Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.10.2022 14:32

Чим можуть бути корисні Наглядові Ради під час війни

Регіональний директор компанії PETKUS з розвитку бізнесу в Україні, Польщі та Литві

Війна є суперкризою для будь-якої компанії. І те, яким чином бізнес вийде із критичної ситуації, залежить від створення ефективної системи корпоративного управління.

Наглядова рада компанії в цьому випадку може стати незамінним інструментом для власника. Системною опорою, міцним фундаментом для прийняття рішень. Звичайно, це твердження справедливе, якщо мова йде про дійсно ефективний орган, а не про ерзац, який існує лише задля форми.

Під час війни до членів наглядових рад вимоги зростають у рази. Питання не тільки у наявності фахових антикризових навичок та вмінь, хоча це є обов’язковою умовою. Дуже важливою є також соціальна позиція.

Особливо це стосується членів наглядових рад в державних компаніях. Серед них категорично не має бути «бійців батальйону «Монако», вони мають розділяти долю своєї держави та компанії, де працюють.

Окрім того, сама діяльність наглядових рад під час війни має змінитися:

- неповороткі рекомендації загального характеру;

- статичні стратегії, прийняті до війни;

- відсутність фокусу на оперативній ситуації мають канути в Лету.  

Для того, щоб відповідати вимогам часу та стати дійсно ефективним інструментом наглядові ради мають:

1. Розробити багатосценарну стратегію подальших дій, виходячи із основних моделей розвитку ситуації на основі існуючих даних.

2. Створити чіткі рекомендації поведінки структурних підрозділів компанії для основних варіантів майбутніх подій. При цьому  defining points мають бути невідірвані від реальності, чіткими та зрозумілими.

3. Рекомендації мають бути максимально утилітарними та своєчасними. «Вода» зараз не просто непотрібна, вона є згубною.

4. Горизонти планування мають бути змінені в сторону скорочення. Оперативна ситуація зараз змінюється занадто швидко, щоб бавитися в багаторічні стратегії.

5. Наглядові ради мають проводити засідання в значно коротші, ніж зазвичай, строки, і при потребі вносити відповідні оперативні пропозиції. Співпраця із власниками має стати більш тісною.

6. Всі компетенції та міжнародні контакти членів наглядових рад мають використовуватися максимально.

7. Не забуваємо про конкурентів та чітко аналізуємо їх стратегію та тактику. Війна рано чи пізно закінчиться, і для того, щоб перемогти під час «гонки відновлення», потрібно розуміти хто, де і в якому стані знаходиться на дистанції.

Звичайно, перелічені пункти потребують щоденної та кропіткої роботи у тісній взаємодії всіх членів команди. Не кожна наглядова рада зараз здатна ефективно перебудувати свою роботу та стати дійсно ефективними інструментом корпоративного управління. Причини я досить детально описувала у блозі «Що не так із наглядовими радами в Україні?» 

Той бізнес, якому вдасться налаштувати цей механізм до рівня точності швейцарського годинника, понесе мінімальні втрати, зможе адаптуватися до нових умов і матиме значно кращі, ніж у конкурентів, позиції на час повоєнного росту та відбудови.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]