Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2020 14:21

Карантин і криза: як влада може підтримати бізнес у скрутний час

Начальниця Управління з питань реклами КМДА

У період криз порозуміння між владою і бізнесом набувають критично важливої ваги і виходять на перший план.

Без «податкових канікул» чи інших механізмів зменшення фінансового навантаження підприємцям дуже важко вистояти в умовах тотального падіння ринків. Для влади ж потрібен працюючий бізнес і завжди виграють ті, хто розуміє, що давши на кілька місяців пільгу, ти потім отримаєш стабільні надходження в бюджет, і це вигідніше, ніж банкрутства і закриття підприємств. Хочеться подякувати тим представникам місцевої влади, які розуміють форс-мажорну ситуацію і підтримують бізнес і ще раз пояснити чому так важливо скасувати чи хоча б зменшити оплату за користування місцями розміщення рекламних конструкцій.

Економічні наслідки обставин, викликаних обмежувальними заходами

Галузь зовнішньої реклами економічні наслідки карантину відчула чи не найпершою. Рекламна галузь – це лакмусовий папірець здоров’я малого та середнього бізнесу. Як тільки оголосили обмежувальні заходи далася взнаки паніка і замовники масово почали скорочувати свої видатки, зупиняти та достроково розривати контракти. Наші клієнти – це в основному торгові центри, кінотеатри, розважальні комплекси, спортивні заклади, торгівельні мережі, тобто всі хто були вимушені припинити працювати і закритися. Зайнятість рекламних площ у квітні та прогнозні показники на травень критично низькі.

В довгостроковій перспективі ті, хто продовжують давати рекламу зараз і будуть давати одразу після зняття обмежень виграють. Це підтверджують численні дослідження ефективності рекламних кампанії в періоди економічних рецесій. Донести свої меседжі до аудиторії простіше, коли конкуренти скорочують свої  бюджети і реклами на вулицях менше, до того ж в такий час можна отримати вигідніші умови. Однак на такі нестандартні рішення наважуються не дуже багато компаній і в цілому ситуація для операторів складна.

Чому скасування містами оплати за комунальні місця для нас так важливо? Бо в звичайних умовах, коли зайнятість площ складає не менше 70%, третина усіх грошових надходжень іде саме на оплату оренди комунальних місць. Ще 20-25% від наших надходжень - це обслуговування конструкцій, а решта - податки і заробітна плата. В умовах тотального падіння замовлень, а отже і надходжень, ми вимушені використовувати свої резерви і позики, аби сплачувати податки,  хоча б на мінімальному рівні виплачувати заробітну плату своїм працівникам і підтримувати їх родини та утримувати  конструкції в життєздатному стані. В такій економічній ситуації, як сьогодні, платіж до місцевих бюджетів за користування місцями перевищує вдвічі валові надходження і є непосильним для операторів.

Які міста підтримали бізнес?

Як тільки  стало очевидно як сильно обмежувальні заходи  вплинуть на галузь, Асоціація операторів зовнішньої реклами України звернулась до керівництва населених пунктів з поясненням форс-мажорних обставин і проханням впровадити механізми, які полегшать фінансове навантаження. Введення так званих «податкових канікул» - це звична антикризова практика у світовій економіці.  І ми дуже вдячні тим містам, які одразу відгукнулись.

Гарний приклад підтримки бізнесу в умовах епідемії одним з перших продемонстрував Київ. У період з  12 березня і до 1 серпня міська влада встановила оплату за користування місцями комунальної власності на рівні 50% від прописаної в договорах. Ви запитаєте чому пільга розрахована до 31 липня, якщо карантин на той момент був оголошений всього до 3 квітня? Таке рішення приймалося, бо, по-перше, обмежувальні заходи можуть продовжувати, що ми і побачили уже до 24 квітня, і немає гарантії, що їх не продовжать далі. А, по-друге, після скасування обмежень, економіка не запрацює одразу на тому ж рівні, що був у докарантинний період і клієнти не з’являться  на другий день.  Потрібен час для відновлення, економічна активність збільшуватиметься поступово і бажано, щоб був принаймні місяць-два зазору після зняття обмежень  і до початку оплати містам у 100% розмірі. Крім того, це дозволить операторам в свою чергу також надати пільги своїм клієнтам, бізнесу, який в такий скрутний для економіки час намагається підтримати свою життєдіяльність.

Це розуміють уже в багатьох містах. В  Хмельницькому вирішили  повністю звільнення операторів від плати за тимчасове користування місцями до закінчення карантину. Схожі рішення прийняли в Одесі, Львові, Рівному, Луцьку, Калуші. Є приклади, коли до підтримки бізнесу долучаються і села. Так, сільська рада Малехова на Львівщині звільнила від оплати за місця тих операторів, які не розміщують комерційної реклами. Підготовленні проекти рішень і в інших містах. Сподіваємось, що нас почують усі, до кого ми звернулися.

Хотілося б наголосити, що члени Асоціації - добросовісні суб’єкти господарювання, ми не маємо  заборгованості  перед місцевими бюджетами і завжди виконуємо взяті на себе зобов’язання. Cитуація, яка склалася на ринку не залежить від волі операторів. Ми зі своєї сторони допомагаємо в боротьбі з епідемією. Члени Асоціації уже розмістили понад 1500 тисячі постерів, з яких доносимо до населення способи профілактики інфікування. Саме інформування людей дуже важливе для успішної боротьби з епідемією. Ми плануємо збільшувати кількість соціальної антивірусної реклами поки країна не переживає цей складний період.

І  дуже сподіваємось, що наше суспільство успішно подолає небезпечну хворобу, і ми якомога швидше повернемося до нормального ритму життя, реалізації запланованих проектів та повноцінного наповнення бюджетів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]