Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2024 09:12

За що ізраїльського посла викликали на "килим" до МЗС РФ та що це означає

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Реакція рф на останні висловлювання ізраїльської дипломатки Симони Гальперін стають лише однією ланкою в ланцюжку нової напруги у відносинах між Росією та Ізраїлем.

Якщо коротко, новий посол Ізраїлю в Росії Симона Гальперін дала інтерв'ю московському виданню “Комерсант”, де висловила категоричну позицію на важливі для Ізраїлю питання. Після цього, за традицією російської дипломатії МЗС РФ  викликали її “на килим” та назвали заяви представниці Ізраїлю «неприпустимими публічними висловлюваннями» та такими, що «спотворюють реалії».

За що Симону Гальперін викликали “на килим”?

1. Незасудження нападу ХАМАСу на Ізраїль

У своєму інтерв'ю російському "Комерсанту", Гальперін заявила, що заяви російської влади про стратегічний інтерес у забезпеченні безпеки Ізраїлю стали неактуальними після 7 жовтня. Вона нагадала, що Росія не відразу засудила напад на Ізраїль, що вказує на певний розкол в російсько-ізраїльських відносинах.

2. Засудження підтримки росією терористичних організацій

Гальперін висловила своє невдоволення тим, що Росія не включила "Хамас" до списку терористичних організацій, хоча це палестинське відділення "Братів-мусульман". Запитання, яке вона задала, чому Росія не виступає проти тероризму та не осуджує подібні напади, має важливе політичне значення.

"У вас є список терористичних організацій, заборонених в Росії. У ньому значаться і "Брати-мусульмани". Але ж "ХАМАС" - це палестинське відділення "Братів-мусульман". Чому його немає в цьому списку? Тим часом "ХАМАС" відкрито заявляє, що це не останнє 7 жовтня, будуть ще сьомі жовтня, ще десять таких сьомих жовтня. Вони цього не приховують, не ховаються, а, навпаки, пишаються цим. Так чому ж Росія не виступить не тільки проти тероризму, але і проти повторення 7 жовтня? Так ні ж, хамасовцев в Москві приймають, обіймають, розгортають перед ними килимові доріжки. Ми цього не можемо зрозуміти", - обурилася вона.

3. Критика позиції Росії в ООН та її відносини з Іраном

Гальперін винесла на глас також незадоволення позицією Росії в ООН та її відносинами з Іраном. Її питання щодо невизнання Росією підбурювання "ХАМАС", "Хезболлу" і хуситів інших країн, що заважає свободі судноплавства, свідчать про невирішені проблеми у відносинах.

4. Засудження висловлювань глави МЗС РФ Сергія Лаврова та позиції Росії відносно Голокосту

Гальперін викритикувала висловлювання Лаврова щодо Голокосту, вважаючи, що вони принижують його значення. Це ще один аспект, який свідчить про розходження думок між Ізраїлем та Росією.

5. Засудження позиції росії щодо позову ЮАР

"Росія, яка сама страждала від терактів, не підтримує боротьбу Ізраїлю проти тероризму. Навпаки, вона солідаризується з Південно-Африканською Республікою, яка подала до Міжнародного Суду ООН абсурдний позов проти Ізраїлю, звинувачуючи його в геноциді... Позиція Росії турбує і пригнічує мене і тим, що через неї ваша країна втрачає симпатії ізраїльтян, в тому числі російськомовних", - додала вона.

Гальперін сказала, що позиція Росії може призвести до втрати симпатії ізраїльтян, включаючи російськомовних громадян. Це підкреслює важливість збереження добрих відносин між країнами та врахування їхніх специфічних політичних та історичних контекстів.

6. Підтримка територіальної цілісності України

Гальперін також заявила про визнання територіальної цілісності України та про надання гуманітарної допомоги Україні. 

Тож, нові висловлювання ізраїльської дипломатки стають сигналом, що відносини між Росією та Ізраїлем перебувають на найвищому рівні напруженості. 

Це може мати важливі наслідки для обох сторін та вплинути на політичний ландшафт Близького Сходу в цілому. Як на мене, тріщина в відносинах не виникла випадково, і ці висловлювання Гальперін були б неможливі без відповідності та згоди на найвищому рівні. Вони вказують на серйозну готовність відстоювати свої позиції навіть за ціною можливого конфлікту з Москвою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]