Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2023 12:39

Позитив від реформи лісової галузі на конкретному прикладі

Підприємець-лісопереробник

Кейс ТОВ “Грін-Груп-М”: від виживання бізнесу до процвітання завдяки нещодавнім змінам у лісовому господарстві.

Як реформа лісової галузі уже створила хороші умови деревообробникам для розвитку бізнесу. 

Сьогодні мав розмову з керівником переробного підприємства ТОВ “Грін-Груп-М” з Львівщини - з паном Морозом, з яким мав давню співпрацю, і приємно здивований, як деревообробники позитивно відгукуються про зміни в лісовому господарстві за останні роки.

В інтернеті здебільшого багато негативну довкола лісу та лісової галузі, адже на цій тематиці зручно й легко маніпулювати громадською думкою, використовуючи заїжджені лозунги: “всі корупціонери”, “все крадуть”, “все погано”.   

А що ж насправді?

Який реальний стан речей?

Насправді є багато дрібних і середніх деревобробників, на яких дуже позитивно вплинули останні зміни в лісовій галузі, адже їм створені умови для розвитку.

1. Які умови для деревообробників були до реформи лісового господарства? 

Раніше підприємець з львівщині Мороз мав 4 бригади, які займалися заготівлею лісу та мав цехи переробки.

Чому потрібні були йому ці бригади насправді?  

Лише для того, щоб отримати сировину, бо купити її на відкритому та прозорому ринку фізично було неможливо. Весь лісовий ресурс розподілявся “вручну” поміж наближеними до лісівників  підприємцями під “вивісками” десятків “кишенькових” бірж, або за прямими контрактами (редукціони, “дошка оголошень тощо). 

Отже, деревообробники  надавали послуги заготівлі лісу, будівництва лісових доріг ті інші купу послуг, а лісгоспи уже “бартером” повертали сировиною (ну і плюс відкати, звісно) - це була єдина можливість отримати хоча б якусь сировину для подальшого перероблення на власних потужностях. 

До речі, дуже правильне рішення керівника ДП “Ліси України” Юрія Болоховця, про те, щоб усі  закупівлі послуг щодо заготівлі лісу здійснювати виключно через Прозоро. Безпосередні учасники ринку заготівлі лісу стверджують, що таким чином усунуться величезні корупційні оборудки у цій сфері. А створиться окремий цивілізований ринок послуг (заготівлі деревини), що дасть такі позитивні ефекти:

-  усуваються відкати між лісівниками і підприємцями за надання послуг заготівлі деревини (а це 100 грн з кубометру). + 1 мільярд доходу ДП “Ліси України”, який зарах в тіні.

- зникнуть “похибки” в підрахунках об'ємів заготівлі деревини при відведенні лісових ділянок для заготівлі. А це + 10-20% від загальних об'ємів деревини, які також наразі в тіні. Заготівельники-підприємці, при нововведеннях, будуть зацікавлені показувати реальні об'єми заготівлі, а не “хімічити”. 

- Причому, що до послуг заготівлі лісу отримають доступ усі бажаючі на конкурентних засадах, а не наближені до чиновників підприємці.

 

2. Які умови для деревообробників настали після проведення реформи в лісовій галузі? 

Наразі всі у рівних умовах з однаковим доступом до лісових ресурсів.   

Без будь-яких попередніх домовленостей бізнес може зайти на біржі (ТОВ “Українська універсальна біржа” чи ТОВ “Українська енергетична біржа”) і купляти в однакових умовах з іншими бук, граб, ясен або інші породи деревини. 

Те, що раніше для ТОВ “Грін-Груп-М” було лише мрією, сьогодні стало позитивною реальністю, тому керівництво приватної компанії з великим ентузіазмом дивиться у майбутнє і нарощує виробництво, планує значні інвестиції у розвиток господарство і загалом вірять у суттєве зростання. 

До речі, правила на ринку деревини працюють і вони однакові для всіх. Звісно, можна дискутувати щодо пропорційності та доречності їх застосування в форс-мажорних обставинах, але вони працюють. Наприклад, теж ТОВ “ТОВ “Грін-Груп-М” було оштрафоване через невиконання договору купівлі-продажу деревини. Не забрали вчасно куплений у філії ДП “Ліси України” ліс, хоча і були об'єктивні причини - через масові ворожі ракетні удари не було електрики і цехи не працювали. 

Комусь  подобається такий зовнішній контроль бірж за покупцями і продавцями на ринку деревини, комусь не подобається, але факт залишається фактом - контроль є і це благоприємно відображається на дисципліни учасників ринку деревини. 

Як здобуваються позитивні зміни в лісовому господарстві і наслідки боротьби за цивілізовані "правила гри"! 

Багато з львівських деревообробників згадують волинське деревообробне підприємство ТОВ “Верба-ВВ”, яке заявами проти багатовимілярдних “схем” наробило галасу (в позитивному змісті) не лише на Львівщині, а й на національному рівні, що спонукало до реформ. І пильно зараз стежать за купою кримінальних справ та “тиском” силовиків - які прилетіли їм у відповідь. Кажуть, що розголос про корупційні прояви в лісовій галузі поступово призводив до змін в кращу сторону системи і рефоми лісового господарства загалом. 

Що дуже важливо? 

Зараз можна говорити про наявні недоліки, але у порівнянні з нещодавнім “ручним” управлінням лісовим господарством, сьогоднішній стан речей - це земля і небо. 

Запроваджено нововведення, які формують цивілізований ринок деревини з однаковими правилами для всіх та елементами прозорості. 

Звісно, коли 95% переробного бізнесу працювали в “схемах” з лісівниками і “вручну” дерибанили лісові ресурси на взаємовигідних корупційних умовах, різкий перехід до прозорості та однакових правил (нехай і не повністю) - не всім подобається. 

Однак проведена реформа  уже створює умови розвитку для середнього та малого бізнесу. Адже отримавши вільний доступ до лісових ресурсів, багато інвестують у виробництво та через наявність прозорих правил можуть собі дозволити конкурувати зі “старожилами”, які працювали за “схемами” і важко перелаштовуються на нові цивілізовані “правила гри” в лісовій галузі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]