Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2017 10:00

Податковий борг = податковій вимозі

Партнер ЮК AMBERCHANCE

У зв’язку зі змінами внесеними до Податкового кодексу України ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» встановлений новий порядок надсилання податкової вимоги платникам податків.


У зв’язку зі змінами внесеними до Податкового кодексуУкраїни ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращенняінвестиційного клімату в Україні» встановлений новий порядок надсиланняподаткової вимоги платникам податків.

Виходячи з оновлених положень ст.59 ПК України податковавимога надсилається платнику податків контролюючим органом у разі виникненняподаткового боргу за місцем обліку платника, в якому обліковуються борг.

Зазначені зміни не можна назвати суттєвими, оскільки упопередній редакції податкова вимога надсилалась платнику податків у разінесплати узгодженої суми грошового зобов’язання, що сама по собі і стає податковимборгом платника податків, оскільки у відповідності до пп.14.1.175 п.14.1 ст.175ПК України податковий борг - сумаузгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків увстановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеномуцим Кодексом. Отже, законодавець змінив лише формулювання, а не суть.

А от сума податкового боргу платника податку, наявністьякої дає підстави контролюючому органу надіслати податкову вимогу дещозбільшилась від 20 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що єдосить позитивним моментом.

Також, звертаємо увагу, що у разі збільшення загальноїсуми податкового боргу до розміру, що перевищує шістдесят неоподатковуванихмінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податковувимогу такому платнику податків.

У разі незгоди з податковою вимогою, платник податківможе оскаржити її як в адміністративному так і в судовому порядку.

На сьогоднішній день дуже часто трапляються випадки, коликонтролюючий орган направляє податкову вимогу платнику податків за нібитоузгодженим податковим зобов’язанням по податковим повідомленням-рішенням на часколи триває процедура адміністративного або судового оскарження по ньому. Прицьому, ще в догонку надсилають і рішення про опис майна в податкову заставу, щоє абсурдом оскільки на час оскарження податкового повідомлення-рішеннязобов’язання по ньому вважається неузгодженими, а отже і податкова вимога ненадсилається.

Однак, трапляється різне, а тому потрібно бути готовим ідо таких ситуацій, тим більше судова практика з зазначеної категорії спорів єдосить позитивною і в результаті скасовуються податкові вимоги, винесенні вперіод коли триває процедура як адміністративного так і судового оскарженняподаткових повідомлень-рішень.

Прикладом цього, слугує постанова Окружногоадміністративного суду м. Києва від 23.06.2016 у справі №826/5247/16, де суд зазначивнаступне:

«Матеріалами справи підтверджується, що податкове повідомлення-рішення від10.08.2015 № 0006282202 на момент винесення податкової вимоги від 13.11.2015 №26342-25 та рішення про опис майна у податкову заставу від 24.11.2015 №3124/26-59-16-21 оскаржувалось в досудовому порядку та перебувало на розглядіДФС України.

Таким чином, оскільки позивач скористався своїм правом на оскарження рішенняподаткового органу (в даному випадку податкового повідомлення-рішення від10.08.2015 № 0006282202) у спосіб, передбачений ст. 56 ПКУкраїни, то сумадонарахування з податку на додану вартість за цим рішенням вважалася неузгодженою до дня отримання рішення ДФС України про результати розгляду скарги(тобто, до 10.12.2015), а складання податкової вимоги від 13.11.2015 № 26342-25є порушеннямнорм  п. 56.15 ст. 56 зазначеного Кодексу, оскільки дії контролюючого органу (відповідача)по складання такої вимоги відбулися до закінчення процедури адміністративногооскарження.

При цьому, з урахуванням того, що представникомвідповідача в судовому засіданні у справі не було підтверджено відомості пропогашення такої податкової вимоги та відкликання її в порядку п. 60.1 і п. 60.2 ст. 60 ПКУкраїни, то вона підлягає скасуванню якпротиправно сформована».

Також, є випадка, коли контролюючий орган може відкликатиподаткову вимогу. Так, відповідно до п.60.1 ст.60 ПК України податкова вимогавважається відкликаною, якщо:

u  сума податкового боргу самостійно погашається платникомподатків або органом стягнення;

u  контролюючий орган скасовує раніше прийняте податковеповідомлення-рішення про нарахування суми грошового зобов'язання або податковувимогу;

u  контролюючий орган зменшує нараховану суму грошовогозобов'язання раніше прийнятого податкового повідомлення-рішення або сумуподаткового боргу, визначену в податковій вимозі;

u  рішенням суду, що набрало законної сили, скасовуєтьсяповідомлення-рішення контролюючого органу або сума податкового боргу, визначенав податковій вимозі;

u  рішенням суду, що набрало законної сили, зменшується сумагрошового зобов'язання, визначена у податковому повідомленні-рішенніконтролюючого органу, або сума податкового боргу, визначена в податковійвимозі.

Якщо сума податкового боргу збільшується внаслідок адміністративногооскарження, раніше надіслана податкова вимога не відкликається. На сумузбільшення податкового боргу окрема податкова вимога не надсилається (п.60.6.ст.60 ПК України).

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи