Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.11.2021 15:21

Бюджет-2022 – бюджет виживання

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Яким чином новий бюджет-2022 пов'язаний з "антиолігархічним" законопроектом №5600?

15 вересня Кабінет міністрів затвердив проект бюджету України на 2022 рік. Нещодавно Верховна Рада підтримала у першому читанні проект держбюджету, проголосувало 273 нардепи. Паралельно найближчим часом запланований розгляд "антиолігархічного" законопроекту №5600, який, як не дивно, тісно пов'язаний із новим бюджетом.

Основні показники проекту Держбюджету-2022:

- зменшення дефіциту бюджету до 3,5% від ВВП;

- доходи становитимуть 1 277,7 трлн гривень;

- на видатки направлять 1 465,7 трлн грн;

- зростання ВВП – близько 4%.

Окремим пунктом зазначу, що 4 млрд грн виділяється на будівництво закладів охорони здоров'я. Проте диявол криється в деталях.
На перший погляд державний бюджет виглядає збалансованим. Збільшуються надходження на понад 100 млрд. грн, дефіцит на рівні 3,5%, що цілком відповідає вимогам МВФ. Однак влада презентує цей бюджет так, нібито він рятівна пігулка від усіх економічних проблем держави. За солодкою оболонкою ховається гірка начинка, адже рецепт «збалансованого» бюджету від уряду – це взяти гроші в українців, посиливши фіскальний тиск на малий і середній бізнес.

У проект бюджету заклали +30 млрд грн, які планується витягнути з кишень українців, завдяки ухваленню скандального законопроекту №5600 про зміни в Податковому Кодексі.

Важливо. Маніпуляція в тому, що під гучною назвою «антиолігархічний», уряд хоче пропихнути цей законопроект, розуміючи, що боротьба з олігархами — це завжди виграшний варіант. Хоча насправді про ніяку антиолігархічну боротьбу мова в законопроекті №5600 не йдеться. Паралельно в рішенні комітету зафіксована нова спецпроцедура розгляду законопроекту, яка унеможливлює депутатам додати свої правки в залі.

Головна проблема в тому, що влада намагається маніпулювати і взаємозв’язати необхідність прийняття 5600 із фінансуванням важливих галузей.

Для розуміння: будівництво закладів охорони здоров'я повністю буде профінансоване за рахунок прийняття 5600, тобто за гроші малих та середніх підприємців, які й так постраждали під час пандемії. Тобто виходить, що якщо законопроект 5600 не буде проголосований - медична галузь не доотримає ті важливі 4 млрд грн, які необхідні для будівництва нових лікарень. Під час пандемії це мусить бути стратегічно важливим завданням для влади, адже кожного року в ковідних лікарнях не вистачає місць для тяжкохворих.

На діджиталізацію в проекті держбюджету передбачається загалом 7,9 млрд грн. Якщо не схвалять 5600, то видатки на цифровізацію скоротяться до 6,1 млрд грн.

На стратегічну промисловість планують витратити 7,5 млрд грн, без ухвалення 5600 – 3,6 млрд грн.

Підготовка Всеукраїнського перепису населення отримає 400 млн грн замість 1,7 млрд грн, а Національна програма інформатизації – 718 млн грн замість 1,2 млрд грн.

На транспортну інфраструктуру виділено 16,1 млрд грн., але у разі несхвалення 5600 галузь не доотримає 11,8 млрд грн! Тобто фактично на розвитку транспортної інфраструктури можна поставити жирну крапку.

Українці наразі фактично в заручниках через чей законопроект. Водночас у бюджеті не передбачено реальної підтримки економіки та її модернізації. Де збільшення фінансування програм пільгового кредитування бізнесу? В Европі влада допомогає підприємцям під час локдаунів, у нас же навпаки - ще більше закопують у проблеми. Тож чи маємо ми право після цих загарбницьких дій української влади, претендувати на термін "європейська держава"?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]