Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2016 14:56

Вплив криміналу на завершення будівництва

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Згідно закону за катастрофічну ситуацію з незавершеним будівництвом житлових будинків має понести відповідальність особа, яка винна в тому, що громадяни, які інвестували кошти в своє житло, не можуть отримати ні квартир, ні своїх інвестицій. Відкритим з

Згідно закону за катастрофічну ситуацію з незавершеним будівництвом житлових будинків має понести відповідальність особа, яка винна в тому, що громадяни, які інвестували кошти в своє житло, не можуть отримати ні квартир, ні своїх інвестицій. Відкритим залишається найголовніше питання: як кримінальні провадження, взяття під варту та вироки щодо посадових осіб забудовників вплинуть на вирішення проблем інвесторів?

Позитивним є те, що державні органи вже звернули увагу на проблему з незаконним будівництвом жилих будинків. Також для всіх забудовників – це має стати сигналом для легітимізації будівельної діяльності, тому що будь-яка спроба не виконати свої обов’язки перед інвесторами буде вирішена законним шляхом і не на користь недобросовісного забудовника.

Друге питання в цій ситуації пов’язане із складністю притягнення до відповідальності посадових осіб відповідно до діючого законодавства. Як показує практика на прикладі з «Еліта-Центром»: посадова особа забудовника відбула покарання за шахрайство відносно інвесторів, проте вкладникам так і не повернули їх гроші, а квартири так і залишилися мрією. Щоб в майбутньому уникнути таких випадків треба підійти до проблеми комплексно, як на законодавчому рівні, так і на рівні місцевого самоврядування.

Необхідно зазначити, що будь-яка кримінальна відповідальність за шахрайство з новобудовами не передбачає подальшого виконання зобов’язань перед інвесторами та обов’язку будь-якої особи завершити будівництво. Навіть доведення вини забудовника, та понесення ним кримінальної відповідальності не повернуть громадянам, які стали жертвами недобросовісних забудовників, їх квартир чи коштів. Все одно треба буде боротися за відстоювання прав інвесторів, та повернення їм законних квартир.

Щоб виконати вимоги суспільства, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України разом із органами місцевого самоврядування зобов’язані сформувати пакет змін законодавства, для запобігання повторення подібних прецедентів, а також задовольнити суспільний запит на вирішення питань з проблемними забудовами, який, на даний момент, носить достатньо масштабний характер, тому ігнорування проблеми призведе тільки до її загострення та обурення суспільства в майбутньому.

В цьому контексті необхідно пришвидшити реформу дозвільної системи в галузі будівництва. На даний момент органи місцевого самоврядування не мають права на контроль чи будь-який вплив на процес будівництва. Дозвільна процедура може затягуватися достатньо довго для того, щоб забудовник зміг втілити шахрайські схеми в реальність.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]