Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2020 19:24

Ринок нерухомості не готовий до роботи виключно в онлайн-режимі

Заступник директора з комерційних питань інвестиційно-будівельної компанії "Обрій"

Більшість компаній-гравців ринку нерухомості в умовах карантину перейшли на онлайн-режим роботи.

Деякі навіть заявили не тільки про організацію консультацій у віддаленому режимі, а й про укладання угод. 

Зокрема, я не дуже вірю у саму можливість реалізації подібних угод, оскільки такі питання потребують детального опрацювання. На додаток, угоди, завірені електронним підписом, на сьогодні не прийнятні з точки зору отримання власності. Виходить, що інвестори, які укладали угоди у цей період, повинні переукласти їх в аналоговому режимі. Тож при таких умовах період їх підписання значно збільшується, що може призвести до зриву. 

З іншого боку, спілкування з представником компанії наживо сприймається потенційним інвестором переконливіше ніж крізь монітор комп’ютера.

Менеджер з продажу, який сьогодні спілкується з покупцями в безпосередній близькості й представляє компанію-забудовника, її проєкт є певним гарантом того, що з об’єктом, в який вони інвестують, все буде добре. І навіть якщо й виникнуть якісь питання, вони знають куди йти та до кого звертатися. В онлайн-спілкуванні межа такої додаткової гарантії відсутня. Є просто якась компанія з гарною репутацією, певним директором, який підписує угоду, но немає суто психологічного містка, який би дозволив покупцю відчути власну впевненість у тому, що все буде добре. І наші спостереження під час роботи в період карантину підтверджують це. 

Так офіси продажу ІБК ОБРІЙ в умовах обмежень карантинного періоду працювали в режимі онлайн-консультацій, самі ж угоди укладались у центральному офісі компанії. Однак вже з середини травня менеджери з продажу буквально наполягали на виході в офлайн-режим посилаючись на більшу ефективність і доводили це цифрами. І дійсно, наприкінці травня, з виходом в офлайн, кількість угод зросла майже у два рази. І червень 2020 року, який проходить вже в типових умовах роботи, теж показує відповідний результат.     

Отже, ті нові онлайн-інструменти, які з’явилися під час карантину й добре себе зарекомендували ми впроваджуватимемо й надалі. Зокрема, такі як онлайн-екскурсії, огляди об’єктів тощо. Проте фінальний етап комунікації з потенційним покупцем і підписання угоди відбувається виключно офлайн. І така тенденція зберігатиметься на ринку ще протягом щонайменше до двох-трьох років.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]