Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2020 10:37

Падіння у прірву і нові можливості – чим запам’ятався нам 2020 рік?

Начальниця Управління з питань реклами КМДА

2020 рік став роком потрясінь і нечуваних випробувань. Не тільки для ринку зовнішньої реклами, а напевно для кожного – коронавірус буквально перевернув світ шкереберть.

Нам усім довелось вчитися жити в новій реальності. Так, було важко, але ми вистояли і зараз хочеться сказати не тільки про труднощі, які довелось долати, але й про уроки, які варто засвоїти,  і нові можливості, які відкриваються у кризових умовах.

Падіння у прірву

Ще в лютому  аналітики давали оптимістичні прогнози щодо розвитку рекламного ринку в 2020 році. Весна мала стати високим сезоном для зовнішньої реклами. Дизайнери розробляли нові колекції, артисти збирались на гастролі, турагентства готували «гарячі путівки», і всі ці новинки повинні були з’явитись на білбордах і сітілайтах. Рекламні площі уже були заброньовані. Та в один момент усе перевернулось. Карантин зупинив світ.

Я не хочу зараз розповідати, як клієнти розривали  підписані контракти, як не оплачувались уже заклеєні рекламні площі – це все лишилося позаду. Ми вистояли. Хочеться подякувати тим представникам місцевої влади, які з розумінням підійшли до форс-мажорної ситуації. Які вчасно зорієнтувались і зрозуміли, що працюючий бізнес завжди вигідніший, ніж збанкрутілі підприємства і пішли назустріч операторам.  Київ, Хмельницький,  Одеса, Львів, Рівне, Луцьк, Івано-Франківськ,  Калуш та інші міста і навіть деякі села надали підприємцям тимчасові пільги і це хоч трошки допомогло стабілізувати ситуацію. Для учасників ринку цей рік довів, що лише згуртувавшись можна ефективно відстоювати свої права.

Реклама у війні з пандемією

З перших днів карантину рекламні площі у всьому світі зарясніли соціальною рекламою – звідусіль людям розповідали як уберегтись від небезпечної хвороби. Не дивно, що найкращою міжнародною кампанією, за версією «Drum OOH», стала реклама про любов в умовах карантину «Sending Love». Люди слали послання  з символом серця своїм близьким, з якими їх розділив карантин і вони вимушено залишились у різних містах. Оператори розміщували ці листи на свої конструкціях. Ініціативу підтримали   у 178 містах  із 38 країн.

Не менш промовистою стала і глобальна соціальна кампанія «Наш другий шанс». Постери змушували людей задуматись про життя в постпандемічному світі, переосмислити свої цінності і пріоритети. Цю ініціативу підтримали в 30 країнах на 5 континентах. В Україні ми теж могли побачити на цифрових носіях мотивуючі написи «Чи будуть наші сім’ї ще такими ж близькими?».

Члени Асоціації  показали свою соціальну відповідальність і готовність підставити плече в тяжкий час і надали тисячі рекламних площ для розміщення соціальної реклами.

Білборди сповіщали телефони гарячих ліній, алгоритми поведінки у разі появи небезпечних симптомів, інформували  про профілактику інфікування у різних формах і жанрах. А ще ми показували обличчя пандемії - медичних та соціальних працівників, співробітників поліції та служб охорони, продавців та робітників служб доставки, місцевих лідерів та волонтерів. Зовнішня реклама звертала увагу на людей - на тих, хто опинився на передовій боротьби з коронавірусом. Реклама завжди відповідає на виклики часу, і завжди  слугує дзеркалом епохи.

Навіть маленька реклама може сказати багато

Карантин і економічна криза найбільше вдарили по малому і середньому підприємництву, в яких найменше запасу міцності. Знаєте, мене зачепило те, як до цієї проблеми підійшли в містечку Портленд у США. Там розробили спеціальну соціальну кампанію, в якій із сотень мініатюрних білбордів людей закликали робити покупки в місцевих магазинчиках. Так місцева влада спільно з рекламорозповсюджувачами звертала увагу на проблеми дрібного бізнесу і намагалась йому допомогти.

В Україні оператори також максимально йшли назустріч малому бізнесу. Для дрібних підприємців пропонували спеціальні умови і допомогу в розробці рекламних стратегій. Адже у великих компаній над цим працює цілий штат маркетологів і піарників, а  дрібному бізнесу доводиться запускати свою рекламу самотужки. А правильно себе подати вкрай важливо. Тому ми надавали і продовжуємо надавати пільгові умови для дрібного бізнесу.

Криза - це ще й нові можливості

Зовнішня реклама має низку опцій, які дозволяють зробити звичайну рекламу нестандартною і привернути до неї більше уваги. Можна підсвітити якийсь елемент, оживити предмет, зробити його об’ємним.

Цьогоріч ми бачили багато «фішок» і ноу-хау зовнішньої реклами. Назву кілька прикладів. У Фінляндії рекламні конструкції  перетворили на термінали для дезінфекції телефонів. Для очищення смартфонів ультрафіолетовим промінням достатньо всього 15 секунд. В Осло розмістили  рекламу, що «тліє» - з постера, який рекламував гарячу традиційну норвезьку страву, буквально виходило тепле повітря, яким мешканці могли зігрітись. У Китаї створили креативну рекламу, де фон білборда повністю повторює пейзаж. Так рекламували продукцію, в основі якої природні складові. Сеул  накривала двадцятиметрова 3D-хвиля  і перехожі буквально  поринали в океан просто посеред вулиці.  У Лондоні встановили білборди з квітучими легенями, які вимірюють рівень забруднення повітря. Коли воно чисте – легені здорові і цвітуть. Якщо рівень забруднення піднімається -  легені в’януть і темніють. 

Новітні технології відкривають безмежне поле для креативу. А кризова ситуація ще й прискорює їх розвиток. В Україні тенденція стрімкого розвитку цифрових носіїв була помітна і до кризи. А зараз саме ці конструкції найбільш затребувані серед клієнтів і ми бачимо, як оператори продовжують нарощувати їх кількість. У скрутний час клієнти хочуть  більше креативу і максимальну  віддачу  від вкладених коштів. І саме новітні технології дають більше можливостей для цього. Тому тренд на розвиток цифрових носіїв посилиться і в наступному році.

І наостанок хочу наголосити:  яким би не був важкий 2020 рік, все ж ми побачили, що навіть у темні часи можна знайти світло, якщо підтримувати і цінувати одне одного. Хочеться вірити, що труднощі тільки зробили нас сильнішими і в наступному році людство зуміє подолати вірус та оговтатись від економічної кризи, а зовнішня реклама завжди запропонує варіанти як зробити життя яскравішим і цікавішим.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]