Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2023 15:24

Нові правила публічних закупівель

Керуючий партнер, керівник практики земельного права та нерухомості Юридичної компанії "ОЛСТЕН ПАРТНЕРС"

Як працюватиме Prozorrа процедура та які обмеження зняла влада — розбір юриста

Влада вирішила спростити процес проведення публічних закупівель на час воєнного стану та запровадила цілу низку змін і послаблень. Водночас уряд врахував необхідні обмеження для роботи підприємців з компаніями та бенефіціарами росії та білорусі.

У цій колонці я розібралася, як саме працюють оновлені тендерні правила.

Згадані зміни передбачені Постановою Кабміну від 12 жовтня 2022 року № 1178, яка почала діяти з 19 жовтня 2022 року.

Тож відтепер закупівлі можна буде проводити в системі Prozorro за новою процедурою.

1. У системі Prozorro з'являється процедура відкритих торгів з особливостями.

Процедура передбачає скорочення строків проведення повноцінних тендерів у Prozorro, що дозволить замовникам проходити закупівлі вдвічі швидше, ніж раніше.

2. Уряд зняв низку обмежень, які впливали на успішність проведення торгів.

Серед іншого, тендер в Prozorro може бути проведений з пропозицією лише від одного учасника (а не мінімум двох, як раніше). Це має підвищити кількість успішних закупівель в електронній системі, залишаючи при цьому можливість для відкритої конкуренції на торгах.

3. Було знято обмеження щодо підняття ціни за одиницю закупівлі у 10 % в разі коливання цін на ринку.

Це дасть змогу не розривати договори в разі суттєвої зміни ціни на ринку та не проводити нові торги.

4. Дозволено максимально використовувати переваги Prozorro Market.

Так, знімаються обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Тож закупівельники зможуть майже в необмеженій кількості купувати типові товари (пальне, електроенергію, харчові продукти, ліки та медвироби тощо) за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. Такий крок значно зменшить адміністративне навантаження на закупівельників.

5. Запроваджено нові пороги для обов'язкового здійснення закупівель у Prozorro.

Для закупівель товарів і послуг відкриті торги з особливостями необхідно буде проводити, якщо вартість закупівель дорівнює або перевищує:
— 100 тис. грн — для товарів;
— 200 тис. грн — для послуг з поточного ремонту;
— 1,5 млн грн — для робіт.

6. Передбачено можливість для постачальників оскарження умов та результату тендера в Антимонопольному комітеті. Інструмент оскарження стимулюватиме чесну конкуренцію навіть в такий непростий час, адже постачальники зможуть захищати свої права.

При цьому постанова враховує особливості та обмеження проведення закупівель під час воєнного стану.  Так, залишається великий перелік підстав для укладання прямих договорів для нагальних та оборонних потреб: у такому випадку достатньо буде прозвітувати про укладений договір (від 50 тис. грн) у системі Prozorro.

Водночас чутливу інформацію про місце постачання чи місцезнаходження замовника та постачальника можна буде приховати.Також у Постанові затверджується заборона на закупівлю товарів та послуг з постачальниками, пов'язаними з росією і білоруссю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]