Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2021 14:54

Тектонічний 2021-й: як міцнішає дружба між Ізраїлем та Україною

Директорка київського офісу "Ізраїльсько-українського альянсу"

2021 рік - це особливий рік для України та Ізраїлю

2021-й передусім ми запам’ятаємо не тільки продовженням нової реальності, яку спричинив COVID-19, але й особливими датами для України та Ізраїлю, які “Ізраїльсько-український альянс” не мав права оминути.

Економічні стосунки

Бізнес-стосунки обох країни йдуть попереду дипломатичних і найбільш схильні до синергії зусиль. 

2021 рік - це початок нової економічної історії, адже саме з січня вступила в силу Угода про вільну торгівлю між Україною та Державою Ізраїль. Як показує глобальна практика, такі угоди є надзвичайним стимулом для поглиблення співпраці. Тому тепер ми ще більше віримо в український експорт (інновації, high-tech, інжиніринг та розвиток інвестиційного співробітництва з Ізраїлем).

За словами Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, вже є і перші результати. А саме -за 9 місяців 2021 року двостороння торгівля товарами зросла на 10%

І це лише початок: незабаром зможемо говорити про збільшення цифр в рази, адже наступним кроком буде розширення дії Угоди на експорт у сферу послуг. Та це не означає, що експорт готової продукції з України зупиниться, навпаки сфери кооперації розширяться. За даними Спільної Українсько-Ізраїльської Комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва,  останні три квартали зростання експорту українських товарів до Ізраїлю склало 7%, а – 13%. При цьому 44% товарів від загальної двосторонньої торгівлі – це аграрна продукція.

Відомі й цифри щодо залучених інвестицій з боку ізраїльських інвесторів - 100 мільйонів доларів США. Що саме зацікавило ізраїльських інвесторів в 2021 році в Україні, ми дізнаємося вже у січні. Сподіваюсь, що вони жили не ІТ єдиним. Втім, тренди в Ізраїлі кажуть саме про це. 

Куди дивиться Ізраїль - технології та стартапи?

Ці дані ми отримали завдяки дослідженням компанії IVC Research Center та юридичній фірмі Meitar.

Ізраїльські компанії та стартапи залучили $11,9 млрд у першому півріччі 2021 року (у порівнянні: минулий рік приніс $10,3 млрд). Загалом, це 230 угод, вартість 38 з яких перевищила $100 млн доларів кожна. 

Також, за даними першого півріччя 2021 року, було укладено 79  інвестиційних угод  на суму 50 мільйонів доларів. 

Левова частка капіталу надходила у компанії з секторів “фінтех” та індустрії кібербезпеки (хоча говорять і про топ 3 сфери, включивши Enterprise IT & Data Infrastructure). А саме було здійснено 57 трансакцій у сфері “фінтех” на суму приблизно 3 мільярди доларів (порівняно з 26 угодами за відповідний період минулого року) та 2,9 мільярда доларів капіталу зайшло в  компанії із кібербезпеки. 

Інвестиції в харчові технологічні стартапи та компанії також зросли: йдеться про понад 300 мільйонів доларів та 27 угод. IoT залучили понад 1 мільярд доларів у першому та другому кварталах 2021 року.

Переважна більшість інвестицій була підтримана венчурними компаніями – рекордні 10,69 мільярдів доларів, що перевищує річну цифру 2020 року. Іноземні інвестори знову випередили,  Insight Partners (взяли участь у  49 раундах), Bessemer Venture Partners (23) та Tiger Global Partners (16). Здивували й  стартапи, новий рекорд - поповнення спільноти ізраїльських юнікорнів на 33(а всього їх - 53). На що ще дивиться Ізраїль далі?

Ізраїль сповна скористався імпульсом для розвитку, що його надав COVID-19. Бурхливо розвиваються компанії у сфері рітейлу, Digital Health (включачи фітнес та красу), хмарних інструментів ефективності тощо. А ще - Gaming, Biotech & Life Science,  Artificial Intelligence (AI), Agritech.

Дипломатичні та культурні стосунки

Якщо 2020 рік подарував нам нового посла Україні в державі Ізраїль (Євген Корнійчук), 2021-й вніс корективи у склад Ізраїльської дипломатичної збірної - маємо нового Надзвичайного та Повноважного Посла Ізраїлю в Україні - Михайла Бродського, замість Йоель Ліона, що перебував на посаді з 2018 року. . 

Крім того, саме у 2021 році Україна та Ізраїль спільно святкують свою 30-ту річницю встановлення дипломатичних відносин. 

Спираючись на цю дату, Посольство Ізраїлю в Україні провело соціологічне дослідження (омнібус) про ставлення українських громадян до Ізраїлю, співпрацю в сферах медицини та безпеки й про відвідини країни. Більші ніж половина (55%) опитаних вважають Ізраїль дружньою країною, 88,2% підтримують співпрацю з Ізраїлем у медицині, а 68,1% вболівають за співпрацю у безпеці. Також 66% українців зацікавлені відвідати Ізраїль як туристи. Я навіть не сумнівалась, що тенденції будуть іншими. 

Варто згадати, що 30 річницю дипломатичних відносин вирішив відмітити своїм візитом до України (до речі, найпершим державним візитом на посаді глави Ізраїлю) Іцхак Герцог. У спільній заяві  із Президентом України він визначив найбільш привабливі для співпраці сфери: нові технології, інновації, кібербезпека, охорона здоров’я, фармацевтика, космічні програми, банківська справа та фінанси, будівництво й сільське господарство. 

У 2021-му обидві нації відзначили сумну 80-ту роковину трагедії Бабиного Яру та інших масових розстрілів євреїв в Україні. Дата поєднала лідерів України та Ізраїлю для вшанування пам'яті десятків тисяч розстріляних. У нашій державі запобігання та протидія антисемитизму відбувається вже не просто на словах, а законодавчо

Завдяки наполегливій праці дипломатичних установ обох держав протягом останніх 30 років стосунки між країнами помітно міцнішають. Популяризація культур має місце у багатьох сферах. 

Рік 2021 став майданчиком для випробування ізраїльсько-українських стосунків на міцність та потенціал. На мій погляд, обидві країни склали цей іспит на відмінно. 30-річні взаємини в економічній, культурній та дипломатичній сферах набули нових форм та вже дали практичні результати. Хоча нам усім є чого нового навчитися в один одного, ми впевнено це можемо робити і разом, як роблять це усі “дорослі” країни. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи