Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2021 15:36

Фінансове звітування партій повинно повернутись!

Народний депутат України ІХ скликання, об'єднання "Справедливість"

Вже півтора роки політики не звітують за сотні мільйонів гривень, які отримують на діяльність партій з державного бюджету.

НАЗК не перевіряє їх фінансову звітність і не може, наприклад, дізнатись чи не були витрачені гроші платників податків на купівлю нерухомості чи лімузинів. Це та викривлена реальність, яка існує сьогодні і яку необхідно терміново виправляти. 

А все почалось у березні минулого року, коли країна вперше стикнулась з локдауном. Тоді “задля підтримки бізнесу” ФОПів звільнили від сплати ЄСВ, але ця “щедрість” була лише на період двох місяців. Справжній же подарунок отримали партії, які з квітня перестали звітувати за витрачені державні гроші і це триває досі. А гроші немалі. Для прикладу,  партія “Голос” за 2021 рік отримала 81 мільйон гривень. Всього українські партії, які мають фінансування з держбюджету отримали за минулий рік близько 700 млн грн. 

Що таке 700 мільйонів гривень? Це 420 нових автомобілів швидкої. Або 1666 апаратів ШВЛ експертного класу. Або 3,2 млн британських ПЛР-тестів. Вражає?! 

То ж що пропонує депутатське об’єднання “Справедливість”? 

По-перше, відновити звітність партій, аби кожна з них протягом 60 днів подала свої фінансові звіти за “пільговий” півторарічний карантинний час. Громадяни мають право знати куди, ким і навіщо впродовж півтора роки витрачалися сотні мільйонів гривень їхніх податків.  

По-друге, НАЗК повинно розпочати перевірки фінансових звітів та у разі виявлення порушень зупиняти державне фінансування відповідних політичних партій. 

Власне, щодо повноважень НАЗК і буде бійка під час голосування за законопроєкт. Кінцева бажана мета деяких політичних сил – взагалі забрати у цього антикорупційного органу повноваження припиняти фінансування. 

Необхідно пояснити, що до початку пандемії, коли партії ще подавали звіти, якщо НАЗК знаходило в них можливі порушення або проблеми, то просто зупиняло державне фінансування. А партія, якщо хотіла повернути собі бюджетні гроші, мала йти до суду і оскаржувати таке рішення.  

Але зараз депутати певних політичних сил хочуть все перекроїти і навпаки примусити йти НАЗК до суду. Тобто не партії мають доводити у суді, що вони все зробили правильно, а НАЗК, що політики якимось чином “профукали” гроші платників податків. Та і це ще не найгірше. Найгірше далі. Суд, у який може звернутися НАЗК, лише один – Окружний адміністративний суд міста Києва, який більше знають по абревіатурі ОАСК. До кого? Правильно, до судді Вовка. 

Список його регалій безкінечний, і, на жаль, не у контексті чесності, верховенства права та криштальної репутації. Згадайте хоча б скандальні “плівки Вовка” і скажіть: є хоч мінімальний шанс на адекватні рішення? 

Уявіть собі “цільове використання” партійних (тобто наших з вами) коштів: ексклюзивні годинники, люксові автомобілі, елітна нерухомість в центрі Києва, вечірки на яхтах десь на лазурному узбережжі, на яких вірогідно голова ОАСКу може відпочивати зі своїми друзями-нардепами, потім Вовк виносить рішення на користь НАЗК? Питання до сміху риторичне. 

Цікаво, що буде відбуватись у Раді. Голосування і стане лакмусовим папірцем, який покаже: хто “бризкає слиною”, аби ініціативу заблокувати, той і має свій “шмат пирога” від партійних грошей.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]