Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2021 10:07

Цікава Україна: де можна відпочити з дітьми

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Коли для українців постає питання подорожі, дуже часто ігнорується саме рідна країна.

Тим паче коли подорожують з дітками. Але що, якщо я скажу, що в нас є українське сафарі, рожеве море чи навіть пустеля? Я думаю, оцінять і дітки, і дорослі!

Я досвідчена мандрівниця, адже відвідала чимало різних країн, познайомившись з їхньою культурою та історією, архітектурою й традиціями, національною кухнею і людьми. І я знаю, що, як правило, українці обирають відпочити та подорожувати за кордоном. Особливо з дітьми, адже хочуть показати їм цей світ. Більшість думає, що в рідній країні вже нічого цікавого. Але я впевнено можу сказати, що це не так!

Чому варто подорожувати Україною?

По-перше, бо вона справді прекрасна. Діти повинні знати справжню Україну, адже вона - це не влада, політика чи ціни за комунальні послуги. Україна - це прекрасні гори, море, природа, ліса… Пізнання справжньої прекрасної країни породжує любов в дитячих серцях до своєї Батьківщини. Наші діти - наше майбутнє. Якщо в їх серцях живе любов до своєї держави, в нас буде прекрасне завтра.

По-друге, бо є на що дивитись. В нас унікальна країна, яка зібрала в собі найкрасивішу природу, чудову архітектуру, цікаву історію та неймовірну культурну спадщину. В нас є все: для тих, хто любить гори - чудові Карпати, хто обожнює воду - Чорне море, безліч озер та річок і навіть Мертве, ще й рожеве, море! Безліч історичних пам’яток у вигляді замків, музеїв чи пам’ятників, власне українське сафарі для тих, хто хоче відчути африканський настрій і ще безліч цікавих та унікальних місць, які закохають в себе діток та дорослих.

По-третє, подорожувати Україною для дітей корисно, адже їм буде цікаво й вони зможуть легко вивчати історію нашої країни. Як кажуть, хто не знає свого минулого, той не має майбутнього. Окрім цього, як ми знаємо, на ЗНО є різні пам‘ятки української культури. Якщо дитина буде подорожувати й бачити їх наживо, вона не буде боятись екзаменів, не буде зубрити, а навпаки буде впевнена у своїх силах. Вчити історію так цікавіше, повірте. Й корисно підтягнути знання з історії рідної країни для дорослих!

Хочу поділитися з вами зі своїм власним списком місць в Україні, які точно треба відвідати і які також будуть цікаві дітям:

Карпати. Звичайно розпочинаю з них, адже це неймовірне місце сили. Для дітей свіже гірське повітря те, що треба. Насамперед підкорити найвищу українську гору Говерлу, потім поїздити верхи по карпатських лісах, покупатися в кристально чистих озерах, не оминувши найбільше гірське озеро Синевир, позбирати карпатські ласощі - ягоди, почути те, як говорять гори на водоспаді Шипіт, спробувати себе у сироварінні чи гончарстві - це саме те, що подарує незабутні враження та користь дітям і дорослим. Українські гірські ландшафти закохують. Окрім цього, саме в горах є неймовірне різноманіття екстремальних розваг як для дорослих, так і для малечі.

Замки. Україна багата замками. Це точно ці місця, які будуть до вподоби дітлахам. «Перлини» нашої країни мають не лише красивий вид, але й багату історію. Таємні тунелі чи кімнати, загадкові легенди та цікаві несподівані факти точно закохають в себе діток. Жовківський замок, замок Попова, замок Паланок, Шарівський замок, Палац графів Шенборнів, Підгорецький замок, Золочівський замок, Кам'янець-Подільська фортеця, Палац Кирила Розумовського, Хотинська фортеця, Олеський Замок - чекають на вас!

Маленькі містечка. Не оминайте маленькі містечка в області. Як правило, вони теж мають цікаву історію чи місця, які варто відвідати. Такі містечка дуже затишні й, повірте, нічим не поступаються великим туристичним містам. У київській області - м. Переяслав. Воно невеличке, але має аж 25 історичних музеїв. Маленьке містечко Вилкове, що в Одеський області, є нашою українською Венецією, адже тут люди також пересуваються на човнах по каналах, які тут замість звичайних доріг. У містечку Самборі, що у Львівський області, надзвичайно красива архітектура у центрі міста, як у старих європейських містах. А ще безліч неймовірно красивих церков. Мукачево, що у Закарпатській області, яке є досить туристичним містечком, завдяки великій кількості архітектурних пам’яток, як замок Паланок чи палац князів Ракоці. Як бачите, в нас неймовірно багаті на неймовірні місця навіть маленькі містечка. Це лише маленька частина названих, а скільки ще цікавого! Відкривайте їх!

Херсонська область. Ця область має в собі багато цікавих місць, як от, наприклад, українське сафарі - Асканію-Нову. Степовий заповідник, є чудовою нагодою для діток познайомитись із флорою та фауною, адже в ньому понад 500 видів рослин та більше 3-ьох тисяч видів тварин. Це найбільша степова заповідна територія в Європі, яку ЮНЕСКО внесла до списку еталонних територій планети. Прекрасне українське Мертве море, яке ще й рожевого кольору, теж багатство Херсонської області. Це Лемурійське озеро, солоність якого становить 300 грамів солі на літр води. Його чудовий рожевий колір наслідок діяння водоростей Дуналіелла і їх реакції на сонце. Відвідавши це озеро, ви отримаєте естетичне задоволення, відпочинок і оздоровлення, а дітям таке «рожеве море» точно припаде до душі. Відвідайте також Олешківські піски - українську пустелю, яка єдина в Європі. 

Парк Горького. Не одними чудесами природи та історичними пам’ятками багата Україна. Це, мабуть, найкращий парк атракціонів України, який знаходиться в Харкові. Чудовий парк для сімейного відпочинку, де знайдуться атракціони для малечі, для дорослих і для всієї сім’ї. Окрім атракціонів, в парку також є невеликі сцени, підвісна канатна дорога, дитяча залізниця і чимало інших розваг. 

Соледар. Місто в Донецькій області, де є унікальна соляна шахта. В соляній печері є історичний музей, соляний санаторій і навіть храм! Так-так, і все це на глибині 300 метрів. Санаторій облаштований для різних спортивних ігор, як волейбол чи теніс, є футбольне поле, безліч ігор для дітей, навіть пісочниця. І, звичайно, номери, в яких ви відпочиваєте і спите в кімнаті із сіллю. Відпочинок з користю для здоров’я!

Актовський каньйон. Український Гранд-Каньйон в Миколаївській області. Неймовірні пейзажі, захопливі легенди про скіфів - вам та дітям точно буде до вподоби! Тут справді неймовірна енергетика, це місце сили. Гранітні скелі та валуни, яких площею 250 гектарів, є частиною національного парку «Бузький Гард». Серед вузьких ущелин та скель також протікає річка. Це чудове місце для кемпінгу. Також у цього каньйону є ще два сусіди: Арбузинський та Петропавлівський каньйони.   

Україна - неймовірна держава. І, як ви могли зрозуміти, чудовий вибір для подорожі, адже в нас своя частинка Африки, Венеції чи США. Наша країна така прекрасна, різноманітна й багата. У ній стільки всього цікаво та унікального, а нам лише варто навчитись цінувати те, що маємо.

Показувати світ собі та дітям - це чудово, але найголовніше показати своїй малечі, який чудовий її дім, її рідна земля, на якій вона народилась. Досліджуймо свою історію та культуру. Подорожуйте Україною! Відкривайте її, бо вона прекрасна!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]