Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.08.2022 07:28

Про майбутні бомбосховища або захисні споруди цивільного захисту

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Захиснi споруди можливо і необхідно використовувати у мирний час

Відповідно до умов закону №7398 будівництво обов’язкових споруд у майбутніх будівельних проектах – це не лише безпека для мешканців, а й додаткові площі, які можливо використовувати у господарській діяльності балансоутримувача будинку чи житлового комплексу.

Захиснi споруди цивільної оборони призначаються для захисту в мирний час від наслідків аварій, катастроф та стихійного лиха, які загрожують масовому ураженню людей, а також у воєнний час - від сучасної зброї масового ураження.
Важливо знати, що у мирний час захиснi споруди використовуються для господарчих потреб. Тому таке приміщення можливо експлуатувати як для власних потреб, так і здавати в оренду, при тому не лише одній особі, а й різним орендарям для здійснення їх господарських діяльностей.

Очевидно, що сховища мають розміщуватися у підвальних та цокольних поверхах будинків та споруд. Дозволяється і будівництво сховищ у вигляді окремо розташованих занурених та розташованих над поверхнею землі з зануренням підлоги менше ніж на 1.5 м від відмітки землі.

Захиснi споруди, розміщені у підвальних та цокольних поверхах, а також в окремо розташованих спорудах, можливо і необхідно використовувати у мирний час під потреби:

- аварійних служб:

- виробничих приміщень, що не супроводжуються виділенням шкідливих речовин, пари та газу, небезпечних для людей, і не потребують природного освітлення;

- допоміжних та\чи підсобних приміщень лікувальних закладів;

- та інше.

Можливість використання у мирний час захисних споруд за альтернативним призначенням можливо лише при узгодженні з місцевими органами МНС, МОЗ та МВС України.

Найбільш ефективне використання сховищ у мирний час необхідно продумати девелоперу проекту ще на стадії концепції майбутньої забудови, щоб гармонійно інтегрувати дане приміщення у загальний наявний об’єм комерційної нерухомості комплексу з їх функціональним призначенням.

Можна очікувати, що майбутні сховища будуть розміщуватися:

- вбудовані, вже звичні, майже класичні - під будинками малої поверховості з тих, що будуть будуватися на визначеній території, та

- окремо розташовані - на відстані від будинків i споруд, яка дорівнює їх висоті, тобто якщо б уявно покласти багатоповерхівку на землю, то вона не мала б дістати до сховища.

Вважаю, що було б доречно розробити стандартизовані знаки та навігацію, які ведуть до сховища, щоб будь яка людина опинившись у незнайомій місцевості могла візуально та інтуїтивно знайти найближче укриття по вже знайомій їх навігації знаків. А з іншого боку – це б нагадувало українцям про жахи 2022 року, якій всі ми пережили, а хтось не мав такої можливості.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]