Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2024 15:52

Як в реаліях війни розвивати бізнес

Засновник консалтингової агенції "Abest", бізнес-консультант у сфері стратегічного маркетингу та менеджменту

Сьогодні ми розглянемо чотири глобальні напрямки діяльності, які допоможуть вашому бізнесу розвиватися під час війни:

1. Збір та аналіз інформації

Почніть активно досліджувати та аналізувати інформацію, яка стосується вашої бізнес-діяльності, розвивайте соціальні зв'язки та обмінюйтесь інформацією. Це допоможе вам приймати обґрунтовані рішення для різних сценаріїв та зменшити ризики. Спілкуйтеся зі спеціалістами вашої галузі, партнерами, співробітниками, клієнтами, навіть комунікація з конкурентами може виявитися обопільно корисною. 

2. Мінімізація ризиків

Проаналізуйте, як ваш бізнес створює дохід та забезпечте наявність альтернативних варіантів для непередбачених ситуацій. Наприклад, якщо деякі бізнес-процеси виконуються підрядними організаціями, підготуйте список альтернативних замінників або розгляньте можливість самостійного виконання завдань. Співробітники, можуть несподівано емігрувати в іншу державу або підуть захищати нас на фронт, у таких випадках слід бути готовими та мати підготовлений кадровий капітал. 

Забезпечте чітку комунікацію зі співробітниками, підтримуйте їх у цей складний час, надавайте зворотний зв'язок, мотивуйте, спільно вирішуйте проблеми та працюйте над перемогою.

3. Зменшення видатків

• Проаналізуйте регулярні витрати вашого бізнесу та розгляньте можливість їх оптимізації. Наприклад, якщо бізнес-процеси дозволяють, відмовтеся від офісу та переведіть співробітників на віддалену роботу, тим самим зекономивши на оренді.

• Зупиніть фінансування проектів, які наразі не затребувані та перенаправте інвестиції в ті напрямки діяльності, які прямо зараз можуть збільшити вам потік надходження коштів (виторг). Однак, варто зазначити, цим рішенням ви допоможете бізнесу “сьогодні”, в той же час, зупинка розвитку нових напрямків діяльності може негативно позначитися на бізнесі у довготривалій перспективі, тому приймайте рішення дуже розсудливо.

• Проаналізувавши потреби клієнтів та співставивши їх з собівартістю наших товарів чи послуг, можна спробувати щось вилучити чи спростити без суттєвої втрати цінності для споживачів, тим самим зменшивши видатки без негативних наслідків.

• Розвиваючи соціальні зв’язки, можна домовитися про рекламні колаборації з партнерами. Наприклад, виробник надувних човнів рекламував не тільки їх, а й мотори від імпортера - їх партнера. Такий підхід дозволяє збільшити кількість реклами за однаковий бюджет або розділити витрати на рекламу між усіма партнерами, що може бути економічно доцільно для всіх.

4. Максимізація прибутків

• Проаналізуйте, наскільки повністю використовуються можливості вашого бізнесу та подумайте, як та де їх можна ще задіяти. Наприклад, максимізуйте використання інфраструктури, здаючи в оренду незадіяні приміщення, обладнання тощо.

• Проведіть опитування клієнтів та дізнайтеся, що ще може їм знадобитися, та надайте ці рішення самостійно або додайте до свого продуктового асортименту рішення від партнерів, отримуючи відсоток від кожного замовлення. Наприклад, якщо у вас товарний бізнес, вам може стати в нагоді дропшипінг, що дозволяє збільшити виручку без витрат на закупку товарів.

• Подумайте, як ваші товари чи послуги можна адаптувати під суміжні ринки. Наприклад, служби таксі, суттєво не змінюючи бізнес, почали надавати послуги з доставки. IT-компанія, яка розробляє систему управління клієнтами для сегмента Horeca, після модифікацій почала використовуватися також у медичній сфері.

• Розгляньте можливість виходу на інші ринки, в тому числі почати діяльність за кордоном.  
Аналізуйте свої сильні сторони та використовуйте їх у нових напрямках бізнесу - це допоможе вам диверсифікувати джерела доходів.

Висновки

Комплексна робота над цими чотирма напрямками дозволить вашому бізнесу адаптуватися під реалії війни, що допоможе мінімізувати ризики, отримувати стабільно дохід та розвиватися.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]