Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2020 18:19

Чім більше – тим краще, або "чарівного криштального шару" не існує

Сертифікований оцінювач

Незалежна оцінки, особливо в операціях M&A та судових спорах щодо вартості майна

Необхідно зазначити, що не дивлячись на вирування пандемії, кількість операції з купівлі та продажу компаній, особливо в IT- секторі України не зменшується. Більш того, пандемія є особливим стрес-тестом для компаній, який показує здатність Компаній протистояти пандемії, наочно показує вплив на стійкість компаній.

В процесі операцій M&A , безумовно, є головне питання вартості того пакету корпоративних прав ( або активів) які продаються Власниками або, відпоідно купуються Інвесторами.

І в цьому сенсі питання оцінки є надважливим. Я дуже радий того, що був залучений як не офіційний консультант з питання оцінки вартості однієї IT-компанії, яка досить успішно була продана іноземному інвестору.

Чому не офіційним? Тому що стала практика показує, що складається такий алгоритм взаємодії власників з потенційним інвесторами. НА першому етапі, власники залучають місцевих професійний фахівців для попередньої оцінки активів ( або корпоративних прав) і за результатами такої оцінки Власники-Замовники виконують  свє «домашнє завдання» по підвищенню вартості компанії.

На наступному етапі, вже залучаються іноземні консультаційні фірми, які відомі на світовому ринку, і які виконують вже «офіційну» процедуру due diligence і оцінку. Така процедура логічна, але на часі виникає ще один логічний та раціональний ( з точки зору Власників-продавців) крок. Це залучення на першому етапі деяких незалежних оцінювачів. Які незалежно один від іншого виконують оцінку того ж самого об’єкта.

Виникає логічне питання – навіщо йти на такі додаткові витрати? А відповідь знаходиться в як в площині економіки так і математики.

З точки зору економіки, все дуже просто – «ціна питання» Вочевидь, якщо оцінюється якийсь стандартний об’єкт який вочевидь «не дорогий» то залучення двох або більше оцінювачів є економічно не раціональним.

Але, коли оцінюється складний об’єкт ( складний – з точки зору формування його вартості) і коли «ціна питання» може складати порядку мільйона доларів і більше – то залучення декількох незалежних оцінювачів вже економічно обґрунтовано.

Така обґрунтованість спирається об’єктивний та відомий всім математичний закон обертано пропорційної залежності ризику інвестування від числа об’єктів що знаходяться в портфелі інвестора, точніше від кореня квадратного від такої кількості.

В питання купівлі ( продажу) компаній такий підхід трансформуєтеся в те, що чим більше ви отримуєте незалежних обґрунтованих думок фахівців щодо об’єкта оцінки, тим менш ризик втрати ваших інвестицій, або тим більш вірогідність отримати дійсно справедливу вартість за Ваші активи.

Такий принцип, на справді, досить відомий, наприклад, в медицині, який називають інколи «принцип консиліуму». Це коли для встановлення складного діагнозу залучаються медики з інших незалежних медичних закладів, де кожен з залучених спеціалістів виносе свою незулежну та обґрунтовану думку щодо діагнозу пацієнта. Далі підключаються відомі математичні правила обчислення коректності узгодженості думок фахівців щодо діагнозу.

Рівно таким чином працює робота декількох залучених незалежних оцінювачів щодо оцінки активів в операціях M&A.

В підсумку, Замовник такої оцінки отримує, фактично, строго математично обґрунтовану позицію декількох оцінювачів, щодо вартості його активів, а також ж щодо механізмів підвищення такої вартості. Бо професійний звіт з Оцінки обов’язково повинен містити в собі і рекомендації фахівця щодо підвищення вартості оціненого їм майна.

Повертаючись до формули залежності ризику від кількості, в даному випадку, незалежних думок N- кількість залучених незалежних спеціалістів, можна на прикладі показати, яка математично обґрунтована ефективність залучення деяких спеціалістів.

Наприклад, вартість під ризиком, тобто та вартість, яка може бути чи втрачена, чи отримана складає 1 млн.долл, якщо ви використовуєте тільки одну власну думку, тобто N=1, ви отримуєте вірогідність ризику максимальну 1 або 100% ( відповідно до наведеної відомої формули

, але якщо ви залучили хоча б ще одного спеціаліста тоді результат буде досить  інший
.

Тобто ще залучення ще одного спеціаліста дає змогу знизити ризик прийняття рішення на 1-0,707 = 0,293 Або на 29,3%. Якщо повернутися до загальної суми поді ризиком, то в грошовому виразі «економічна ефективність» теоретично буде складати 1 млн.долл х 0,293 = 293 тис. долл. Або економії або отримання додатково коштів від Покупця.

Важливим є факт залучення саме незалежних фахівців. Наприклад, спеціалісти однієї компані Власника виконують оцінку -але це не вважається з точки зору математики "незалежна" думка. І в такому випдаку - ця формула просто не "працює"

Ось таку максимальну суму або економії або отримання може принести залучення ще одного незалежного спеціаліста. Це дуже відомі в статистиці та портфельному управлінні прості формули диверсифікації ризику. Але на часі їх практичне застосування в оціночній практиці, особливо операціях M&A

Слід зауважити, що такий підхід може досить ефективно використовуватись і в судовій практиці, колі мова йде про вартість оцінки тих чи інших активів. Якщо одна з сторін процесу залучить декількох незалежних професіоналів для оцінки одно й того ж активу, виконає математичну процедуру консолідації та узгодженості думок фахівців – то для грамотного та професійного судді така позиція буде більш обґрунтованою та виваженою. На фоні іншої позиції яка спирається тільки на висновок, наприклад, судового експерта.

І ще одна важлива думка – не існує ніякого «таємничого криштального Шару» або « третього ока» у фахівців з оцінки ,які можуть «розгледіти» «або «відчути» істину або «дійсно справедливу» вартість. Не існує нічого подібного і в великих іноземних консультаційних компаніях

Професійна незалежна оцінка – це практичне та ретельне економічне дослідження питання вартості. Що методологічно спирається на відповідну нормативну базу. І ніякого «таємничого або скарального бачення» або «відчуття» в цьому процесі не застосовується.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]