Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2023 15:07

Особливість ізраїльської моделі підтримки: що саме може запропонувати США Україні

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

У той час, коли Україна вступає в переломний етап війни з Росією, лідери США та НАТО об’єднуються навколо бачення зміцнення оборони України та прагнення гарантувати суверенне майбутнє країни.

Це модель безпеки, яку західні лідери, включно з президентом Байденом, порівнюють із тим, що зараз має Ізраїль, а ЗМІ по всьому світу почали називати такий вид підтримки “ізраїльською моделлю”. 

Чому ізраїльська модель? І що взагалі означає цей термін?

Особливості ізраїльської моделі військової підтримки США починаються з їх геостратегічного положення. Ізраїль, як демократична країна, знаходиться в складному геополітичному середовищі, оточеному численними ворогами та потенційними загрозами. Військова допомога США спрямовується на зміцнення обороноздатності Ізраїлю, його здатності відповідати на загрози та виконувати свої оборонні завдання. Таку ж геополітичну ситуацію має Україна, яка оточена з півночі двома ворогами.

Що лежить в основі ізраїльської моделі військової підтримки?

Перша особливість ізраїльської моделі полягає в тісному військовому співробітництві між двома країнами. Ця співпраця охоплює обмін військовою технологією, спільні навчання та тренування, а також координацію військових операцій. США надають Ізраїлю доступ до своїх передових технологій та зброї, що допомагає Ізраїлю зміцнювати свою обороноздатність та ефективність.

Друга особливість полягає у великій фінансовій допомозі США Ізраїлю. Військова допомога Сполучених Штатів складає значну частку бюджету Ізраїлю і становить мільярди доларів щороку. Ці кошти використовуються для розвитку військово-промислового комплексу Ізраїлю, закупівлі нової техніки та зброї, а також для забезпечення військової підготовки та тренувань.

Третя особливість - Ізраїль не є членом НАТО. Попри те, що Ізраїль не є членом НАТО і США не зобов'язані вставати на його захист у разі нападу, він був найбільшим отримувачем військової допомоги від Вашингтона, обсяг якої сягнув $150 млрд.При цьому цю підтримку Ізраїль отримує з 60-х років минулого сторіччя. 

Четверта особливість ізраїльської моделі військової підтримки США полягає в обміні розвідувальною інформацією. Ізраїль має розвинену розвідувальну систему та спеціальні служби, які забезпечують важливу інформацію для США. Цей обмін інтелектуального капіталу допомагає обом країнам в управлінні загрозами та протидії спільним ворогам.

П'ята особливість — політична та дипломатична підтримка. Не можна не відзначити особливості політичного виміру ізраїльсько-американських військових відносин. Одна з основних форм політичної допомоги США Ізраїлю — це підтримка на рівні державних інституцій. США регулярно виражають підтримку Ізраїлю на міжнародних форумах, таких як Організація Об'єднаних Націй (ООН), та підтримують Ізраїль в політичних дебатах та рішеннях.

Додатково, США активно сприяють укладенню мирних угод між Ізраїлем та його сусідами, зокрема підтримуючи мирні переговори та сприяючи у пошуку компромісних рішень. Політична допомога США допомагає зміцнювати статус Ізраїлю в міжнародному співтоваристві та сприяє його безпеці та стабільності.

Так, наприклад, у 2020 році Президент США Дональд Трамп очолив церемонію підписання угод між Ізраїлем та двома арабськими країнами – ОАЕ і Бахрейном, спрямованих на нормалізацію відносин та сприяння встановленню мирного порядку в регіоні Близького Сходу.

Попри те, що позиція цих країн щодо Палестини кардинально відрізнялися від бачення Ізраїлю, перемир'я все ж було проголошено. Тоді після місяця дипломатичних зусиль, американській адміністрації вдалося переконати керівництво арабських країн, що конфлікт не має перешкоджати відносинам у інших сферах. Отже, спочатку ОАЕ, а потім Бахрейн погодилися піти на зближення відносин з Ізраїлем попри його багаторічний конфлікт з Палестинською автономією.

Чи можуть гарантувати США та НАТО подібну підтримку Україні?

На саміті НАТО, який відбудеться у середині липня у Вільнюсі, можуть ухвалити "багаторічний пакет допомоги" для України, який приведе Україну у відповідність до стандартів НАТО. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє Handelsblatt.

Крім того, схожу позицію має й Президент Президент США До Байден, який заявив під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Британії Ріші Сунаком, що упевнений, що за двопартійної підтримки в Конгресі Україна отримуватиме необхідну допомогу, в тому числі в довгостроковій перспективі.

Судячи з цих заяв можна зробити висновок, що довгострокова підтримка України все ж буде. Єдине питання, що залишається відкритим, чи отримає Україна цю підтримку, як країні НАТО чи ні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]