Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.01.2022 18:46

Четверта доза вакцини: як Ізраїль бореться з Омікроном

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Ізраїль у четвер схвалив четверту дозу вакцини від Covid для людей з ослабленою імунною системою.

Відтак країна випередила більшу частину світу, зробивши малодосліджений крок, щоб спробувати захистити найуразливішу частину суспільства від штаму Omicron, який швидко поширюється в країні.

Рішення чиновників з охорони здоров’я було прийнято більше ніж через тиждень після того, як консультативна група ізраїльських експертів рекомендувала четверту дозу для людей зі слабкою імунною системою, а також для інших людей із високим ризиком, включаючи людей у ​​віці від 60 років і медичних працівників.

Днями уряд дозволив в'їзд в Ізраїль з 9 січня для вакцинованих іноземців та тих, хто перехворів на COVID. Однак це стосуватиметься лише тих туристів, які прибуватимуть з країн з помірним рівнем захворюваності. І задача уряду — не допустити нової хвилі захворюваності, аби епідемічна ситуація не змусила знову ізолювати країну від решти світу. Саме тому, здається, держава робить все, аби захистити населення від пандемії.

Чи допоможе четверта доза побороти Омікрон - не відомо

Комісія визнала невизначеність і відсутність даних, що стосуються як Омікрону, так і четвертої дози, але представила дані, що вказують на значне зниження імунітету у людей у ​​віці 60 років і старше, які першими отримали третю дозу щеплення, ще в серпні.

На пресконференція в четвер ввечері професор Нахман Аш, генеральний директор міністерства охорони здоров'я Ізраїлю, заявив, що рекомендація консультативної комісії була частково прийнята, і четверта доза буде запропонована тим, чия імунна система була зниження через хворобу. 

Попри відсутність повних досліджень та попри прогалини в знаннях, які існують у всьому світі щодо ефективності четвертої дози в нинішніх обставинах, уряд пообіцяв “діяти обережно та відповідально».

Ізраїльські чиновники охорони здоров’я продовжуватимуть відстежувати вплив Омікрону в Ізраїлі та за кордоном, включаючи ризик серйозних захворювань у людей, які вже вакциновані, перш ніж приймати будь-яке рішення щодо розширення застосування четвертої дози для інших уразливих людей, включаючи старше населення.

Чи не “занадто багато щеплень”?

Можливо. Що цікаво, зважуючи потенційні переваги чергової ревакцинації та ризики, деякі вчені, у тому числі деякі з ізраїльської консультативної групи, висловили стурбованість тим, що занадто велика кількість щеплень може спричинити певну втому імунної системи, що поставить під загрозу здатність організму боротися з коронавірусом, зокрема, серед літніх людей.

Медичний центр Шеба поблизу Тель-Авіва в понеділок розпочав дослідження, щоб перевірити безпеку та ефективність четвертої дози вакцини, зробивши додатковий укол 150 медичним працівникам, які отримали принаймні третю дозу вакцини Pfizer-BioNTech. 

Тож, поки не зрозуміло, чи це забагато.

За Ізраїлем, який бореться з Омікроном, зараз стежить весь світ

За подіями в Ізраїлі, як за лідером вакцинації від Covid, уважно стежать, оскільки уряди в усьому світі намагаються протистояти швидко поширюваному варіанту Omicron, який викликає рекордне число заражень по всьому світу. Ізраїль був першою країною, яка запровадила третю бустерну дозу, що дозволило країні оцінити раніше, ніж інші країни, наскільки ефективна третє щеплення і як швидко може зникнути захист імунітету від третього щеплення.

Попри те, що деякі дослідження показують, що інфекції Omicron є слабкішим, ніж інфекції, викликані іншими штамами коронавірусної хвороби, однак, саме через Омікрон накрила чергова хвиля цього захворювання. Відтак, принаймні половина нових щоденних випадків в Ізраїлі походить від Omicron, скоріш за все, цей штам, ймовірно, перевершить штам Delta.

Ключові кроки Ізраїлю

Здається, що Ізраїль спробував усі засоби боротьби з хворобою.

1. Ізраїль одним з першим почав вакцинацію населення;

2. Одним з перших почав щепити населення бустерною дозою;

3. Одним з перших почав колоти четверту дозу (понад чотири мільйони ізраїльтян отримали повторну вакцину із загальної кількості населення в дев’ять мільйонів, але близько мільйона ізраїльтян, які мають право, не зробили цього);

4. Ізраїль став однією з перших країн після Сполучених Штатів, яка схвалила вакцинацію від Covid для дітей у віці від 5 до 11 років.

5. Ізраїль отримав першу партію ліків від коронавірусу Pfizer, відомий як Paxlovid.

6. Крім цього, нескінченні хвилі локдаунів та закриття кордонів для туристів — стало нормою для держави.

Здавалося, що ще треба зробити, аби побороти пандемію? Можливо для цього потрібен час.  Як казав відомий бізнесмен Уорен Баффет: “Навіть якщо ви дуже талановиті й докладаєте багато зусиль, для деяких результатів просто потрібен час: ви не отримаєте дитину через місяць, навіть якщо змусите завагітніти дев'ять жінок”.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]