Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2022 10:08

Вивіска за правилами: 5 простих кроків, як вписатись у дизайн-код міста

Начальниця Управління з питань реклами КМДА

Вивіска – це не просто візитівка вашого закладу, це елемент фасаду будівлі та частина публічного простору.

При її оформленні потрібно дотримуватись визначеного містом дрес-коду. Розробити правильну вивіску – це не тільки гарно, але й надійно, адже гарантовано вбереже її від демонтажу.

Ми прагнемо допомогти підприємцям зробити все без помилок, для цього розробили спеціальний буклет "Вивіска. Як оформити за правилами". Також ведемо роз’яснювальну роботу через усі доступні нам канали комунікації. В попередньому матеріалі я детально пояснювала, чому важливо припинити «війну вивісок», а зараз спробую на простих прикладах пояснити, як легко і правильно оформити вивіску.

Крок 1. Текст вивіски

Вивіска відрізняється від інших рекламних конструкцій інформацією, яка на ній подана. Важливо пам’ятати, що вивіска – це не площа для реклами вашого закладу, а навігаційний елемент будівлі, який інформує про розміщені в ній підприємства, установи чи організації. 

На ній не можна розміщувати, скажімо, слогани чи заклики. Також на вивісці не повинен бути поданий перелік послуг, як скажімо «стрижка, манікюр, педикюр, нарощування нігтів», з якими ми стикаємось на кожному кроці. Тож, що ж, запитаєте ви, на ній може бути написано?

- найменування особи;

- торговельна марка або логотип;

- вид діяльності згідно з КВЕДом;

- графік роботи.

Скажімо, якщо ви надаєте стоматологічні послуги, то на вивісці можна написати «стоматологія», «стоматологічна практика», «стоматолог». Можна поєднувати види діяльності й вашу реєстраційну назву, наприклад, можна написати просто «нотаріус» або ж «нотаріус Павленко». На вивісці також дозволяється розмістити ваш логотип, якщо він, звісно, зареєстрований.

Крок 2. Форматна зона

У Києві вимоги до розміщення рекламних конструкцій і вивісок відрізняються залежно від частини міста.

Столиця України, як і в більшість європейських міст, прагне зберегти свою історичну та архітектурну самобутність, максимально демонструвати красу міста, його шарм і неповторність. А це неможливо, якщо фасади будинків з віковою історією будуть вздовж і впоперек заклеєні рекламою, тому найбільш суворі вимоги в історичному ореолі та центрі.

Загалом місто поділено на 5 форматних зон.

З’ясувати, в якій саме зоні знаходиться ваш заклад чи організація просто, достатньо перейти на  нашу інтерактивну мапу і ввести свою адресу. За кольором ви зрозумієте, в якій зоні перебуваєте. Жовтим позначена історична зона (нульова), червоним – центр (перша). Синій колір означає, що ваш заклад потрапляє в прицентральну зону (друга), прозорий – у міську (третя), а помаранчевий – у магістральну (четверта). 

Крок 3. Тип конструкції

Чим вивіска «легше» виглядає, тим краще вона вписується в громадський простір. Тож в історичній та центральній частинах міста дозволено розміщувати тільки два види вивісок – виконану окремими літерами або розміщену на кронштейні, тобто під кутом 90 градусів до фасаду. Ці типи вивісок точно безпрограшний варіант, адже вони підходять для всіх форматних зон. До речі, таке рішення – це світовий тренд, і у Києві також є уже багато прикладів мінімалістичних вивісок. Це стильно, гармонійно й лаконічно, а люди зараз це найбільше цінують.

У прицентральній, міській і магістральних форматних зонах дозволено розміщувати також вивіски, виконані окремими літерами на прозорій основі. Вони хоч і не зовсім мінімалістичні, та все ж не закривають собою фасаду. 

А от суцільний стенд або ж лайтбокс можна встановлювати винятково у міській і магістральних зонах.

І ще одне обмеження, про яке важливо пам’ятати для всіх форматних зон – площа вивіски не може бути більше 3 кв метрів, а для кронштейнів – не більше 1 кв метра.

Крок 4. Місце на фасаді

Саме на етапі обрання місця на фасаді найчастіше підприємці роблять помилки. Кожен з нас чи не щодня на вулицях Києва стикається з тим, як НЕ повинно бути. Наші працівники лише в січні прибрали з фасадів понад 1,3 тис. неправильно оформлених вивісок, але кількість незаконних конструкцій в місті ще дуже велика. Тому дуже важливо, щоб бізнес долучилися до самовпорядкування, а кияни не проявляли байдужості до простору, в якому вони живуть. Лише спільними зусиллями можна навести лад.

Отже,  вивіска не може бути розміщена вище першого поверху і на балконі. Не можна перекривати елементи декору фасаду, колони, перила, балюстраду, підтримуючу консоль. Не можна виходити за межі фасаду та розміщуватися на відстані більше 20 см від нього. Крім цього, вивіска не має закривати таблички з назвами вулиць, номерами будинків, пам'яток архітектури, позначення знаходження елементів мереж чи інженерних комунікацій, вона не повинна перекривати межі отвору вікна і дверей. До того ж вивіска не може перекривати більше 35% отвору і розміщуватись одночасно в отворі та на фасаді. А ще заборонено розміщувати вивіски на будівлях, які не введено в експлуатацію та об'єктах незавершеного будівництва.

Натомість правильно оформлена вивіска може розміщувати над вхідними дверима, вітринами та віконними прорізами. Ще вона може бути встановлена між віконними та дверними отворами першого поверху. В деяких випадках дозволяється розміщення між віконними отворами першого і другого поверхів. У брошурі "Вивіска. Як оформити за правилами" ми спеціально розробили ілюстровані макети, які на прикладах демонструють, як можна і як заборонено розміщувати вивіску на фасаді. Детальніше з Порядком розміщення вивісок можна ознайомитись на сайті Управління.

Також вивіска може бути розміщена біля входу у приміщення та у подвір'ї, яке займає юридична або фізична особа. Але вона не повинна бути ближче ніж за 2 м від пам'ятних знаків та меморіальних дощок тощо.

Якщо у будівлі працюють кілька власників чи орендарів і у них один спільний вхід, то можна розмістити таблички ліворуч та праворуч від входу чи виїзду. Але вони мають бути зроблені з однаково матеріалу і бути однаково розміру, який не перевищує 0,3 кв метра.

Ще один варіант розміщення вивісок – в отворах вікон та вітрин, і на прозорій частині вхідних дверей, коли це не більше 35% їх площі.

Якщо для вивіски використовуються матеріали, які потрібно клеїти, то робити це можна лише з внутрішнього боку приміщення.

Важливо пам’ятати, що вивіску потрібно встановлювати з дотриманням будівельних, пожежних та санітарних норм.

Також слід враховувати архітектурні особливості будинку, його колористику, щоб ваша вивіска гармонійно вписувалась у стилістичне рішення фасаду.

Крок 5. Оформлення документів

І нарешті, коли пройдено усі етапи планування і проєктування вивіски, її потрібно офіційно зареєструвати. Якщо ви врахували усі нюанси і витримали вимоги, то процедура оформлення документів дуже проста. Навіть не потрібно нікуди їхати, щоб подати заявку, все можна зробити онлайн.

Необхідні документи:

- документ, що посвідчує право власності чи користування приміщенням, де розміщено вивіску;

- фото 10х15 з чітким місцем розміщення вивіски та макет самої вивіски на цьому фасаді;

- ескіз вивіски із зазначенням її основних характеристик: тип, габаритні розміри, відстань від фасаду до зовнішньої поверхні вивіски, висота розміщення.

Аби підприємцям було легше, ми розмістили на сайті зразки усіх документів, з ними можна ознайомитись тут.

Якщо вивіска передбачає використання торговельної марки, то слід додати свідоцтво на торговельну марку або завірену копію ліцензійного договору на право їх використання. Ну і ще один документ, який може знадобитись у поодиноких випадках – це довіреність, якою надаються повноваження подавати заявку.

Ось і все. Документи можна подати онлайн або ж, якщо так зручніше, то в ЦНАП. Ми швидко обробляємо і перевіряємо заявки. На це піде не більше 10 робочих днів.

Усі ми хочемо жити в комфортному, гармонійному, естетичному просторі, і якщо кожен зробить маленький крок до цієї мети, то це стане величезним внеском для всього міста.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]