Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2021 12:01

На яку нерухомість полюють шахраї і як вберегти свої квадратні метри від аферистів?

Приватний нотаріус, керівниця програми "Правова безпека власності" Українського інститут майбутнього

Власники можуть дізнатися запізно, що квадратні метри вже належать третім особам: коли єдиний шлях - відстоювати свої майнові права в судовому порядку, або в адміністративному.

Нерухомість — це найбільш цінний і захищений актив, який, на відміну від рухомого майна, навряд чи стане ласим шматком для злодіїв. Так думає, мабуть, більшість із нас. Захищаючи свої заощадження, громадяни інвестують зароблені кошти в «нерухомі» квадратні метри і турбуються лише про фізичну безпеку майна: встановлюють надійні замки на двері, міцні грати на вікна, надсучасну охоронну сигналізацію, — роблять все, щоб захиститися від крадіїв. При цьому господарі житла нерідко забувають про не менш небезпечних і підступних злочинців — шахраїв, які зазіхають на юридичний статус власників.

У суспільстві існує багато стереотипних уявлень про махінації з нерухомістю. Досить поширена  думка про те, що, мовляв, жертвою шахраїв стають  довірливі літні люди, яких легко ввести в оману і вони власноруч відають своє житло, підписуючи різні документи, або ж безтурботні закохані, котрі потрапляють в тенета шлюбних аферистів.

«Мене це точно не стосується» — так думати зручно, але небезпечно. Сучасні «великі комбінатори» навряд чи шукатимуть зустрічі з господарями, аби  переконати їх підписати якісь папери на майно. Їхні пастки незримі, і про те, що квадратні метри вже належать третім особам, власники можуть дізнатися запізно: коли єдиний шлях — відстоювати свої майнові права в судовому порядку, або в адміністративному, звернувшись зі скаргою до Міністерства юстиції України.

Яке ж майно може стати легкою здобиччю шахраїв?

Насамперед нерухомість (це може бути як елітна квартира в середмісті столиці, так і квадратні метри на периферії невеликого міста чи селища!), речові права на яку належним чином не оцифровані: відповідні відомості не внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, так званого Реєстру нерухомості. Сьогодні в Україні значний масив інформації про право власності на нерухомість знаходиться на паперових носіях. Одномоментно оцифрувати всі ці дані держава не може з об’єктивних причин: йдеться про колосальний обсяг інформації про майнові права громадян, для трансформування якої в електронну форму потрібні роки. Саме цим нерідко користуються шахраї.    

Класична шахрайська схема — це підробка документів про право власності на нерухомість, які видавалися ще в 90-ті роки минулого століття. Такими документами, наприклад, є приватизаційні свідоцтва про право власності на житло з чорнильним штампом Бюро технічної інвентаризації (БТІ), власне, паперові носії, в яких міститься інформація про власника майна.  Липові документи шахраї подають державним реєстраторам чи нотаріусам, видаючи за справжні. Виявити підробку на практиці буває досить складно. Навіть при здійсненні всіх визначених законом перевірок, реєстратори чи нотаріуси не завжди можуть встановити справжність документів, тому непоодинокі випадки, коли статус власника нерухомості отримують аферисти.

Як убезпечити свої квадратні метри від захоплення?

Панацеї від усіх можливих махінацій з нерухомістю, людство, звісно, ще не винайшло. Проте існують універсальні правила майнової «гігієни», яка в сучасному світі не менш важлива, ніж гігієна особиста чи інформаційна. Дотримання цих правил стане надійною профілактикою від майнового шахрайства.

Правило 1. Проведіть «генеральне прибирання» правовстановлюючих документів і подбайте про те, щоб вони знаходились у безпечному місці, недоступному для сторонніх осіб.

Правило 2. Попіклуйтеся про те, щоб відомості про майнові права були внесені до Реєстру нерухомості. Певно, у багатьох удома є звичайні свідоцтва про приватизацію майна із реєстрацією БТІ, видані наприкінці минулого століття. Хвилюватись не потрібно: ці документи легітимні, з ними можна проводити будь-які юридичні операції. Втім, якщо право власності  зафіксоване лише на паперових носіях і немає витягу із Реєстру нерухомості, потрібно звернутися до найближчого нотаріуса або центру надання адміністративних послуг, де працюють державні реєстратори, і обов’язково внести відповідні відомості до реєстру.

Правило 3. Встановіть інформаційну «сигналізацію» для записів про право власності на нерухомість у державному реєстрі. Правила «поінформований — значить озброєний» ніхто не відміняв, тому, скориставшись послугами сучасних моніторингових сервісів, можна оперативно відстежити будь-які зміни, що відбуваються з нерухомістю в державному реєстрі.

Чим раніше ви дізнаєтесь про спробу захоплення майна шляхом маніпуляцій із даними державного реєстру, тим більше часу і можливостей для захисту своїх прав матимете!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]