Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.02.2023 17:53

Корупційні злочини, які вдалося викрити, скориставшись правом на інформацію

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

А почалось все з того, що одна людина засумнівалась у справедливості цін за паркування біля аеропорту, а друга — запитала представників ОМС: "На що витрачаються наші податки ?"

НЕПАЛ: боротьба з несправедливою ціною за паркування

В одному аеропорті Непалу підрядник незаконно підвищив вартість паркування. Право на інформаційний запит розкрило схему та заощадило громадянам багато грошей.

Двічі по п’ять

Шям живе в Біратнагарі, місті на сході Непалу. Він часто подорожує, користуючись внутрішнім аеропортом, де зазвичай платить п’ять непальських рупій (NPR) (приблизно 4 центи в США) за паркування велосипеда. Одного разу, як і будь-який інший, він поїхав до аеропорту, щоб забрати родича і припаркував свій велосипед. Коли Шям повернувся, щоб забрати велосипед і заплатити за паркування, чиновник сказав йому, що плата була підвищена до десяти NPR. Плата раніше ніколи не змінювалася і це була середина фінансового року. Шям почав вимагати підтвердження того, що ціни були офіційно підвищені, і йому було надано квитанцію, в якій було вказано два записи по п’ять NPR.

Запит на інформацію

Шям заплатив, але у нього залишились сумніви. На щастя, він був у контакті з Transparency International, Непал. Там чоловікову запропонували подати інформаційний запит до Управління цивільної авіації Біратнагара. Шям та його друг подали спільну заявку, яка включала запит на офіційні збори в аеропорту за всі транспортні засоби, детальну інформацію про підрядника для стоянки та інформацію про стан паркування. Спочатку службовці аеропорту не хотіли розглядати цю заявку, але потім вирішили дослідили цю проблему. Вони встановили, що підрядник паркування не мав законного права завищувати ціни на паркування. Зрештою, гроші були повернуті Шяму. Керівництво аеропорту пообіцяли, що ціни на паркування не будуть завищені.

65 доларів США на день 

Аеропорт Биратнагара має відносно високий трафік: приблизно 40 рейсів на день, 50 пасажирів на рейс та 400 співробітників аеропорту. Це означає, що корумпований паркувальний персонал, який штучно підвищував ціни, міг отримати до 50000 NPR (приблизно 65 доларів США) на день. Протягом багатьох років ця схема може коштувати громадянам мільйонів рупій. Ця історія показує, наскільки потужним може бути доступ до інформації та усвідомлення цього права громадянами. За допомогою Непалу Transparency International та Закону про право на інформацію вони змогли запобігти корупції.

ПАКИСТАН: притягнення до відповідальності органів місцевого самоврядування

Шер Хан - 40-річний журналіст і соціальний працівник. Він усе життя допомагає людям своєї громад. На жаль, ресурси в Пакистані часто обмежені. Більшість жителів намагаються отримати доступ до базових послуг, таких як охорона здоров'я, освіта та безпечна питна вода.

Три інформаційні запити

Державні установи, які мають на меті обслуговувати мешканців, не виконують своїх обов'язків. Він помітив неефективність роботи, непотрібну тяганину, очевидну корупцію та марно витрачені ресурси. Щоразу, коли він намагався протистояти чиновникам, він зустрічався з однаковою відповіддю: "Це питання уряду. Ми не маємо відповідати вам". Це були установи, що фінансуються за рахунок податків, стягнутих з громадян. У серпні 2016 року чоловік відвідав семінар Transparency International Pakistan про право громадян на інформацію. Він вирішив використати ці знання для служіння своїй громаді. Шер подав три запит: один до провінційного управління автомобільних доріг із запитом щодо бюджету на розвиток доріг та два до міської міської міської адміністрації — про бюджетну документацію.

Вісім візитів

Коли чиновники зволікали, Шер здійснив вісім візитів до цих відомств, вимагаючи розглянути його запити та дотримуватися законів про право на інформацію. Після напружених місяців Шер досяг успіху і отримав запитувану інформацію. Він виявив, що контракти були укладені на ряд робіт, які не виконувалися, включаючи розширені ворота залізничного переїзду, дорожні знаки, вуличні ліхтарі та нові тротуарну плитку. Він подав скарги до обох відомств щодо невиконання роботи та слідкував за ними разом з іншими громадянами. Роботи були завершені, а місцева громада скористалася меншою кількістю аварій та затримок, а також кращих вулиць для пішоходів. Тепер Шер навчає інших відстоювати своє право на інформацію. 


Публікація є випискою із статті від Transparency International, “REAL LIVES, REAL STORIES: THE POWER OF INFORMATION IN ASIA PACIFIC”.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи