Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2021 11:25

"Паспорти вакцинації". Чи втратить Україна "безвіз" через некомпетентний Уряд

Міністр Кабінету міністрів України (2016-2019), експерт з питань державного управління

Влада заявляє про готовність піти шляхом розвинених країн і розробити «паспорт вакцинації». Але неготовність Уряду виправляти раніше допущені помилки викликають сумніви щодо успішності цих дій

Днями на селекторній нараді в Офісі президента ухвалили рішення рухатися шляхом розвинених країн. Влада хоче вживати заходів щодо створення колективного імунітету проти коронавірусу, як це роблять у світі. В ЄС, США, Швейцарії та Ізраїлі вже розробляють «паспорти вакцинації» для своїх громадян. Таку паспортизацію бачить і наша влада, яка планує охопити щепленням 70% дорослого населення України. На фоні місцевих локдаунів, зростання захворюваності та тотальної нестачі вакцин ці плани сьогодні виглядають важковтілюваними без системного підходу. Але Уряд показово взявся за виконання без наявної стратегії.  

У Мінцифрі кажуть, що вони з Мінохорони здоров'я стежать за якістю даних у реєстрі вакцинованих, що дасть змогу відображати "паспорти вакцинації", коли це буде необхідно. Раніше про це говорив прем’єр, а самі “паспорти вакцинації” анонсував у лютому міністр Степанов, бо вони знадобляться для міжнародних поїздок. І справді, “паспорти вакцинації” в майбутньому стануть своєрідним “безвізом”. Та попри гучні заяви, дії нашого уряду викликають острах, що Україна може опинитися в певній “ізоляції”, а всередині держави вакцинація супроводжуватиметься корупцією.

Які існують загрози та проблеми

Почнемо з того, що темпи вакцинації українців від COVID-19 надто повільні. Авторитетне інформаційне агентство Bloomberg проаналізувало процес вакцинації від COVID-19 у країнах світу і дійшло невтішного висновку: за умови збереження нинішніх темпів цього процесу щеплення 75% мешканців України триватиме 10 років.

Попри обіцянки урядовців про мільйонних партій вакцини, із початку року в Україну прийшло всього 500 тисяч доз індійської Covishield та 215 тисяч китайської CoronaVac. Найближчими тижнями Уряд очікує доставку 117 тисяч доз вакцини Pfizer-BioNTech за програмою COVAX.  А до кінця червня за цією ж програмою мають доставити ще 947 700 доз. 

Уряд очікує, що в квітні-травні Україна отримає загалом 4,9 млн доз вакцин, а на 2021-й кажуть, що законтрактовано 22 млн. Вакцинувати ж цьогоріч хочуть 19 млн українців. Та правда в тому, що темпи вакцинації надто повільні, а помітна відсутність довіри серед населення (61% українців не готові вакцинуватися, а 54% не довіряють вакцині за даними соціології) породжують сумніви в практичній реалізації цих планів. Уряд же поки закриває очі на статистику.

Але між бажанням та практичною реалізацією завжди має бути фундамент у вигляді системності та професійності людей, що втілюють ці плани в життя. Як мінімум, закуповують, а потім розробляють логістику розподілу вакцин між регіонами, організовують процес щеплення та потужну інформаційну кампанію. На даний момент, замість системності присутні хіба нервові імпульси у намаганні примусити вакцинуватися медиків та залучити до інформаційної кампанії публічних особистостей, які власним прикладом агітують вакцинуватися тих людей, що не можуть цього зробити через наявні державні обмеження і брак вакцини як для другого уколу (кожному необхідно дві дози), так і взагалі в країні. 

Що ми маємо сьогодні

Секретар РНБО Олексій Данілов анонсував указ президента про вакцинацію населення. Умови для масової вакцинації має забезпечити якісна робота Уряду. 

На сьогодні «паспорти вакцинації» фактично немає кому видавати, бо українців, які отримали щеплення від «корони», все ще надто мало. Станом на 1 квітня щеплено 267 833 людини. А дві дози вакцини отримали лише двоє людей. Тобто, сьогодні двоє українців на всю державу мали б підстави отримати “паспорт вакцинації”. Більшості вакцинованих першим уколом не вистачить дози на другий взагалі. Інформаційна кампанія з вакцинації провалена. Попри те, що побічні реакції виявлені у статистично незначної кількості вакцинованих – менш ніж у пів відсотка, недовіра до вакцинації велика і її підживлюють хвилі пропаганди з антивакцинації, яку проводить зокрема й російська сторона та її агенти впливу. Вже зараз можна передбачати негативну хвилю до впровадження “паспортів вакцинації”. І цей негатив піде на центральну владу завдяки тезі щодо бажання обмежети пересування українців, яку точно закидатимуть в наш інформаційний простір. Натомість, Уряд ніяк не може виробити прості меседжі для комунікації з українцями і, схоже, вже не зможе. 

Новий безвіз

Розвиток ситуації з пандемією у світі вказує на те, що щеплення стає своєрідним сурогатом безвізу. Якщо не хочемо випасти із кола держав, які заведено називати цивілізованим світом, наша влада зобов’язана ще «вчора» думати, як забезпечити українців можливістю зробити належні уколи вакцини. Березневі дані соціологів вказують на готовність 38% українців зробити щеплення за свої гроші. Відповідно, платна вакцинація може дещо полегшити ситуацію, коли вона стане доступною. При цьому вакцинуватися безплатно готові тільки 47%. 

Вакцинування стане обов’язковою передумовою у світі для збереження свободи пересування. Уряду необхідно налагодити контакти із західними партнерами на предмет якісного програмного забезпечення «паспорту вакцинації». І зробити все для його визнання у світі, зокрема країнами Євросоюзу, з якими у наших громадян – найбільше контактів. Є відповідні приклади. Уряд штату Нью-Йорк першим у США запровадив цифрові сертифікати на підтвердження того, що людина вакцинувалася від коронавірусу чи здала негативний тест на COVID-19 – так звані Excelsior Pass. Такі документи людям видаватимуть за їхнім бажанням, свій «паспорт» можна буде надрукувати чи зберегти на смартфоні за допомогою додатку. Це рішення реалізоване на безкоштовній платформі, розробленій разом з корпорацією IBM. Власники документу зможуть використовувати його, зокрема, як «вхідний квиток» на публічні заходи. QR-код документу скануватимуть, щоб підтвердити справжність «сертифікату».

Вже дуже скоро величезна кількість українців, які працюють за кордоном, не зможуть перетнути кордон без завершеного циклу щеплення і документу про це на руках. Як наслідок отримаємо нову корупціогенну «гарячу точку» довкола видачі «паспорту вакцинованого» без фактичного щеплення. Кабмін врешті має сформувати чітку та покрокову стратегію дій, а не очікувати як завжди, коли проблема прийде до нас та вирішувати її по факту. Як це було, наприклад, зі зростанням тарифів. 

Дорожня карта

По-перше, Уряд має забезпечити можливість українцям вакцинуватися. Для цього необхідно за будь-яку ціну вирішити проблему тотальної нестачі вакцини в Україні. 

По-друге, Уряд має дати можливість українцям обирати між безкоштовною та платною вакцинацією, відкривши доступ до вакцини всім категоріям населення, а не окремим групам ризику. 

По-третє, уряд має проводити агресивну інформаційну кампанію вакцинації, не обмежуючись виключно лідерами думок, при цьому розширюючи їх пул. Тези мають бути присутні на ТБ, у месенджерах, соціальних платформах калібру YouTube та TikTok. Головне завдання - збільшити довіру до вакцини.

По-четверте, Уряд має забезпечити швидке створення “паспорта вакцинації” в кооперації з розвиненими країнами і завдяки дипломатичним каналам підготувати фундамент до впровадження та визнання цього паспорту в світі. 

І, нарешті, Уряд має припинити розповсюджувати обіцянки, які не справджуються. Бо це остаточно вбиває рівень довіри до компетентності влади загалом. Потрібно нарешті розробити стратегію дій на цей рік. Бо ми живемо з Урядом, який не звітував за 2020-й, і не розповів, як він бачить розвиток країни та боротьбу з коронавірусом в 2021-му. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]