Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2015 18:14

Кожен українець має право знати

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Свого часу громадські організації визначилися з датою відзначення міжнародного дня права знати - 28 вересня.

Саме в цей день громадські організації проводять роз'ясн ювальну роботу серед населення щодо права на інформацію, на доступ до публічної інформації, популяризацію ідей свободи інформації.

Дуже важливо, аби українці усвідомили, чому влада має бути відкритою. Адже, коли інформація знаходиться лише у розпорядженні органів державної влади, то забезпечити перевірку посадовців на корупцію та розтрату державних коштів просто неможливо. Тому необхідно, аби суспільство було залучено та мало вплив на процес прийняття державних рішень , А це можливо тоді , коли громадяни ма ють доступ до об’єктивної інформації , яка не приховується та не спотворюється. В такий спосіб громадськість може контролювати роботу посадовців, унеможливлюючи будь-які тіньові махінації та корупційні оборудки.

Моя діяльність вимагає від мене постійного і тісного спілкування з громадянами. Прикро визнавати, що переважна більшість зовсім не орієнтується, як отримати ту чи іншу публічну інформацію, як написати запит, до кого звертатися. Більше того, про Закон України «Про доступ до публічної інформації» чули, але як цим скористатися – уяви не мають. В рамках діяльності громадської організації «Свідомі», наші активісти повсякчас допомагають громадянам отримати необхідну публічну інформацію, написати запит чи звернення, обстояти ті чи інші суспільні інтереси. Вважаю, що державі варто не обмежуватися лише наданням громадянам доступу до публічної інформації, а навчити їх правильно та грамотно цим користуватись. Адже влада має бути зацікавлена в тому, аби довіра суспільства до неї була на високому рівні. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]