Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.09.2022 06:31

Українські девелопери ринку нерухомості, рік 2022. Частина 4/5

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Передостання, четверта частина матеріалу про український ринок девелопменту нерухомості станом на осінь 2022 року

Передостання, четверта частина матеріалу про український ринок девелопменту нерухомості станом на осінь 2022 року.

ІV. АДМІНІСТРАТИВНО-ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ДЕВЕЛОПЕРИ.

Цей тип девелоперів був створений дійсними або минулими чиновниками та/чи держслужбовцями, що через свої службові повноваження безпосередньо мали прямий дотик до всього девелоперського ринку країни. Ці вчорашні чиновники мали владу та здебільшого працювали у Радах різного рівня від місцевих до Верховної ради. Також до цього типу девелоперів відносяться і вчорашні держслужбовці дозвільної системи будівельної галузі країни, плюс ті, що мали можливості та вплив на розподіл земельного банку міст та околиць.

Це відносно новий тип девелоперів який з’явився на ринку нерухомості України й всього пострадянського простору. Однак, вже з перших же проектів, девелопери четвертого типу показали, що вони, за роки, що знаходилися поряд з ринком нерухомості, зрозуміли які проекти слід будувати та як найкраще використовувати доступні їм земельні ділянки. Правило «вчитися на чужих помилках» було засвоєно досконало й навіки.

Вже близько десятиліття йдуть розмови про те, що київських земель для забудови залишилося обмаль, і лише адміністративно-інтелектуальних девелоперів ця проблема займає якнайменше. Як говориться, хто шукає, той знайде, а особливо якщо знаєш де шукати, та як саме проводити пошуки.

Якщо у деяких аспектах відкинути моральні категорії сприйняття виникнення тих чи інших об’єктів у центральній частині Києва, то на мою суб’єктивну думку, переважна більшість всіх побудованих об’єктів девелоперами типу №4 відповідають сучасним тенденціям висотного будівництва європейських мегаполісів, мають привабливий зовнішній вигляд і вигідно виділяються на фоні всього наявного новобуду країни. За цими показниками з девелоперами типу №4 конкурують девелопери типу №2 (про інші типи девелоперів читайте у моїх попередніх матеріалах).

Основною характеристикою девелоперів типу №4 є їхні можливості з доступу до земельних ділянок, коротке плече до адміністративного корпусу дозвільно-узгоджувальної системи та накопичений досвід в історичному сенсі розвитку всього українського ринку нерухомості. Знаходячись, так би мовити, одночасно і над процесами розвитку ринку і у системі координації ринку сьогоднішні девелопери типу №4 накопичили знання, які їм допомогли стрімко увірватися у ринок зі своїми пілотними проектами, які відразу стали знаковими на ринку та віднині сприймається як візитівки професійного відношення до девелопменту.

Мабуть цей тип девелоперів стикався з найменшою кількістю проблем на ринку серед інших типів девелоперів. Найбільш актуальним питанням (тут я зумисно не використовую слово «проблемою») було і є питання фінансування проектів, особливо на початкових етапах будівництва. Можливо саме через це питання в Україні не так багато девелоперів типу №4 серед всіх наявних девелоперських компаній.

Так вже склалося, що будь яка приваблива земельна ділянка для девелоперського проекту мала додаткове навантаження у вигляді вже існуючих сусідів та/чи суспільного простору навкруги. Саме з цих причин, доволі часто ми ставали свідками (а хтось із тих, хто зараз читає цей матеріал і безпосереднім учасником якоїсь із сторін) громадських процесів по спротиву будівництву тим чи іншим об’єктам нерухомості. При цьому дозвільна документація перед початком будівництва у девелоперів була в повному порядку.

Девелопери типу №4 переважно працюють у ціновому сегменті від Medium Plus до De Lux. Економ та Бізнес сегменти ринку зазвичай не їхній простір для творчості. У даного типу девелоперів проглядається найменший ріст цін від початку будівництва і до його завершення. Сумарні характеристики об’єктів дають змогу утримувати високі ціни, при цьому не виходячи за межі ринку, на всіх етапах будівництва.

Очікування.

У післявоєнний період девелопери типу №4 з великим прагматизмом почнуть відновлювати роботи на своїх будівельних майданчиках. Локації новобудов адміністративно-інтелектуальних девелоперів будуть приваблювати потенційних покупців і тим самим створиться фінансовий потік для подальшого розвитку проектів. У подальшому, тенденція створювати ще кращі проекти за ті що вже реалізовані девелоперами типу №4 будуть штовхати ринок до сучасного будівництва архітектурних шедеврів та розмаїття вибору на будь-який смак.

Далі буде.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]