Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2021 16:27

Хороший, добрий, злий: як корпоративна культура може захистити від фінансового шахрайства?

Директорка, консультування з управління ризиками, форензік

Внутрішніх контролів для запобігання внутрішньокорпоративного шахрайства недостатньо, якщо ви не працюєте з корпоративним духом компанії і не враховуєте психологію шахрайства.

Як зрозуміти, що щось пішло не так? 

Фокусуючись на збільшенні прибутку, перші особи компанії іноді можуть втратити з поля зору людський фактор. Між тим, саме розуміння психологічного портрета як окремого співробітника, так і різних груп впливу всередині колективу може стати свого роду щитом від шахрайства. Це, з одного боку дозволяє помітити, що щось пішло не так, з іншого - створити умови для того, щоб співробітники, які стають свідками неетичної поведінки, захотіли про неї повідомити.

Але існує пастка: раніше серед набору необхідних управлінських якостей не було емоційного інтелекту, і сьогодні СЕО з величезним менеджерським досвідом і досвідом антикризового реагування часто недооцінюють значення психологічних факторів. А ця навичка дає здатність дивитися на ситуацію з точки зору співробітника і підмічати деструктивні елементи в поведінці, які можуть стати передвісником неетичної поведінки, і розбиратися в причинах прояву такої поведінки, сприяти створенню здорового клімату в колективі. 

Ви можете заперечити, що цю функцію повинен виконувати департамент HR. Однак, як показує наш досвід роботи з клієнтами, відділи по роботі з персоналом рідко ідентифікують первинні сигнали прояву деструктивної поведінки, оскільки не взаємодіють із співробітниками на щоденній основі. 

Навіть якщо відділ кадрів проведе спеціальне інтерв'ю, щоб виявити схильність співробітника до неетичної поведінки, то закоренілому шахраєві не становитиме труднощів зманіпулювати і відповісти на питання так, як хотіла б почути компанія. Адже шахраї – це найчастіше люди з високим рівнем інтелекту і самовладання, здатні розробити складні і багатоетапні схеми. Більшість з них добрі маніпулятори, які вміють справити потрібне враження на співбесіді, щоб потрапити на конкретну посаду. 

Крім того, неетична поведінка є, швидше, породженням певної корпоративної культури, ніж проблемою окремої особистості. Тому головне питання після виявлення схем та ідентифікації залучених співробітників, аналізу того, що, де і коли пішло не так, полягає в тому, як зробити корпоративний дух знову ефективно працюючим. 

Не секрет, що після розкриття фактів неетичної поведінки багато компаній воліють домовитися з винуватцем/мі «полюбовно». Для більшості роботодавців судитися це занадто довго і не ефективно, хіба що у випадку, коли масштаб розкрадання величезний і інформація вийшла в публічне поле. Бездіяльність з боку компанії часто негативно впливає на корпоративне та емоційне середовище, а безкарність безумовно може призвести до «повторення ситуації». Навіть якщо компанія приймає рішення не звертатися до правоохоронних органів, ми рекомендуємо проводити внутрішні роз'яснення, що сталося і яких заходів компанія вжила за результатами розслідування для того, щоб забезпечити підтримку її корпоративних цінностей. Адже, по суті, корпоративна культура це набір цінностей компанії. 

Методи захисту та профілактики неетичної поведінки

Хороша новина полягає в тому, що можна встигнути ідентифікувати потенційні ризики на початковому етапі, якщо керівник вчасно зверне увагу на психологічні індикатори. Але як це зробити?

Вміти розуміти психологічні типи, командну динаміку, розвиток відносин у групах – це вимога сучасного світу і одна з ключових компетенцій керівників. Зараз існує багато навчальних програм, які включають в себе розвиток цих компетенцій. І з цим вам може допомогти HR.

Другий важливий, на мій погляд, фактор скринінг при прийомі на роботу і систематичний скринінг взаємодій в команді. І тут я б залучала професійних психологів, швидше, ніж поліграф, оскільки вони можуть скласти карту скринінгу з урахуванням ваших корпоративних цінностей.

Діяти як приклад один з ключових факторів успіху: «тон зверху» і постійний особистий приклад нетолерантності керівництва до неетичної поведінки.

Цілеспрямовано працювати над формуванням команд на противагу групам, для яких особисті мотиви можуть бути вище загальних. Учасники команди, в першу чергу, звіряють свої особисті прагнення зі спільними цілями компанії. І якщо хтось вибивається з команди і чинить дії врозріз з інтересами компанії, то таку людину команда дуже швидко ідентифікує і приймає рішення, що з цим робити. 

Безумовно, жоден з перерахованих вище заходів не дасть стовідсоткову гарантію того, що ви не станете жертвою шахраїв всередині компанії. Але вибудовування правильної корпоративної культури дозволить вам діяти на випередження, а значить, зменшити ризики фінансових і репутаційних збитків. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]