Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2021 10:07

Цікава Україна: де можна відпочити з дітьми

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Коли для українців постає питання подорожі, дуже часто ігнорується саме рідна країна.

Тим паче коли подорожують з дітками. Але що, якщо я скажу, що в нас є українське сафарі, рожеве море чи навіть пустеля? Я думаю, оцінять і дітки, і дорослі!

Я досвідчена мандрівниця, адже відвідала чимало різних країн, познайомившись з їхньою культурою та історією, архітектурою й традиціями, національною кухнею і людьми. І я знаю, що, як правило, українці обирають відпочити та подорожувати за кордоном. Особливо з дітьми, адже хочуть показати їм цей світ. Більшість думає, що в рідній країні вже нічого цікавого. Але я впевнено можу сказати, що це не так!

Чому варто подорожувати Україною?

По-перше, бо вона справді прекрасна. Діти повинні знати справжню Україну, адже вона - це не влада, політика чи ціни за комунальні послуги. Україна - це прекрасні гори, море, природа, ліса… Пізнання справжньої прекрасної країни породжує любов в дитячих серцях до своєї Батьківщини. Наші діти - наше майбутнє. Якщо в їх серцях живе любов до своєї держави, в нас буде прекрасне завтра.

По-друге, бо є на що дивитись. В нас унікальна країна, яка зібрала в собі найкрасивішу природу, чудову архітектуру, цікаву історію та неймовірну культурну спадщину. В нас є все: для тих, хто любить гори - чудові Карпати, хто обожнює воду - Чорне море, безліч озер та річок і навіть Мертве, ще й рожеве, море! Безліч історичних пам’яток у вигляді замків, музеїв чи пам’ятників, власне українське сафарі для тих, хто хоче відчути африканський настрій і ще безліч цікавих та унікальних місць, які закохають в себе діток та дорослих.

По-третє, подорожувати Україною для дітей корисно, адже їм буде цікаво й вони зможуть легко вивчати історію нашої країни. Як кажуть, хто не знає свого минулого, той не має майбутнього. Окрім цього, як ми знаємо, на ЗНО є різні пам‘ятки української культури. Якщо дитина буде подорожувати й бачити їх наживо, вона не буде боятись екзаменів, не буде зубрити, а навпаки буде впевнена у своїх силах. Вчити історію так цікавіше, повірте. Й корисно підтягнути знання з історії рідної країни для дорослих!

Хочу поділитися з вами зі своїм власним списком місць в Україні, які точно треба відвідати і які також будуть цікаві дітям:

Карпати. Звичайно розпочинаю з них, адже це неймовірне місце сили. Для дітей свіже гірське повітря те, що треба. Насамперед підкорити найвищу українську гору Говерлу, потім поїздити верхи по карпатських лісах, покупатися в кристально чистих озерах, не оминувши найбільше гірське озеро Синевир, позбирати карпатські ласощі - ягоди, почути те, як говорять гори на водоспаді Шипіт, спробувати себе у сироварінні чи гончарстві - це саме те, що подарує незабутні враження та користь дітям і дорослим. Українські гірські ландшафти закохують. Окрім цього, саме в горах є неймовірне різноманіття екстремальних розваг як для дорослих, так і для малечі.

Замки. Україна багата замками. Це точно ці місця, які будуть до вподоби дітлахам. «Перлини» нашої країни мають не лише красивий вид, але й багату історію. Таємні тунелі чи кімнати, загадкові легенди та цікаві несподівані факти точно закохають в себе діток. Жовківський замок, замок Попова, замок Паланок, Шарівський замок, Палац графів Шенборнів, Підгорецький замок, Золочівський замок, Кам'янець-Подільська фортеця, Палац Кирила Розумовського, Хотинська фортеця, Олеський Замок - чекають на вас!

Маленькі містечка. Не оминайте маленькі містечка в області. Як правило, вони теж мають цікаву історію чи місця, які варто відвідати. Такі містечка дуже затишні й, повірте, нічим не поступаються великим туристичним містам. У київській області - м. Переяслав. Воно невеличке, але має аж 25 історичних музеїв. Маленьке містечко Вилкове, що в Одеський області, є нашою українською Венецією, адже тут люди також пересуваються на човнах по каналах, які тут замість звичайних доріг. У містечку Самборі, що у Львівський області, надзвичайно красива архітектура у центрі міста, як у старих європейських містах. А ще безліч неймовірно красивих церков. Мукачево, що у Закарпатській області, яке є досить туристичним містечком, завдяки великій кількості архітектурних пам’яток, як замок Паланок чи палац князів Ракоці. Як бачите, в нас неймовірно багаті на неймовірні місця навіть маленькі містечка. Це лише маленька частина названих, а скільки ще цікавого! Відкривайте їх!

Херсонська область. Ця область має в собі багато цікавих місць, як от, наприклад, українське сафарі - Асканію-Нову. Степовий заповідник, є чудовою нагодою для діток познайомитись із флорою та фауною, адже в ньому понад 500 видів рослин та більше 3-ьох тисяч видів тварин. Це найбільша степова заповідна територія в Європі, яку ЮНЕСКО внесла до списку еталонних територій планети. Прекрасне українське Мертве море, яке ще й рожевого кольору, теж багатство Херсонської області. Це Лемурійське озеро, солоність якого становить 300 грамів солі на літр води. Його чудовий рожевий колір наслідок діяння водоростей Дуналіелла і їх реакції на сонце. Відвідавши це озеро, ви отримаєте естетичне задоволення, відпочинок і оздоровлення, а дітям таке «рожеве море» точно припаде до душі. Відвідайте також Олешківські піски - українську пустелю, яка єдина в Європі. 

Парк Горького. Не одними чудесами природи та історичними пам’ятками багата Україна. Це, мабуть, найкращий парк атракціонів України, який знаходиться в Харкові. Чудовий парк для сімейного відпочинку, де знайдуться атракціони для малечі, для дорослих і для всієї сім’ї. Окрім атракціонів, в парку також є невеликі сцени, підвісна канатна дорога, дитяча залізниця і чимало інших розваг. 

Соледар. Місто в Донецькій області, де є унікальна соляна шахта. В соляній печері є історичний музей, соляний санаторій і навіть храм! Так-так, і все це на глибині 300 метрів. Санаторій облаштований для різних спортивних ігор, як волейбол чи теніс, є футбольне поле, безліч ігор для дітей, навіть пісочниця. І, звичайно, номери, в яких ви відпочиваєте і спите в кімнаті із сіллю. Відпочинок з користю для здоров’я!

Актовський каньйон. Український Гранд-Каньйон в Миколаївській області. Неймовірні пейзажі, захопливі легенди про скіфів - вам та дітям точно буде до вподоби! Тут справді неймовірна енергетика, це місце сили. Гранітні скелі та валуни, яких площею 250 гектарів, є частиною національного парку «Бузький Гард». Серед вузьких ущелин та скель також протікає річка. Це чудове місце для кемпінгу. Також у цього каньйону є ще два сусіди: Арбузинський та Петропавлівський каньйони.   

Україна - неймовірна держава. І, як ви могли зрозуміти, чудовий вибір для подорожі, адже в нас своя частинка Африки, Венеції чи США. Наша країна така прекрасна, різноманітна й багата. У ній стільки всього цікаво та унікального, а нам лише варто навчитись цінувати те, що маємо.

Показувати світ собі та дітям - це чудово, але найголовніше показати своїй малечі, який чудовий її дім, її рідна земля, на якій вона народилась. Досліджуймо свою історію та культуру. Подорожуйте Україною! Відкривайте її, бо вона прекрасна!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи