Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2018 22:09

Парковка авто. Правила нові, проблеми старі

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про парковку, евакуатори, обіцянки та чому столиця вже більше не для автолюбителів

Знову нові правила паркування викликають внутрішнє протиріччя. З одного боку держава має боротися проти порушників усіма можливими законними методами. Але з іншого боку мають бути і місця для парковок. Якщо немає спеціальних місць для стоянки автомобілів при наявності покарання, то це означає, що справедливість відсутня.


Якщо пригадати усі дії влади щодо паркування у Києві, то усі минулі дії схожі на пошук оптимальної моделі при небажанні чи неможливості створення належних умов для автовласників. Скажімо спочатку революційний дозвіл, а потім заборона паркувати автомобілі на тротуарах, пізніше дозвіл, але з умовою, щоб для пішоходів був простір для їх проходу. Щодо центру столиці, то усе це завершилося обмежуючими сферами для блокування заїзду автомобілів на тротуари. Евакуатори то з’являлися на вулицях, то їх прибирали. І цей хаотичний пошук так і не знайшов оптимального рішення проблеми.
Інша альтернатива для паркування – визначені кольором місця на проїжджій частині дороги у правій полосі. Даний тип «сервісу» теж не показав себе з кращого боку. З одного боку інвестиція мінімальна (фарба та яскравий жилет для паркувальника), а з іншого – ніякої відповідальності парковки за збереження і цілісність автомобіля, а на додачу – мінус один ряд для проїзду, що у свою чергу призводить до уповільнення загального руху і створює затори.


У спальних районах парковки зникають як мильні бульбашки. Наприклад на Оболоні у радіусі 1 км за останні роки зникло три великі парковки (Оболонський проспект, біля метро Оболонь; проспект Героїв Сталінграду біля площі Сантьяго Де Чілі та вул. Йорданська біля виїзду на проспект С. Бандери), а на їх місці виросли багатоповерхові житлові будинки. У фіналі – кількість жителів збільшилася, а куди подіти автомобілі ніхто не подумав. У такій ситуації автовласники вимушені паркувати всій транспорт у дворах, які зовсім не із гуми та на проїжджій частині дороги, з якої, як ми тепер знаємо авто може бути евакуйовано.


Доречи, пригадую, як у кінці 2010 року один із заступників голови КМДА відповідально оголосив, що в Києві збудують 12 багаторівневих паркінгів до Євро-2012. Минуло 8 років. Чекаємо. А наприкінці 2017 року мер Києва заявив про ідею створення нових багаторівневих паркінгів, він вважає, що ідея такого проекту має зацікавити багатьох інвесторів, що допоможе їй реалізуватися. Але, щось ніяк. Проте, восени минулого року 91 депутат КМДА проголосували за заборону парковки на 67 вулицях Києва. Нажаль, авто все ще не навчилися паркуватися на рівні третього поверху.


Дякувати вітчизняним девелоперам ринку нерухомості, що вони розуміються на створенні торговельно-розважальних комплексів у складі яких обов’язково є паркінг. При тому, усі ці паркінги при ТРЦ не для «галочки», а вони реально виконують свою функцію. Спробуйте назвати хоча б один ТРЦ біля якого є проблеми з вільними місцями, думаю не зможете. На противагу є привід кинути парко-камінь у город творців офісних центрів, які нахабно нехтують питанням парковки.


У цивілізованих столицях світу питання парковок вирішується різними методами. Найбільш ефективними є будівництво підземних парковок (привіт підземним торговим центрам під Майданом Незалежності та Хрещатиком) та багаторівневих холодних паркингів. Другий метод - створення парковочних ліній на паралельних вулицях центральним. Третій – будівництво перехоплювальних паркінгів при одночасному розвитку мережі муніципального транспорту. Адже забрав власний транспорт, необхідна надати зручний та швидкий міський.
Щодо нових, та вже звичних, обіцянок влади, то неможливо оминути слова директора Департаменту транспортної інфраструктури виконавчого органу Київради, який оголосив, що наближається збільшення паркомісць на майданчиках для денного і нічного паркування з 25-ти до 125 тисяч, згідно з планами КМДА до кінця 2020 року. Нажаль, нікого не бентежить те, що вже сьогодні автовласники будуть вимушені сплачувати штрафи за невикористання сервісу, який буде надано (але це не точно) через 2 роки.


У кінці щодо нововведень з парковкою зазначу, що створено легальний механізм для отримання коштів із автовласників, які будуть вимушені порушувати правила зупинки стоянки автомобілів. І було б цікаво дізнатися кінцевий пункт витрат зібраних коштів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]