Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.04.2021 17:08

Для впровадження цифрових технологій в українському судочинстві не існує вагомих перешкод

Адвокат, Голова Комітету з питань незалежності правосуддя та судової влади при Національній асоціації адвокатів України

В умовах пандемії та недофінансування судів, запровадження електронного судочинства є пріоритетним завданням, від якого залежить доступ громадян до правосуддя.

ВРП із грудня 2020 року унормувала використання у своїй роботі підсистеми «Електронний суд». Наразі більшість повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, заяв щодо несумісності та дисциплінарних скарг надходить до ВРП в електронній формі. Розгляд питань про надання рекомендацій щодо призначення на посаду судді, розгляд Дисциплінарними палатами Ради дисциплінарних справ, а також усі робочі зустрічі та наради відбуваються в онлайн-режимі.

ВРП очікує від Ради суддів України висновку щодо проєкту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему для остаточного впровадження ЄСІТС (Електронний суд). Як тільки ВРП отримає такий висновок, невідкладно розгляне питання про його затвердження. Наразі не існує перешкод для впровадження та використання у повному обсязі підсистеми «Електронний суд» у судах.

Для впровадження та ефективної роботи інших підсистем ЄСІТС потрібно об’єднати зусилля:

-         органів суддівського врядування;

-         Міністерства цифрової трансформації України – в частині розробки алгоритмів;

-         Уряду – в частині фінансування;

-         Парламенту – в частині вдосконалення нормативного регулювання.

Перші кроки для цього вже зроблені – ВРП та Міністерство цифрової трансформації України підписали Меморандум про співпрацю у сфері цифрового розвитку та впровадження цифрових інновацій в системі правосуддя України.

Також ВРП запропонувала Мінцифри запустити пілотний проєкт із застосування штучного інтелекту на базі одного із судів першої інстанції – для розгляду адміністративних правопорушень із формальним складом. Ми вже співпрацюємо із командою Міністерства в цьому напрямі.

Штучний інтелект у цьому розумінні – це цифровий інструмент для обробки та аналізу великого масиву практики. Наразі нас цікавлять справи про незначні адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням правил дорожнього руху. Сьогодні ми перебуваємо на етапі правового обґрунтування застосування такого підходу. Зараз цим займаються працівники ВРП, але в майбутньому ми плануємо залучити фахівців із провідних юридичних навчальних закладів, з якими  уклали меморандуми та вже співпрацюємо.

Однак хочу зауважити, що можливість застосування цифрових технологій у судах безперечно залежить від належного фінансового забезпечення судової системи. Адже коли суди не мають коштів, щоб заплатити за електроенергію чи телефонний зв’язок, говорити про цифровізацію марно, оскільки жодна з найдосконаліших платформ чи програм не працюватиме.

ВРП сподівається, що дії державних органів і партнерів, які надають міжнародну технічну допомогу у запровадженні використання електронних технологій у судах, стануть більш скоординованими. Дуже важливо зараз діяти узгоджено, виробити єдині підходи, уніфікувати програмні комплекси.

Вища рада правосуддя готова до співпраці та відкрита до ініціатив у сфері цифровізації, які направлені на покращення доступу громадян до правосуддя.

 

Також Вища рада правосуддя нещодавно затвердила розроблені спільно із КМЄС уніфіковані рекомендації для усіх судів України щодо безпечної роботи в умовах карантину. Вагомою складовою цих рекомендацій є використання цифрових технологій під час здійснення правосуддя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]