Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.08.2015 10:19

Патрульна Служба Києва має контролюватись громадськістю

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Патрульна служба Києва  - тема актуальна і викликає багато питань у мешканців міста. Дехто налаштований позитивно, а дехто – скептично. Зрозуміло чому. Насторожує той момент, що до лав патрульних може подаватис ь і пробуватис ь коже

Патрульна служба Києва  - тема актуальна і викликає багато питань у мешканців міста. Дехто налаштований позитивно, а дехто – скептично. Зрозуміло чому. Насторожує той момент, що до лав патрульних може подаватис ь і пробуватис ь кожен бажаючий. Та за офіційною інформацією, вимоги досить жорсткі і відбір відбувається у кілька етапів:  вік - 21-35 років, загальна середня освіта (або вища), відсутність судимості, вільне володіння українською мовою та наявність посвідчення водія категорії В. Другий етап включає комп’ютерний тест, фізичну підготовку, військово-лікарняну комісію і психологічну перевірку . Далі  - співбесіда.

Але, незважаючи на це,   немає жодної гарантії, що людина лишатиметься порядною і буде добросовісно працювати, не переслідуючи власні інтереси. 

За словами Уряду, цього не станеться, бо перешкоджатимуть корупції нові закони. Витрати на управління апаратом зведуть до мінімуму за рахунок впровадження сучасних інформаційних технологій та систем. Ще, поліцейські будуть незалежні від політичних впливів або інтересів окремих бізнес-структур.

На мою ж думку, таких запобіжників буде недостатньо, якщо діяльність патрульних відбуватиметься поза увагою громадськості. Громадськість і тільки громадськість повинна увесь час «тримати руку на пульсі», і патрульні мають про це знати, аби навіть думок не припускали про власну наживу. Громадськість не повинна діяти лише в рамках круглих столів, зборів и т.д., бо це неефективно. Громадськість має використовувати методи, які будуть дієві. Лише тоді до неї будуть прислухатися, рахуватися з нею і навіть боятися.

Саме тому ГО «Свідомі» проводить захід, спрямований на попередження та запобігання корупції в рядах Патрульної Служби Києва. Його суть полягає в інформуванні патрульних про постійний контроль громадськості за їхньою діяльністю, який буде здійснюватись різними методами. Наразі ми оголосили про грошову винагороду у розмірі 5 тисяч грн. особі, яка, не вдаючись до провокацій, протягом місяця (1.09.2015 – 1.10.2015) зафіксує корупційні діяння, вчинені співробітником Патрульної служби України.

Про свої наміри ми повідомили представників ЗМІ, аби якомога більше поширити інформацію.

Захід запланований поки що лише в Києві, де нова поліція вже пропрацювала тривалий час і встигла про себе заявити. За час їхньої роботи не було жодного офіційного повідомлення про корупційні порушення з боку патрульних, тому ініціатива щодо попередження корупції в їхніх рядах досить доречна, аби діяльність ПСУ лишалася показовою і в майбутньою, а не кількамісячною показухою.

Захід триватиме протягом вересня. Особа, що зафіксує порушення, має бути першоджерелом матеріалів. Лише за цих умов «Свідомі» зможуть їх розглядати. Результати будуть оприлюднені на сайті «Свідомих» і на https://www.facebook.com/svidomi.org.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]