Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2022 14:15

Коли припиняться крадіжки лісу-кругляку під виглядом дров?

Підприємець-лісопереробник

Як фотофіксацією деревини, що вивозиться з лісу, можна припинити тіньовий обіг лісу-кругляку.

Негайно потрібно запровадити фотофіксацію завантажених на лісовози дерев з подальшим прикріпленням зображень до супровідних документів – товарно-транспортних накладних.

Чому?

Бо іншого способу, який допоможе припинити масштабні маніпуляції та системні крадіжки лісу-кругляку, не існує. Маючи товарно-транспортну накладну, яка дозволяє вивозити з лісу один об’єм, а, як показує практика, можуть вивезти щонайменше в двічі більше. Або, як у відеосюжеті, під виглядом одного товару вивозять зовсім інший. Також часто можна зустріти маніпуляції класом якості тощо.

Ось, будь ласка, журналісти, знімаючи репортаж у лісі, в чергове  зафіксували, як під час «робочого» процесу під виглядом дров вивозиться ділова деревина.

Ба більше, лісівники зафіксований на відео діловий ліс вперто називають дровами непромислового використання. Чому? Бо згідно товарно-транспортної накладної працівники лісгоспів справді «оформляють» його дровами.

А  які загалом об’єми ділової деревини регулярно крадуться з лісу під виглядом дров, адже навіть зараз з лісу, маючи дозвіл на вивезення однієї вантажівки, вивозять дві і більше? Насправді, огидно уявляти масштаби тіньового обороту необлікованого лісу-кругляку під час війни.

Бирки, які кріпляться до кожної окремої спиляної в лісі колоди, не виконують контролюючу функцію та не є запобіжниками крадіжок. Більше того, виробництво та застосування бирок здорожчує собівартість лісу, як сировини та є однією із «схеми» лісової галузі щодо «вимивання»  коштів з державних підприємств, при цьому не зменшуючи рівень оборудок.

Дуже дивно, що чиновники лісової галузі, знаючи масштаби проблеми, зволікають з технічним елементарним рішенням.

Який вихід із ситуації?

Впровадження фотофіксації завантаженої на транспортний засіб деревини не потребує ніяких додаткових витрат, адже фотографії можна робити за допомогою навіть персонального смартфона, унеможливить маніпуляції з об’ємами та класом якості деревини, а також припинить «схему» вивезення ділової деревини під виглядом дров.

Отже, навряд чи зможуть лісівники переконати фахівців, що на фотографіях дрова, якщо насправді зафіксована ділова деревина.

Висновки?

Без цифровізації процесу заготівлі лісу, а саме – без фотофіксації завантаженої на лісовози деревини та без подальшого прикріплення зображень до супровідних документів, які відображатимуться в загальнодоступних онлайн-базах,  неможливо приборкати тіньовий обіг деревини та крадіжки лісу.

Під час війни аморально продовжувати системні маніпуляції з лісовими ресурсами. Це є серйозним злочином перед українським народом, який негайно потрібно зупинити елементарним нововведеннями, які не потребують затрат.

Також важко пояснити суспільству, чому зведенням  рекреаційних зон відпочинку в лісах – «лісовичкам» приділяється більше уваги та грошей, ніж протидіям зловживанням щодо використання лісових ресурсів, які легко зупинити? 

Потрібне чітке вольове рішення - деревина, яка вивозиться з лісу, має фотографуватися з подальшим прикріпленням зображень до транспортних документів та оприлюднення цих даних у відкритих базах для всіх бажаючих перевірити.

Адже громадський контроль - це найкращий та ефективний інструмент проти зловживань в лісовому господасртві.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]