Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.06.2022 11:09

Звідки прийдуть на ринок нерухомості нові квадратні метри житла

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Будівництво житла завмерло, але попереду на ринку форс-мажорний пул нерухомості для купівлі

Незабаром первинний ринок нерухомості очікує хвиля появи додаткових декількох десятків тисяч квартир як по переуступці права вимоги, так і через прямий продаж.

А) Нещодавно НБУ підвищив облікову ставку з 10 % до 25%. Багато кредитних договорів, у тому числі і з іпотеки передбачать нарахування сумарних щомісячних виплат за користування кредитом через формулу у якій фігурує складова «облікової ставки НБУ». У додаткових умовах більшості кредитних договорів передбачено періодичний перегляд відсотків та або додаткових витрат за користування кредитом. Усі фінансові (і не тільки фінансові) установи вже давно навчилися перекладати будь-які ризики та додаткові витрати на кінцевого споживача.
Як наслідок – погіршення умов обслуговування кредитних договорів спричинить процес з продажу житла з переоформлення кредитів на нових власників кредитів або з одномоментним погашенням кредиту коштами та за рахунок нового власника.

Б) На думку експертів Асоціації українських банків через підвищення облікової ставки НБУ 20 банкам загрожує банкрутство. У зону дискомфорту потрапляють всі тримачі кредитних договорів. Зростає вірогідність погіршення умов обслуговування кредитів. Кредити, які не будуть обслуговуватися іпотекодавцями можуть бути продані фінансовим, колекторським чи факторинговим компаніям. Іпотекодавці, які зіштовхнуться з фінансовими труднощами, можуть розглянути варіант продажу предмету іпотеки. А це, у свою чергу, добавить на ринку кількість об’єктів нерухомості для покупки.

В) Зруйновані чи частково пошкоджені недобудови. Процес продажу житла у найбільш постраждалих місцях вже почався. І хоча деякі експерти радять зачекати із продажом такого житла, багато власників емоційно вже прийняли для себе рішення про відчуження своїх пошкоджених домівок, политих кров’ю та сльозами. У подальшому пул пошкодженого житла на продаж лише збільшиться.

Г) Еміграційні процеси. Мабуть не всі вимушені переселенці, які втекли від війни за кордон, повернуться в Україну. Жага кращої долі своїм дітям є одним із найстійкіших бажань більшості батьків. Чим довше триває війна і чим глибше асимілюються українці у життя західної Європи, тим менше шансів на їх повернення. Нерухомість, у яку були вкладені інвестиції таких емігрантів, прямує на ринок нерухомості і збільшує масу загальної пропозиції. Як правило такі продавці схильні до швидкого продажу, що регулюється ціною.

Ці, та інші чинники, невдовзі зроблять вливання нових об’єктів на ринку нерухомості. Цілком вірогідно, що додаткова кількість об’єктів нерухомості спричинить тимчасовий короткостроковий спад цін. Однак, такий форс-мажорний крок ринку – не буде віддзеркалювати загальні тенденції ціноутворення в умовах загального дефіциту нових житлових площ на фоні спаду об’ємів будівництва, інфляційних процесів та зруйнованих десятків мільйонів квадратних метрів житла.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]