Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.11.2021 14:31

Як центральна влада маніпулює тарифним питанням

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

1.05.2021 набрав чинності Закон України №1060. Даним документом повноваження з формування тарифів на тепло у новому опалювальному сезоні були передані органам місцевого самоврядування.

Почався опалювальний сезон, який невдовзі може ознаменуватися справжнім тарифним колапсом. У травні цього року набрав чинності дуже зручний для центральної влади закон, згідно з яким повноваження з формування тарифів були передані органам місцевого самоврядування.

Відповідальність - це та ціна, яку платять за владу.

Вчасно піти від відповідальності — дуже хитре рішення. Знаючи, що в країні неврегульоване тарифне питання, центральна влада самоусунулася та переклала всю відповідальність на плечі органів місцевого самоврядування, зробивши з них "цапів-відбувайл". Паралельно Уряд, за вказівкою президента, підступно поширює інформацію, що тарифи в цьому сезоні не зростатимуть, знаючи, що це неправда. Робиться це навмисно, щоб у людей склалося враження, що підвищення тарифів — це рішення винятково місцевої влади.

Наразі центральна влада повністю провалила три ключових завдання, без виконання яких опалювальний сезон опинився під загрозою:

- забезпечення населення газом власного видобутку від «Нафтогазу» за прийнятною ціною;

- врегулювання багатомільярдної заборгованості підприємств ТКЕ за спожитий газ перед «Нафтогазом»;

- виділення достатніх коштів на субсидії вразливим громадянам для компенсації зростання тарифів на опалення.

Варто константувати, що центральна влада провалила і підготовку до цього опалювального сезону. Доки вона займалася перекладанням відповідальності на міста та безглуздими перестановками в керівництві "Нафтогазу", намагаючись підмяти під себе і цю компанію, обсяги видобутку українського газу стабільно знизилися.

Наразі Офіс Президента хоче перетворити "Нафтогаз" з самостійного гравця в департамент Секретаріату Кабміну, адже після звільнення наглядової ради Нафтогазу уряд тимчасово отримав повноваження наглядової ради як власник 100% «Нафтогазу».

Звільнення Вітренка, ігнорування будь-яких рекомендацій ЄС, звільнення незалежних членів правління та наглядової ради - завдяки цим авторитарним діям влади, Нафтогаз скочується на дно, а наша газовидобувна галузь після запуску Північного потоку-2 буде під реальною загрозою.

Перетворення НАКу в звичайний підрозділ уряду має слугувати виконанню двох взаємно несумісних завдань - забезпечення населення дешевим газом та наповнення бюджету доходами. Це чистий популізм. Адже тягнути довго на собі такий тягар Нафтогаз не зможе. Тому заради гарних популістичних лозунгів, влада наступила на горло незалежності "Нафтогазу".

Якщо вчасно припинити гратися та демонструвати імперські замашки, то є шанси з часом забезпечити населення рідним українським газом. Влада мусить розробити реалістичну програму збільшення видобутку власного газу з українських родовищ та зосередитися на фінансуванні саме цього напряму.

І головне, якщо зараз почати вкладати ресурси у тепломодернізацію житлового фонду, потреби населення в газі значно зменшаться. Це практичне рішення в наших умовах, яке дасть можливість під час наступних опалювальних сезонів почуватися впевненіше.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]