повітря та активно проводити час: грайтесь у сніжки, зліпіть сніговика чи просто полюбуйтесь природою, не забувши про санчата.

Розслабитися емоційно, психологічно й фізично можна на свіжому повітрі, серед природи. Тож пропонуємо піти разом з дітьми в найближчий парк або ліс. Тільки не забудьте взяти з собою санки та лижі, аби повністю насолодитися зимовими розвагами.

Можете також запропонувати дитині побудувати фортецю з льодових цеглинок, заготовлених вдома (наприклад, в баночках з-під йогуртів). Аби малюкам було цікавіше використовувати такий «будівельний матеріал» можна зробити цеглинки кольоровими (додавши у воду харчову фарбу або звичайну — для малювання).

А ще цікавими для малюків будуть конкурси на найвищого/найстрункішого/найсмішнішого сніговика. Якщо ж ліплення сніговиків вже не викликає у дитини інтересу, можна зробити казкових героїв зі снігу. Не варто обмежуватися добре знайомими персонажами, дайте дитині можливість пофантазувати й вигадати щось нове.

Крім того, на природі можна грати в сніжки, у веселі зимові ігри, та й просто борсатися в снігу. Заряд гарного настрою та приплив енергії гарантовано. До речі, вирушаючи на прогулянку, не забудьте взяти з собою фото- та відеокамеру, аби зберегти найкращі моменти відпочинку.

Не забувайте про творчість.

Вона потрібна всім. Взимку свою творчу енергію дітки можуть вкласти у зимову годівницю для птахів чи новорічні і ялинкові прикраси.

Трішки треба й повчитись.

Аби дітям було легше адаптуватися після новорічних свят, потрібно не забувати про навчання, але я зараз зовсім не про те, аби сидіти та зубрити разом із книжкою. Навчання має бути в насолоду, у формі цікавої інтерактивної гри. 

Наприклад:

- Напишіть листа до Діда Мороза англійською, вивчивши водночас 10 нових слів.

- Придумайте математичні задачки на прикладі отриманих подарунків, щоб дитина вчилась мислити, а не сухо розв’язувати.

- Спробуйте всією сім‘єю переглянути новорічний мультфільм чи фільм англійською із субтитрами.

- Напишіть назви на стікерах продуктів англійською або іншою мовою, готуючи спільно новорічні смаколики.

- Спробуйте поцікавитись історичними цікавими моментами у зимовий період в Україні чи у будь-якій іншій країні.

Окрім цього, перед канікулами, для того, аби діти були більш організованими та відповідальними, вони можуть самі скласти список своїх планів на зимовий вільний час.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]