Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.05.2021 16:20

Меседж від Байдена. Чому в США незадоволені Кабміном та реформою корпоративного управління

Міністр Кабінету міністрів України (2016-2019), експерт з питань державного управління

Держсекретар США Ентоні Блінкен чітко дав зрозуміти, що Уряд Шмигаля провалив реформу корпоративного управління

Реформа корпоративного управління (точніше провали Уряду в цій сфері як і в багатьох інших) стала однією з ТОР тем, які підняв під час свого нещодавнього візиту до України Держсекретар США Ентоні Блінкен. Напередодні візиту Держдеп США навіть випустив заяву в якій наголосив зокрема на важливості її реалізації як запоруки євроатлантичного майбутнього країни. І питання тут не просто в некомпетентності українських урядовців. Воно більш глобальне. За цього Уряду у державні компанії працевлаштовуються часто непрофесійні, проте лояльні менеджери з єдиною метою - перетворити їх на джерела корупційних потоків. І саме це, поряд з російською агресією, вбачається нашою головною загрозою. Але все по порядку. 

Реформа корпоративного управління за стандартами ОЕСР впроваджувалась Урядом Володимира Гройсмана з єдиною метою - підвищити прибутковість і прозорість роботи державних компаній. Ми прагнули зруйнувати практику, коли кращі підприємства ставали годівницями різних корупційних груп. 

Послідовні та професійні дії нашої команди на цьому шляху очікувано мали відповідні позитивні наслідки. Почали зростати інвестиції в оновлення основних фондів. Роками збиткові компанії почали показувати прибутки і сплачувати дивіденди до держбюджету. Так Енергоатом у 2018-му році завершив рік з чистим прибутком у розмірі 4,6 млрд грн. В 2019-му - 3,8 млрд грн. Укренерго - 2,5 млрд та 1,9 млрд. відповідно. Це давало нам змогу не збільшуючи бюджетний дефіцит за рахунок дорогих запозичень, що робить сьогодні влада, не тільки своєчасно фінансувати, але й поетапно підвищувати всі соціальні видатки, модернізувати армію та розвивати інфраструктуру. 

В той же час Уряд Шмигаля створює всі умови щоб держкомпанії асоціювались лише з корупцією та неефективністю. Повністю дискредитуючи концепцію реформи, посади в наглядових радах отримують не кращі фахівці у відповідній галузі, а лояльні до влади «діячі» які, м’яко кажучи, далекі від справи. Їх основне завдання піднімати руки не задаючи жодних питань і отримувати за це чималу зарплату за наші з вами кошти. Тому не мало стати несподіванкою, що незалежні експерти номінаційного комітету, який займається призначеннями до наглядових рад, нещодавно заявили про припинення своєї роботи не бажаючи освячувати безглузді рішення Уряду. 

Керівні органи держкомпаній чи то навмисно, чи то через некомпетентність урядовців не отримують чіткої позиції від акціонера - ні КРІ, ні якісних політик власності. Все зроблено для того, щоб розмити відповідальність і безконтрольно освоювати бюджети.

Як наслідок, Україна не тільки втратила довіру наших міжнародних партнерів. Дії Уряду призвели до тотальної збитковості майже всіх держ компаній. Для прикладу у 2020-му році підприємства, що знаходяться під управлінням Міністерства енергетики, отримали сукупний чистий збиток в розмірі 4,2 млрд грн. Найбільш збитковими стали: Енергоатом (чистий збиток 4,8 млрд грн, 57% від загальної суми), сукупно вуглевидобувні компанії (2,9 млрд грн, 34%), Східний гірничо-збагачувальний комбінат (550,2 млн грн, 6,5 %). Укренерго - 27.5 млрд збитків за 2020 рік. Яскравим прикладом є і ситуація з Укргідроенерго. Попри те, що компанія пройшла всі міжнародні аудити та згенерувала чистий прибуток за 2020 рік у понад 4 млрд (більше у 4.7 рази від запланованого) Уряд визнає роботу незалежної наглядової ради та менеджменту незадовільною. Мета знову таки одна - доступ до фінансових ресурсів компаній та продаж електроенергії близьким до влади посередникам  за заниженими цінами. 

Питання куди йдуть ці кошти. За різною інформацією, акумульовані таким чином корупційні гроші витрачаються на тіньові зарплати депутатам Слуги народу та ТОР чиновникам взамін на ухвалення потрібних рішень та мовчазне приховування цих злочинних схем. Річні бюджети за різними оцінками становлять від 75 до 100 млн. дол. Також за вкрадені у нас з вами  через корупцію гроші ми отримаємо нову порцію радісних відео та шоу від влади як все чудово і як ми впевнено рухаємось до світлого майбутнього. Але на жаль до нього рухається лише влада, живучи паралельним з людьми життям. 

Підсумовуючи нагадаю, що полишаючи Уряд в серпні 2019 року ми передали по кожному напрямку дорожні карти (transition books) що і як ми пропонуємо робити аби продовжити позитивні зміни. Щоб держ компанії нарощували капітальні інвестиції і прибутковість наповнюючи державний бюджет. Чому Уряд Шмигаля ними не скористався питання риторичне. Тому коли Держсекретар США говорив про провали в сфері корпоративного  управління він говорив не про формальні речі. Він говорив про корупцію, політичний вплив, некомпетентність і як наслідок зубожіння українських громадян.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]