Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.07.2019 10:33

Медіація. Після бурі настає тиша

Адвокат, медіатор, кандидат психологічних наук, доцент

Мабуть не має жодної людини, яка б у своєму житті хоч раз не перебувала в епіцентрі конфлікту, не була його учасником.

Як українці звикли вирішувати проблемні ситуації?

В переважній більшості люди звертаються до суду і довгими роками чекають, що він вирішить. В той час, коли уся світова спільнота вже доводить, що корінь усіх конфліктів криється в чомусь іншому, а не лише в предметі спору. Предмет спору – це лише верхівка айсбергу. І, практично, будь-який спір можна врегулювати мирним шляхом за допомогою медіації.

Хочеться повернутися до недавнього минулого і пригадати як зароджувалися інтернет-магазини в Україні.

Пересічні споживачі звикли до традиційного придбання товарів у магазинах та на ринках. І ось з’являється диво – інтернет-магазини. Спочатку спостерігалося скептичне сприйняття нової форми придбання товарів: «А раптом обдурять?», «А якщо товар буде неякісним?», «А як це можна придбати і не помацати руками той товар?». Йшов час і поступово українське суспільство прийняло таку форму придбання товарів. Згадаємо, що тривалий час комерційна торгівля не мала свого законодавчого закріплення. Але ж хіба це заважало розвитку і поступальному рухові інтернет-магазинів на широких просторах України? І відповідь проста та доведена часом, яку ми спостерігаємо сьогодні.

Розвиток медіації в Україні: через тернії до зірок...

Вважаємо, що й медіація поступово, долаючи перешкоди і упередження, йде вперед, незважаючи на відсутність законодавчого регулювання. Хоча маємо надію, що законодавець виявить все ж таки свою волю і прийме Закон «Про медіацію».

Переважна більшість людей, незалежно від свого соціального статусу і роду занять, боїться чогось нового і невідомого. Такий острах пов’язаний з незнанням і нерозумінням, або з викривленим уявленням про те саме невідоме. Це можна сказати і про медіацію, яка для багатьох є чимось загадковим і новим. Однак, якщо не спробувати цей спосіб для врегулювання конфлікту/спору, то й не можна буде відчути його ефективність.

Інтернет-простір рясніє інформацією про цей, поки що не до кінця збагнений, спосіб врегулювання конфліктів. І кожен, хто знайомиться з цими матеріалами, може скептично сказати: «Та ми й самі так можемо домовитись!». Однак, варто зауважити, що переговори, які проходять без посередника (медіатора), носять хаотичний характер і можуть підвищити рівень ескалації конфлікту. Аби цього уникнути та знайти порозуміння і рішення, які задовольнять усіх учасників конфліктної ситуації, варто звертатися до фахівця.

Пропонуючи послуги медіації, неодноразово можна було почути: «Ми вже намагалися домовитися», «З ним/нею не можливо говорити», «В нашому випадку домовитись не можливо». І тут виникає запитання: «А що ви втрачаєте, якщо спробуєте медіацію?». В переважній більшості, особи, які все ж таки звернулися до медіатора, після її проведення відчувають позитивний соціальний та економічний ефект. Конфлікт врегульовується, усі його учасники залишаються задоволеними результатом.

Медіатор. Хто це?

Медіатори є тими експертами, які володіють необхідними вміннями і навичками аби допомогти сторонам знайти вихід із глухого кута непорозумінь.

Що є важливим для кожного, хто опиняється у конфлікті? Будь-яка фізична або юридична особа, не залежно від предмету конфлікту, має бажання зберегти ресурси: час, гроші, репутацію, емоції тощо. Це саме те, що може надати медіація. На відміну від судового розгляду медіація може тривати в сотні разів менше часу. В практиці зустрічаються непоодинокі випадки, коли спір між партнерами у бізнесі за допомогою медіації вирішувався протягом декількох годин.

Не варто ігнорувати і значні витрати, які несуть сторони звернувшись до суду: судовий збір, адвокати, експертизи тощо. І в цьому питанні медіація має перевагу.

То ж, виходить, що його сторони можуть значно заощадити на судових витратах, на невизначеності щодо судового рішення, на адвокатах, експертах, пошуку доказів, збереженні конфіденційності та власної репутації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]