Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2021 15:35

Лісова охорона "кошмарить" лісопереробників Волині?

Підприємець-лісопереробник

Чому хороша ідея - припинити незаконий обіг лісу - перетворилася на недобросовісний інструмент тиску на лісопеперобників Волині, котрі вимагають реформ лісової галузі?

Останнім часом поліція у взаємодії з лісовою охороною, яка до речі є структурним підрозділом Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, активно «контролює» переміщення лісу автомобільними дорогами.

З першого  погляду можна було б порадіти такій активізації правоохоронних органів та лісівників щодо контролю з незаконним обігом необробленого лісу, якби не «диявол, захований в деталях». 

Саме окремі деталі «спецоперації» можуть вказувати на використання представників Національної поліції України у Волинській області і лісової охорони, як засобу тиску  корумпованих лісівників-чиновників на неугодних приватних лісопереробників.

Проаналізуйте самостійно, останніми роками ринок деревини у Волинській області тотально зачищений від будь-яких ознак демократичності і відкритості. Лісівники в «ручному режимі» розподіляють заготовлений ліс поміж «потрібними» суб’єктами господарювання, прикриваючись загальноприйнятими фразами і формулюваннями про «аукціоні» торги тощо.

Більшість приватних лісопереробників Волині, які не вступили в корупційну «схематичну» «співпрацю» з керівництвом Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, не можуть закупити ліс у саме цій області. Такі місцеві біржі, як «Універсальна-Полісся», «Суренж» тощо проводять таємні торги лише для окремих осіб з лотами деревини за цінами, суттєво нижче ринкових про що неодноразово повідомлялося публічно.

Проаналізувавши масив різних даних, можна помітити прямі і опосередковані можливі зв’язки «ручного» розподілу природних ресурсів з деякими гігантами лісоперобки Волині. Але, таке можливе зрощування господарювання приватних та державних підприємств в ході виготовлення та експорту палетної заготовки приносить авторам «схем» сотні мільйонів гривень кешу щорічно (дивись табличку розрахунків) і колосальні втрати для бюджету.

Саме через тіньовий ринок деревини і несправедливий розподіл лісових ресурсів Волині лісоперобиники почали публічно вказувати на суттєві проблеми тіньового ринку деревини та висловили недовіру діяльності Товарної біржі «Універсальна-Полісся», вимагають від лісівників і бірж цивілізованих та відкритих  правил торгівлі деревиною.

Замість негайних заходів реформування лісової сфери Волині, чиновники придумали досить оригінально вирішити «проблему» з незадоволеними лісопереробниками. А саме: під виглядом боротьби з незаконним лісом – створити неугодним підприємцям проблеми не тільки з доступом до сировини, а й з логістикою. Ви запитаєте, як саме? – Вигадали оригінальну інтелектуальну «схему» «кошмарення» на автомобільних дорогах Волині.

Як все відбувається?

Селище Маневичі має стратегічне значення транспортного коридору, адже по ньому проходить важлива автомобільна дорога, котра з’єднує  Волинь з Рівненською та іншими областями, тобто з найбільш залісненими регіонами України.

Нагадаю, що багато лісопереробників через корупцію не можуть закупляти ліс на Волині і змушені доставляти сировину з інших областей. Керівництво Волиньлісу спільно з Головним управлінням Національної поліції у Волинській області облаштували мобільні групи на КПП у селищі Маневичі, на автодорозі М-07 (Київ-Ковель-Ягодин) і активно «кошмарять» лісовози, що везуть сировину з інших областей до «неугодних» лісопереробників.

Байдуже, що надумані звинувачення у невідповідності даних в товаро-транспортних накладних з фактично завантаженим лісом потім не підтверджуються, ні в судах, ні в інших інстанціях. Байдуже, що в судовому порядку такі арешти майна з ініціативи лісової охорони визнаються незаконними та необґрунтованими?

Основна ціль, на мою думку, створити максимум логістичних проблем і їх швидко масштабувати! Ліс передається третім особам, що категорично заборонено  і, ймовірно державним лісгоспам. Мало того, що за ліс заплатили кошти, так той же ш самий ліс забирає назад державне підприємство.

Чудова «схема» при мінімальних затратах. При пред’явленні судових ухвал про повернення незаконно затриманого майна, поліція і лісова охорона все одно ліс не повертають, що є серйозним злочином і прямим перешкоджанням господарській діяльності.

Більше того, як виявляється, на кожний затриманий автомобіль є якийсь дзвінок невідомої особи на 102 з повідомленням про злочин, мовляв везуть крадений ліс.

В судових ухвалах чітко вказується на незаконність дій правооохороних органів, більше того, що транспортована деревина є законною. Однак, кого це турбує? Бо злорадна задача – очевидна. Завдяки «кошмаренню» бізнесу збільшити розрив між закупівлею сировини і доставкою на місце переробки.

Відповідно, люди, які задіяні в переробці простоюють, їм необхідно платити податки, порушуються виробничі ланцюги та процеси. Збитки приватних лісопереробників від операцій «кошмарення» зі сторони лісової охорони можуть обраховуватися мільйонами.

Звісно, аби прикрити «хитро-мудрі» мотиви та унеможливити доставку сировини до лісоперобників, які критикують корупцію лісового господарства Волині під «удар» потрапляють і випадкові суб’єкти. Однак, найбільші монополісти-лісопереробники, які тісно прямо і опосередковано пов’язані з державними лісгоспами Волині не мають таких «проблем», як ТОВ «Верба-ВВ», ТОВ «Агропромтехсервіс» тощо.

Не відомо скільки ще триватиме безлад і війна корупціонерів-лісівників Волині з тими підприємцями, які просять цивілізованих правил торгівлі деревиною в регіоні та прозорого ведення бізнесу. Однак, якщо найвищі посадові особи держави найближчим часом не вживатимуть адекватних заходів і не стримуватимуть апетити лісівників-корупціонерів, то ситуація може вийти з-під контролю і завдати серйозних негараздів для регіональної економіки.

На мою думку, вибіркове необґрунтоване затримання транспортних засобів, непропорційні заходи примусу, інші адміністративні та кримінально-правові інструменти тощо, які прямо руйнують логістику постачання сировини «неугодних» лісопереробників –  це наглядний приклад, як хорошу і правильну ідею (контролювати та припинити тіньовий обіг деревини) можна зовсім спаскудити та перетворити на інструмент розправи з бізнесом, що вимагає реформ.

1. Хто може прокоментувати дану ситуацію з вищих посадових осіб різних органів державної влади?

2. Коли лісова охорона, яка підпорядкована чиновникам лісової галузі Волині, припинить вибіркове необґрунтоване «кошмарення» бізнесу?

3. Коли буде створений прозорий і доступний ля всіх ринок деревини Волині з цивілізованими правилами торгівлі?

4. Коли, зрештою, правоохоронці перестануть гратися в чужі корупційні «ігри» за тіньовий ринок деревини і завдадуть руйнівного удару по «схематозній» державній переробці лісу, через яку сотні мільйонів гривень опиняються в корупціонерів, а не державних підприємствах чи громадах?

5. Скільки ще лісопереробному бізнесу платити за неефективне управління лісами Волині і задовольняти примхи корумпованих лісівників – «князів» лісу?

6. Коли буде проведене кардова реформа лісівників, щоб люди, які прийдуть, думали над ефективним управлінням лісовим господарством, а не вигадували чергові «схеми» заробітків на базі потужностей державних підприємств.

7.Коли переможе здоровий глузд, а не хворобливі апетити корупціонерів-чиновників?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]