Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.12.2021 13:36

Байден влаштовує вечірки, Джонсон вітає у твіттері: як світові лідери відзначили Хануку

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Цьогоріч, святкування одного з найважливіших юдейський свят, або як його називають «Свято восьми свічок» або «Свято вогнів» розпочалося 28 листопада. Традиційно його відзначають протягом восьми днів.

Ханука — восьмиденний фестиваль, який вшановує відвоювання Єрусалиму та повторне освячення Другого Храму наприкінці повстання Маккавеїв. 

Цьогоріч, святкування одного з найважливіших юдейський свят, або як його називають «Свято восьми свічок» або «Свято вогнів» розпочалося 28 листопада. Традиційно його відзначають протягом восьми днів.

Головний символ свята, найвищу в Україні Менору встановили в столиці на Майдані Незалежності.Відтак, Київ приєднується до таких великих міст світу, як Париж, Лондон, Берлін, Нью-Йорк та інших, де мінори встановлюють в самому серці міст, на головних центральних площах. 

І це не просто символ. Це можливість для єврейської діаспори з усього світу заявити про себе, про свою історію та познайомити зі своєю культурою. 

Мінора у Берліні

Мінора в Києві

Крім того, привітали єврейський народ зі святом лідери країн світу. Чому це важливо для єврейського народу? Тому що така підтримка свідчить про повагу, толерантність суспільства, а також визнання вкладу єврейської громади у суспільство. Це те, чого єврейська нація довгий час жадала та чекала від світу. 

Байден запрошує на вечірку

Захід  у Білому домі, присвячений святкуванню Хануки, має відбутися 1 грудня.

Вечірка Хануки стала традицією Білого дому з 2001 року, коли її вперше влаштував Джордж Буш. До списку гостей зазвичай входять американські єврейські політики, керівники організацій, декани шкіл і єшив.

Відтоді це стало традицією. Байден, попри загрози із пандемією, не став робити виключення. 

Ще й написав у твіттері: "Ми з Джилл надсилаємо наші найтепліші побажання всім, хто святкує Хануку в Сполучених Штатах і в усьому світі. Нехай цей фестиваль вогнів принесе вам і вашим близьким благословення на щастя і здоров'я. Щасливої Хануки!"

Трюдо з дружиною також привітав євреїв у Твіттері

«Ханука – це час для роздумів про життєві благословення, і ми, канадці, маємо за що бути вдячними», – пише прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. «Усім канадським євреям, які святкують наступні вісім днів, ми з Софі бажаємо вам благословенної та радісної Хануки. Чаг Ханука Самеах».

Консервативне привітання Боріса Джонсона

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон написав: «Дуже щасливої Хануки євреям у Великобританії та в усьому світі, які цього тижня запалять менору. Чаг Самеч!”.

І дійсно, вчора в Лондоні, на самій Трафальгарській площі запалала одна з найбільших менор світу.

 

Зеленський також привітав

На сайті Президента з'явилося привітання Президента Зеленського зі святом.

Він пише, що Україна стала спільною домівкою для людей багатьох національностей та віросповідань, а також додав, що в цьому розмаїтті духовні надбання єврейського народу органічно доповнюють національну культуру.

Хануку почали святкували навіть на Dubai EXPO

EXPO 2020, яка триває з 1 жовтня 2021 року по 31 березня 2022 року, приймає відвідувачів та експонентів із 192 країн світу на своїй території площею 1080 акрів у Дубаї, столиці ОАЕ.

Навіть тут, у центрі арабського світу яскраво святкують Хануку. Перший місцевий рабин ОАЕ, рабін Леві Дучман, прочитав Ханукальну молитву та запалив Ханукальну менору перед великим лідером, бізнесменом, євреями Емірату та туристами з усього світу.

Так, дійсно, цьогоріч світові лідери не скупилися у привітання, а розмах святкування перевершив усі очікування. І це, безумовно, приємно!

Тож, Хаг Ханука самеах! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]