Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.07.2020 18:47

Ворог, що завжди поруч — золотистий стафілокок

Завідувачка бактеріологічного відділу лабораторії DniproLab

Пропоную розібратись із тим, як уражає золотистий стафілокок і чим саме він небезпечний.

Коли Антоні ван Левенгук вивчав зішкріби з власних зубів із допомогою винайденого ним мікроскопа, його вразила величезна кількість невидимих мікробів, які живуть у людях. Сьогодні ми знаємо, що є бактерії, які допомагають нашому організму, а є й ті, що шкодять. 

Іноді ми забуваємо, наскільки небезпечними бувають останні. Так, наприклад, 31,5% — це рівень смертності від захворювань, спричинених золотистим стафілококом. Тобто кожна третя людина, яка має в анамнезі такий запальний недуг, як сепсис, менінгіт, пневмонію, зумовлений цією бактерією, — помирає. І це дійсно страшно. На жаль, безконтрольний прийом антибіотиків і нераціональна антибіотикотерапія породжують стійкість золотистого стафілокока до антибіотиків. Це призводить до того, що інколи не вдається підібрати дієвий препарат і врятувати людині життя. 

Однак якщо знати ворога «в обличчя», можна собі допомогти. Пропоную розібратись із тим, як уражає золотистий стафілокок і чим саме він небезпечний. 

Насправді золотистий стафілокок — дуже поширений вид мікробів. 

Приблизно 40% населення – його постійні носії. Більше того, є інші дані, згідно з якими здорове носійство золотистого стафілокока в нижніх носових ходах спостерігається у 70-90% обстежених. У деяких випадках воно може тривати довгий час і бути абсолютно безсимптомним. 

Як відбувається зараження? 

Інфікуватися можна під час прямого контакту або з інфікованою особою, або із зараженими предметами. Часто відбуваються сімейні випадки поширення інфекції. Адже велику роль у передачі збудника можуть відігравати постільна білизна, рушники та інші засоби особистої гігієни. 

Механізм колонізації золотистого стафілокока до кінця не вивчений. Однак наразі вченим очевидно, що основне джерело інфекції — носові ходи здорових людей. Оскільки до 80% випадків зараження бактеріями золотистого стафілокока спричинені штамами саме з носових ходів. 

Як я вже згадувала вище, носійство безсимптомне, допоки не порушений імунітет. Здебільшого віруси можуть його послаблювати і це стає передумовою розвитку стафілококової інфекції — в нормі імунітет із нею дає собі раду. До речі, часті переохолодження, стреси та загальна слабкість організму також провокують розвиток інфекції. 

Такі недуги проявляють себе, коли порушується захисний бар'єр шкіри або слизових. Тоді у стафілококів з'являється доступ до прилеглих тканин або кров'яного русла. І вони починають завдавати шкоди організму. 

Яким способом стафілококи шкодять нашому здоров'ю? 

Вони продукують численні токсини. Наприклад, лейкоцидин Пантон-Валентина, або, скорочено, PVL, що продукується золотистим стафілококом — токсин, що руйнує лейкоцити. Він пов'язаний із важкими інфекціями шкіри і некротичною пневмонією з високою летальністю, що уражає переважно здорових молодих людей. 

На жаль, цей токсин не єдиний. Активна діяльність золотистого стафілокока в нашому організмі — основна причина важких респіраторних, суглобових, а також інфекцій шкіри і м'яких тканин. Ці хвороби дуже небезпечні та достатньо відомі: сепсис, ендокардит, менінгіт, абсцес головного мозку, септичний артрит і багато інших. 

Однак найпоширенішою, а отже, найнебезпечнішою недугою через цю бактерію є стафілококове харчове отруєння. Це одне з найбільш поширених захворювань у світі, спричинених споживанням продуктів харчування. 

Основні джерела зараження харчових продуктів промислового виробництва — ножі, обробний інвентар і персонал підприємства. А також такі продукти, як м'ясо, риба, яйця, кондитерські вироби, начинка сендвічів, молоко та молочні продукти. 

Тобто це ті продукти, які в процесі приготування чимало часу обробляються вручну і згодом зберігаються в теплі. Саме вони можуть бути реальним джерелом стафілококових харчових отруєнь. 

Причиною отруєнь є знову ж таки токсини, тому захворювання характеризується дуже коротким інкубаційним періодом — зазвичай від 0,5 до 6 годин. Сприйнятливість хворого до токсинів визначається станом хворого, концентрацією токсину і кількістю з'їденого зараженого продукту. До речі, інфекційна доза може бути меншою за 1 міліграм! 

Найпоширенішими симптомами захворювання є нудота, блювота, відраза до їжі, спазми в животі та діарея. 

Період реабілітації займає переважно 1-3 дні, але у важких випадках цілковите відновлення може зайняти ще більше часу.  

Як уникнути інфікування? 

Насамперед регулярно проходити медичний огляд. Люди здебільшого проходять його знехотя, але, ознайомившись з інформацією, сподіваюсь, ви підійдете до цього більш усвідомлено. Адже практично всі штами стафілококів, що призводять до страшних наслідків, мешкали в носах пацієнтів. Коли ви думаєте, здавати чи не здавати аналіз на золотистий стафілокок, — здайте! І обов'язково з антибіотикограмою та чутливістю до видоспецифічних вірусів бактерій, або, як вони науково називаються, «фагів», що дуже добре зарекомендували себе в лікуванні захворювань, зумовлених золотистим стафілококом. 

До того ж обов'язкове дослідження на золотистий стафілокок — мазки із зіва та носа — повинні проходити жінки, які планують вагітність, вагітні, матері-годувальниці та члени сім'ї, які перебуватимуть у контакті з дитиною. 

А також працівники організацій харчової промисловості, баз і складів продовольчих товарів, які контактують із харчовими продуктами в процесі їх виробництва, зберігання, реалізації. Зокрема й ті, хто виконує роботи з санітарного оброблення та ремонту інвентарю, обладнання, а також під час транспортування на всіх видах транспорту, якщо є контакт із продуктами. 

І ще медичний персонал лікувально-профілактичних установ, включно з пологовими будинками, дитячими лікарнями та поліклініками, відділеннями патології новонароджених, недоношених. 

Будь ласка, не нехтуйте цим. Від простого аналізу залежить ваше здоров'я і ваших близьких!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]